Ο ΟΛΠ σε τροχιά ιδιωτικοποίησης
30/9/2015
Στην τελική ευθεία μπαίνει η παραχώρηση του ΟΛΠ καθώς το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθεί το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης ώστε όσοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις σχετικές παρατηρήσεις. Επομένως ο Οκτώβριος θα αξιοποιηθεί για την οριστικοποίηση της σύμβασης και τον Νοέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η φάση κατάθεσης προσφορών.
Στο μεταξύ χτες κατατέθηκε στα συναρμόδια υπουργεία το 80 σελίδων νέο σχέδιο παραχώρησης του ΟΛΠ σε ιδιώτη παραδόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός κ. Θοδωρής Δρίτσας στην αντιπροσωπεία των εκπροσώπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής.
Τα υπουργεία και οι φορείς θα πρέπει εντός μίας εβδομάδος να τοποθετηθούν. Ουσιαστικά σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευσή του και να κατατεθούν οι όποιες παρατηρήσεις ώστε να δημοσιοποιηθεί και το σχέδιο σύμβασης.
Ωστόσο έντονες αντιδράσεις καταγράφονται από τους όμορους Δήμους για το θέμα της εξαίρεσης από τη σύμβαση παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου του Συγκροτήματος των Λιπασμάτων Δραπετσώνας αλλά και εδαφών από τη χερσαία ζώνη που έχουν παραχωρηθεί έναντι μικρού τιμήματος από τον ΟΛΠ στους δήμους. Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται ότι δεν ενημερώθηκαν για το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραχώρηση, θεωρούν ότι θα χάσουν ζωτικό χώρο για τους δημότες τους κι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
Μάλιστα στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται να εκδικαστεί προσφυγή στο ΣτΕ από φορείς του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και εργαζόμενων κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
Το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ
Πληροφορίες, πάντως αναφέρουν, ότι το ΤΑΙΠΕΔ κινείται σε άλλος μήκος κύματος κι εκτιμά ότι παραχώρηση του λιμανιού χωρίς δυνατότητα επέκτασής του στα «Λιπάσματα» δεν μπορεί να γίνει καθώς είναι το μόνο σημείο του παράκτιου μετώπου όπου μπορεί να γίνουν επενδύσεις και επεκτάσεις του λιμένος. Μάλιστα, όπως τονίζεται, το σημείο αιχμής για την παραχώρηση πέρα από το συνολικό αντίτιμο που θα πάει στη «μαύρη τρύπα» εξυπηρέτησης του χρέους, είναι η δέσμευση του αναδόχου σε μεγάλες επενδύσεις, όπως η δημιουργία υποδομών π.χ. για ακτοπλοΐα κλπ στα Λιπάσματα. Αυτές, όπως αναφέρεται, είναι που φέρνουν ανάπτυξη δημιουργούν υπεραξία και θέσεις εργασίας στην περιοχή. Ουσιαστικά το ΤΑΙΠΕΔ διαφψνεί με τη λογική των τοπικών «μικροδιευθετήσεων» επιλέγοντας μια στρατηγική ανάπτυξης του λιμένος με βάση τις δεσμευτικές επενδύσεις που δε συνδέεται με τις στοχεύσεις των δημάρχων.
Τα δεδομένα
Το παραλιακό μέτωπο του δυτικά του λιμένος που κάποτε φιλοξενούσε τα Λιπάσματα Δραπετσώνας και σήμερα είναι χέρσο ανήκει, ανάλογα το σημείο, στον ΟΛΠ, αλλά κστην Εθνική Τράπεζα και ένα τμήμα στην εταιρεία πετρελαιοειδών BP.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη νέα σύμβαση προκρίνεται σε αντιστάθμισμα της παραχώρησης της αξιοποίησης από τον ΟΛΠ της ζώνης των Λιπασμάτων αλλά και των εκτάσεων στη χερσαία περιοχή πέριξ του λιμανιού, που σήμερα έχει δοθεί από τον ΟΛΠ στους Δήμους, προβλέπεται η αύξηση του ετήσιου ανταποδοτικού τέλους του ΟΛΠ προς το κράτος από το 2% στο 3,5% και η ολική παραχώρησή του ως ανταποδοτικό στους δήμους. Ήδη μάλιστα η έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι σχετικές καταγραφές ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιος έχει τι στην περιοχή.
Με δεδομένες τις αντιδράσεις των τοπικών αρχών ο Θεόδωρος Δρίτσας που έχει τριβές με το ΤΑΙΠΕΔ λόγω του ότι ιδεολογικά είναι αντίθετος στην παραχώρηση θα κληθεί να διαχειριστεί μια δύσκολη ισορροπίας. Από τη μια την ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας της 12η Ιουλίου, που επιβάλλει άμεση παραχώρηση κι από την άλλη τα τοπικά δεδομένα.