Νέο μπουκέτο προϊόντων από Νάξο, Σύρο, Μήλο στο μητρώο της Aegean Cuisine

12/6/2017
Διακόσια εικοσιδύο προϊόντα από 38 παραγωγούς του νομού Κυκλάδων περιλαμβάνονται, σε πρώτη φάση, στο μητρώο προϊόντων που παράγονται και τυποποιούνται στις Κυκλάδες και προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine. Κύρια σημεία προέλευσης είναι η Νάξος, η Σύρος, η Σαντορίνη ενώ υπάρχουν καταγραφές και από τη Μήλο, την Κέα αλλά κι άλλα νησιά. Ο επόμενος κύκλος προγραμματίζεται για το τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Αυτό ανακοινώθηκε σε σχετική εκδήλωση του επιμελητηρίου Κυκλάδων που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Α’ κύκλου αξιολόγησης που αφορά στη δημιουργία του σχετικού μητρώου.
Στην 1η Συνάντηση Παραγωγών και Εστιατόρων του νομού Κυκλάδων που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων - στο πλαίσιο των δράσεων του δικτύου Aegean Cuisine - στη Σύρο με απευθείας διασύνδεση με τα γραφεία μας σε Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο αναφέρθηκε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι παραγωγοί που εντάσσονται με προϊόντα τους στο δίκτυο Aegean Cuisine θα λάβουν email με τη μακέτα σήμανσης προϊόντων ‘Aegean Cuisine Recommended’ και το συνοδευτικό οδηγό χρήσης του σήματος.
Σχετικά με την πιστοποίηση εστιατορίων για ένταξη στο δίκτυο Aegean Cuisine, θα πραγματοποιηθεί σύντομα νέος κύκλος επιτόπιων ελέγχων εστιατορίων (υφιστάμενων και δυνητικών μελών) για τον οποίο το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα στείλει άμεσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις εστίασης του Νομού.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος αναφέρθηκε στο σημαντικό βήμα της σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με την εστίαση, για την αξιοποίηση των προϊόντων και της οινο-γαστρονομίας των νησιών και την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου Aegean Cuisine. Σημείωsε ότι η δράση ανήκει στα επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, με την υποστήριξη της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι "σκοπός είναι να ενώσουμε όλους τους κρίκους της αγρο-διατροφικής αλυσίδας, ώστε να προσφέρουμε στους επισκέπτες ποιοτικές και ολοκληρωμένες γαστρονομικές εμπειρίες μέσα από τις οποίες θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας, θα τα αναζητούν και θα αποτελούν κοινωνούς του γαστρονομικού πλούτου και πολιτισμού του Αιγαίου".
Στη συνάντηση παρέστη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της περιφέρειας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της αιγαιακής γαστρονομίας, καθώς και στην ανάληψη του τίτλου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το έτος 2019. Όπως ο ίδιος δήλωσε, η περιφέρεια θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των δύο επιμελητηρίων για το δίκτυο Aegean Cuisine. Παρόντες ήταν επίσης ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, και ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενή Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Η λίστα με τα προϊόντα:
https://www.e-kyklades.gr/images/ACRECOMMENDEDPRODUCTS_F-580672574.pdf