Ο ανθρωπισμός μοναδική θωράκιση για την εικόνα του Ελληνικού τουρισμού

29/2/2016
Να προλάβει την επιδείνωση της εικόνας της χώρας εν όψει της νέας τουριστικής σεζόν επιχειρεί η κυβέρνηση. Με δεδομένες τις μεγάλες καθυστερήσεις στο μέτωπο επιχειρησιακής διαχείρισης της έλευσης των προσφύγων η ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτήν την εβδομάδα θα προσπαθήσουν να χαράξουν σχετική στρατηγική της εν όψει και της Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα 7 Μαρτίου καθορίζει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση. Στο εσωτερικό μέτωπο προκρίνεται η υλοποίηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου ενώ στο εξωτερικό αναμένεται να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή μονομερών ενεργειών αλλά και απομόνωση των απόψεων που εκφράζονται από τις ώρες της Μέσης Ευρώπης (Αυστρία, Vicegrad). Παράλληλα στη διάθεση της κυβέρνησης είναι ιδέες για αξιοποίηση της θετικής δημοσιότητας που έχουν λάβει συγκεκριμένες περιοχές λόγω της επίδειξης υψηλού δείκτη ευαισθησίας και ανθρωπισμού απέναντι στους πρόσφυγες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και θεσμικοί φορείς στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση ότι εν όψει ανοίγματος νέων κέντρων κράτησης ή φιλοξενίας θα πρέπει αποτελεσματικά να διαχειριστεί τις ακραίες φωνές εξτρεμιστών της ακροδεξιάς γιατί είναι αυτές που δημιουργούν πρόβλημα. Άλλωστε πολλοί δεν ξεχνούν ότι πριν λίγα χρόνια στην έξαρση βίας της Χρυσής Αυγής τα βασικά καμπανάκια κινδύνου που είχε δεχτεί η τότε κυβέρνηση ήταν από το Αμερικανο – εβραϊκό λόμπι αλλά και από επενδυτές. Η στάση μάλιστα τότε της αρμοδίας υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, αφυπνίσει τον τότε Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο οποίος προέβη σε στροφή απέναντι στην ακροδεξιά για να προλάβει τα χειρότερα.
Ενέργειες θωράκισης
Έτσι , το επόμενο διάστημα και μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται αν κορυφωθούν οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας με επαφές κορυφής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη που έχει σηκώσει το κύριο διπλωματικό βάρος των επαφών με τα κράτη μέλη και ενεργοποίησης του ΟΗΕ αλλά και διεθνών παραγόντων στο πλευρό της Ελλάδας. Μετά την περιοδεία στις Σκανδιναβικές χώρες του κ. Ξυδάκη όπου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη αποτροπής μονομερών ενεργειών αναμένεται αντίστοιχη συνέχεια με τα κράτη μέλη του Νότου ώστε να προωθηθεί μια ενιαία στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού αλλά και διαμόρφωση ενός πλαισίου αποτροπής μονομερών ενεργειών. Ήδη στο παρασκήνιο σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο διακοπής χρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους όσων κρατών μελών προχωρούν μονομερώς σε ακυρώσεις πολιτικών αποφάσεων των Συμβουλίων.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της περιοδείας του επίσης σε Βιέννη, Λουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ και Σκόπια.
Η απόφαση του Μαξίμου για βέτο -πιθανότατα στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής την επόμενη Δευτέρα- σε περίπτωση που δεν υπάρξει γραπτή και ρητή δέσμευση να ξεκινήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη.
Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες στην Αθήνα ήταν οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγελαρίου Μέρκελ και το Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας λόγω προσφυγικού. «Δεν είναι καλό να μην συμπεριλαμβάνεις μια χώρα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις αποφάσεις των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, και σημείωσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ απέρριψε την υπόθεση ότι αυτές οι χώρες λύνουν το πρόβλημα της Γερμανίας. Χαρακτήρισε δε «τεράστιο βήμα» της Τουρκίας την απόφαση «να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι ο σωστός.
«Το πρόβλημα είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Δεν είναι καλό, όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν. Διασφαλίστηκαν τα σύνορα από την Μακεδονία (sic), αλλά δεν έγινε συζήτηση με την Ελλάδα, για το αν η Ελλάδα θέλει από την δική της πλευρά να διασφαλίσει τα σύνορά της, διότι έχει βεβαίως μια συγκεκριμένη ευθύνη στο πλαίσιο του συστήματος Σένγκεν», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έφθασαν τώρα στη χώρα και ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου «θα μιλήσουμε με την Ελλάδα για το πώς μπορούμε μαζί με την Ελλάδα να αποκαταστήσουμε βήμα-βήμα» την Σένγκεν.
Τροχάδην στο εσωτερικό μέτωπο
Μετά το «φρακάρισμα» χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σε σημεία βιτρίνας της χώρας όπως το λιμάνι του Πειραιά λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης να προβλέψει έγκαιρα τις εξελίξεις συγκαλείται σύσκεψη σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή. Σε αυτήν θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας αλλά επίσης εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ καθώς και της Αρχιεπισκοπής. Έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για το προσφυγικό έχει συγκαλέσει η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Σε κάθε περίπτωση η πλήρης ενεργοποίησης του στρατού και η επιχειρησιακή εμπλοκή της Task force που έχει σχεδιάσει η κυβέρνησης είναι το μεγάλο ζητούμενο ώστε εν όψει των κρίσιμων Συνόδων να καταφανεί ότι η χώρα έχει διαχειριστική επάρκεια.

Γιώργος Αλεξάκης