Νέο Μουσείο στολίδι για την Κρήτη και μοχλός τουριστικής ανάπτυξης στην Ελεύθερνα
31/3/2016
Οι σπουδαίες αρχαιότητες που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ελέυθερνα Ρεθύμνου συνδυάζονται αρμονικά με το φυσικό κάλλος της περιοχής. Το νέο πολιτιστικό «κόσμημα» της Κρήτης αναμένεται να δώσει νέα τουριστική ώθηση στο νησί.
Έτοιμο να λειτουργήσει το επόμενο τρίμηνο είναι το νέο μουσείο της Ελεύθερνας, το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου της Κρήτης και το τρίτο της χώρας μετά τους Δελφούς και τη Βεργίνα. Ένα έργο το οποίο υλοποιεί το πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ με επικεφαλής και επιστημονικά υπεύθυνο του έργου τον καθηγητή Αρχαιολογίας Νίκο Σταμπολίδη, ο οποίος μετά από τριάντα χρόνια συστηματικών ανασκαφικών ερευνών βλέπει πλέον το όραμα του για την περιοχή να γίνεται πραγματικότητα αφού οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Ο χώρος του μουσείου είναι έτοιμος, τα εντυπωσιακά εκθέματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκονται στις προθήκες τους, ο δρόμος πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο καθαρίστηκε με την συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου και εκκρεμούν εργασίες εξωραϊσμού του περιβάλλοντα χώρου και άλλες λεπτομερείς εργασίες για την περάτωση του έργου, για να μπορέσει ο χώρος να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες τους.
Το νέο πολιτιστικό «κόσμημα» του Ρεθύμνου παγκόσμιας εμβέλειας αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τα πρωτότυπα ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές της ομάδας του καθηγητή Αρχαιολογίας του Π.Κ. Νίκου Σταμπολίδη ενώ η λειτουργία του μουσείου αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Για μια μεγάλη αλλαγή στον τουριστικό χάρτη του Ρεθύμνου κάνει λόγο και η αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη. Το μουσείο βρίσκεται σε χώρο 13 στρεμμάτων (μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο).
Ο καθαρός χώρος του μουσείου είναι 1.800 τ.μ. περίπου και αφορά τον εκθεσιακό χώρο, τα γραφεία, χώρους συντήρησης και τουαλέτες. Σημειώνεται ότι το κτίριο περιλαμβάνει ένα πολυχώρο αποθηκών και προβολής των εκθεμάτων με συνολικό εμβαδόν 1.630 τ.μ., εκ των οποίων τα 900 τ.μ. περίπου θα είναι ο ένας όροφος με το αίθριο και τα 730 τ.μ. το υπόγειο-αποθήκες. Το μουσείο είναι χωροθετημένο στο νότιο δυτικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου, για να μπορεί ο επισκέπτης να βλέπει τα μνημεία και τις ανασκαφές, αλλά και τον Ψηλορείτη και φυσικό περιβάλλον χωρίς εμπόδια.
Ήδη, την περασμένη Κυριακή το σωματείο επαγγελματιών ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης ξεναγήθηκε στον χώρο και τα μέλη του έμειναν εντυπωσιασμένα από την οργάνωση του χώρου, τον συνδυασμό του φυσικού περιβάλλοντος με τις αρχαιότητες αλλά και όλες τις πρακτικές λεπτομέρειες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο που με ιδιαίτερη προσοχή, ζήλο και μεράκι έχει επιμεληθεί ο Ν. Σταμπολίδης έχοντας προβλέψει την καλύτερη δυνατή προοπτική ξενάγησης του επισκέπτη στον χώρο. Ήδη και για τη φετινή χρονιά το μουσείο έχει μπει στα προγράμματα των ξεναγών.
Αναλυτικά...
Στο τελικό στάδιο οι εργασίες του μουσείου στην Ελεύθερνα
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται πλέον οι εργασίες για το εμβληματικό μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του τον Ιούνιο. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν περατωθεί και τα εκθέματα βρίσκονται ήδη στις προθήκες τους, ενώ εκκρεμούν λεπτομέρειες ως προς τις επιγραφές αλλά και ο καθαρισμός και η φροντίδα του περιβάλλοντος χώρου, την οποία έχει αναλάβει ο δήμος Ρεθύμνου.
Ήδη η υπηρεσία πρασίνου προχώρησε στον καθαρισμό και εξωραϊσμό του δρόμου πρόσβασης προς τον αρχαιολογικό χώρο ενώ πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη ξενάγηση από τον εμπνευστή του μουσείου καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Σταμπολίδη στο σωματείο ξεναγών Κρήτης.
Μετά τη Βεργίνα, τους Δελφούς και την Ολυμπία, το μουσείο της Ελεύθερνας θα είναι το τρίτο στη χώρα που θα είναι συνδεδεμένο κατευθείαν με αρχαιολογικό χώρο, γεγονός που του προσδίδει προστιθέμενη αξία σε συνδυασμό με τα ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Ν. Σταμπολίδη και των συνεργατών του την τελευταία 30ετία, αλλά και το πως ο ίδιος προσωπικά ο καθηγητής μερίμνησε και επιμελήθηκε με εξαιρετικό μεράκι και ζήλο για την κάθε λεπτομέρεια που έχει να κάνει με την προβολή του χώρου των εκθεμάτων του μουσείου αλλά και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών σ' αυτό.
Μεταξύ των εκθεμάτων που έχουν ήδη τοποθετηθεί στις προθήκες περιλαμβάνονται σημαντικές επιγραφές που βρέθηκαν το καλοκαίρι, περίπου του 500 π.Χ., δηλαδή αρχαιότερες από εκείνες της Γόρτυνας. Τα αντικείμενα που θα εκτίθενται στο μουσείο περιγράφουν τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα και βέβαια τα κτερίσματα του νεκροταφείου. Ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλά εισηγμένα από διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου, αποδεικνύοντας την ισχύ των εμπορικών δικτύων.
Το μουσείο καταλαμβάνει 2.000 τ.μ., τα οποία μοιράζονται σε εκθεσιακό χώρο και σε αποθήκες/εργαστήρια για τον λίθο, τον πηλό και τα μέταλλα. Η έκθεση των αρχαιοτήτων θα είναι χωρισμένη σε τρεις άξονες. Η μεγάλη αίθουσα θα λειτουργήσει ως άξονας της πόλης και της ιστορίας της, από το 3.000 π.Χ. μέχρι τα βυζαντινά χρόνια και θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των ανασκαφών. Η δεύτερη μεγάλη αίθουσα είναι για τα ιερά, τα ήθη και τα έθιμα και η τρίτη αίθουσα είναι για τις νεκροπόλεις.
Στο μουσείο θα γίνονται επίσης προβολές και στην είσοδο θα τοποθετηθούν οθόνες αφής, που θα παρέχουν πληροφορίες στον επισκέπτη.
Το μουσείο είναι χωροθετημένο στο νότιο δυτικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου, για να μπορεί ο επισκέπτης να βλέπει τα μνημεία και τις ανασκαφές, αλλά και τον Ψηλορείτη και το φυσικό περιβάλλον χωρίς εμπόδια.
Οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν χαρακτηριστεί ως πρότυπες, καθώς συνοδεύονται από εξαιρετικά έργα ανάδειξης, αναστήλωσης και προστασίας των μνημείων, όπως το εντυπωσιακό στέγαστρο της Ορθής Πέτρας με το μοναδικό κυματοειδές σχήμα, πλάι ακριβώς στη φυσική καμπύλωση του λόφου.
Η συμβολή του δήμου στον εξωραϊσμό του χώρου
Η συμβολή του δήμου Ρεθύμνου στην καθαριότητα και τον εξωραϊσμό τόσο του δρόμου που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο, όσο και του περιβάλλοντα στο μουσείο χώρου είναι καθοριστική. Ήδη, ο δρόμος πρόσβασης καθαρίστηκε ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται η φύτευση και ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντα χώρου.
Η αντιδήμαρχος Tουρισμού και Πρασίνου Πέπη Μπιρλιράκη μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για τη συνεργασία που είχε με τον καθηγητή Ν. Σταμπολίδη στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.»: «Σε συναντήσεις που είχαμε με τον κ. Σταμπολίδη το τελευταίο εικοσαήμερο επισκέφτηκα το μουσείο για να δω τι χρειάζεται με βάση τις υποδείξεις του καθηγητή και των συνεργατών του. Συντόνισα την υπηρεσία πρασίνου και την υπηρεσία καθαριότητας-καθημερινότητας για να αναλάβουν να καθαρίσουν την περιοχή και ιδιαίτερα τον δρόμο που οδηγεί στον χώρο αρχαιοτήτων. Ο δρόμος αυτός ήταν μεν ασφαλτοστρωμένος αλλά είχε τεράστιο πρόβλημα στην πρόσβαση των λεωφορείων γιατί είχε ψηλά δέντρα που χρειαζόταν κλάδεμα. Η διαπίστωση των πρώτων επισήμων επισκεπτών του σωματείου επαγγελματιών ξεναγών, που ουσιαστικά ήταν και οι πρώτοι κριτές, ήταν εξαιρετική. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν βήμα-βήμα η ξενάγηση στον χώρο του μουσείου, το οποίο το είδαν και από την αρχαιολογική-ιστορική του πλευρά αλλά και από την πρακτική του πλευρά, το πως δηλαδή θα κάνουν και εκείνοι τη δουλειά τους. Εντυπωσιάστηκαν που ο δήμος μας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καθάρισε μετά από αίτηση του καθηγητή τον δρόμο και έγιναν προσβάσιμοι όλοι οι χώροι. Τώρα η μεν ΔΕΥΑΡ και ο δήμος φροντίζουν για την πλήρη ηλεκτροδότηση της περιοχής του μουσείου και την ύδρευση του και από την άλλη μεριά ο τομέας πρασίνου θα συμβάλλει στην περάτωση του περιβάλλοντα χώρου. Εκεί θα καθαρίσουμε το αλσύλλιο δίπλα στον κήπο του μουσείου, θα φυτέψουμε φυτά και δέντρα και θα κάνουμε και ένα βοτανόκηπο με εδώδιμα φυτά».
Π. Μπιρλιράκη: «Το μουσείο της Ελεύθερνας θα αλλάξει το τουριστικό μέλλον του τόπου μας»
Το νέο πολιτιστικό «κόσμημα» του Ρεθύμνου παγκόσμιας εμβέλειας αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τα πρωτότυπα ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές της ομάδας του καθηγητή Αρχαιολογίας του Π.Κ. Νίκου Σταμπολίδη ενώ η λειτουργία του αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η κ. Μπιρλιράκη έκανε λόγο για μια σημαντική αναπτυξιακή αλλαγή στον τουριστικό χάρτη του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα ανέφερε:
«Το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα της Ελλάδας που είναι σε αρχαιολογικό χώρο αλλά και οι αρχαιότητες της Αρχαίας Ελεύθερνας θα αλλάξουν το μέλλον του τόπου μας. Στον τομέα του τουρισμού θα ναι ένα πρωταρχικό εργαλείο στα χέρια μας ως αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος μάλιστα αναφέρεται σε όλες τις ιστορικές περιόδους -από τη μινωική εποχή μέχρι σήμερα. Αυτό το κάνει και μοναδικό και από την άλλη μεριά το να βρίσκεται στον δήμο Ρεθύμνης μας δίδει ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι σε ολόκληρη την Κρήτη, την Ελλάδα και τον κόσμο. Συγχρόνως και παράλληλα όμως και μεγάλη ευθύνη στο να είμαστε εκεί σαν δήμος και για την προβολή του και για την προστασία του και για τη σωστή ανάπτυξη της περιοχής. Θα πρέπει να προστατέψουμε ολόκληρη την περιοχή για να είμαστε σίγουροι ότι τώρα που θα ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος, θα συνάδουν με τη φύση και την ιστορία του τόπου όλες οι αναπτυξιακές κινήσεις που θα γίνουν εκεί. Πλέον μπαίνουμε σε μια νέα πορεία με τον καθηγητή, τους ξεναγούς και όλους τους φορείς με μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης που θα εμπεριέχεται και στην προσπάθεια μας για την ενίσχυση της κρουαζιέρας. Όπως είναι γνωστό ο κάθε προορισμός κρουαζιέρας χρειάζεται ένα μεγάλο σημείο επίσκεψης. Για εμάς ο αρχαιολογικός χώρος της Ελεύθερνας θα είναι ισάξιος με τον χώρο της Κνωσού, θεωρούμε ότι αλλάζει τελείως ο χάρτης της Κρήτης και το μέλλον του τόπου μας και θα δώσει πολλά στον τόπο μας».
Εντυπωσιασμένοι οι ξεναγοί από τον χώρο
Εντυπωσιασμένοι έμειναν οι 120 και πλέον ξεναγοί του σωματείου επαγγελματιών ξεναγών Κρήτης που την περασμένη Κυριακή είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν τόσο στον αρχαιολογικό χώρο, όσο και στους χώρους του νέου μουσείου. Το αποτέλεσμα τους ικανοποίησε χωρίς καμιά αμφιβολία αφού εξήραν τη λεπτομερή δουλειά του καθηγητή Ν. Σταμπολίδη και της ομάδας του όσο και των παρεμβάσεων που έγιναν από πλευράς δήμου.
Ο Βαγγέλης Παπανικολάου, αντιπρόεδρος του σωματείου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Κάναμε μια πρώτη ξενάγηση και ήδη από φέτος το μουσείο θα μπει στα προγράμματα μας. Από την επίσκεψη που κάναμε είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Ο κ. Σταπολίδης είναι εξαιρετικός καθηγητής διότι σκέπτεται πάρα πολύ και την προβολή των εκθεμάτων και του χώρου γενικότερα. Ο περιβάλλοντας χώρος, το πως έφτιαξε τους δρόμους, τα παγκάκια, το πράσινο, ώστε τα βράχια να δένουν με το πράσινο και τη φύση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλα αυτά είναι σε κοντινή απόσταση με ζωντανά χωριά είναι ιδανική. Αρκάδι-Μαργαρίτες-Ελεύθερνα- μαζί με την πόλη του Ρεθύμνου μπορούν να φτιάξουν ένα φανταστικό συνδυασμό. Ο χώρος είναι πολύ καλά οργανωμένος τόσο για το που θα σταματούν τα λεωφορεία που θα υπάρχουν τουαλέτες που θα μπορούν να ξεκουραστούν οι επισκέπτες. Στην είσοδο υπάρχει πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ σε όλο τον χώρο. Η δουλειά είναι φανταστική και μέσα στο μουσείο. Είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορούν ταυτόχρονα να είναι μέσα τέσσερα διαφορετικά γκρουπ-των 50 ατόμων- χωρίς το ένα να ενοχλεί το άλλο. Δένει απόλυτα ο εσωτερικός χώρος με τον εξωτερικό και όλα αυτά έχουν γίνει με φανταστικό μεράκι».
Πηγή: rethnea.gr, visiteleftherna.gr