Νέο brand στον Ελληνικό τουρισμό αλλά και πολλές αγωνίες

4/6/2020
Με τον τουρισμό να κινείται σε θολά νερά η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρουσιάζουν σήμερα το βράδυ την καμπάνια του ελληνικού τουρισμού για το 2020.




Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ενώ το βάρος ανάλυσης της νέας προσπάθειας ανάδειξης της εικόνας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και της χώρας εν γένει θα φέρουν ο επικεφαλής δημιουργικού στην προεδρία της κυβέρνησης, Steve Vranakis, η CEO της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα. Η κα Δρέττα θα μιλήσει για τη φιλοσοφία της καμπάνιας και τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς με πόρους του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece γίνεται το «χτίσιμο» της νέας αυτής εικόνας της χώρας.



Βασική ιδέα της επικοινωνιακής αυτής στρατηγικής, που επαφίεται στην πολιτεία να βρει διόδους στα ΜΜΕ να αξιοποιήσει με καταχωρήσεις κτλ, είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει αναλλοίωτο το φυσικό, ανθρώπινο και πολιτισμικό της πλούτο έχοντας καταγράψει μια ασφαλή πορεία εν μέσω πανδημίας κι όχι μόνο.



Χωρίς να προσκαλεί τους επισκέπτες καθώς ένεκα της συγκυρίας κάτι τέτοιο θα ήταν άτοπο η εκστρατεία τονίζει το γεγονός ότι η χώρα διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που την κάνουν μοναδική ως προορισμό διακοπών αναμένοντας το τέλος της περιπέτειας για να καλωσορίσει όποτε είναι εφικτό τους φίλους της.



Παράλληλα μέσα από τα συμφραζόμενα της καμπάνιας αναδεικνύεται το σύγχρονο πρόσωπο μιας χώρας που μπορεί και αντιστέκεται στα δύσκολα και να βρίσκεται στην χωρία των πλέον αναπτυγμένων χωρών του κόσμου.



Η παρουσίαση θα γίνει στο Cine Αίγλη, τον θερινό κινηματογράφο του Ζαππείου, όπου και θα προβληθεί για πρώτη φορά το σχετικό βίντεο της φετινής καμπάνιας για την Ελλάδα.



Οι αγωνίες



Πάντως πέρα από τις πολιτικές προώθησης του Ελληνικού τουρισμού που είναι απαραίτητες, ειδικά σε τέτοιους καιρούς, εκείνο που καίει τον κόσμο της φιλοξενίας κι όχι μόνο είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την υγειονομική θωράκιση της, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών της που κατά κύριο λόγο στον τουρισμό είναι μικρές αλλά και τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων. Άλλωστε μπορεί μέχρι σήμερα η Ελλάδα να πιστώθηκε μια καλή διαχείριση της πανδημίας όμως ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς. Ειδικά τώρα που ανοίγουν τα σύνορα και ήδη σε διπλωματικό πεδίο με αιχμή τις λίστες των καθαρών» κρατών έχουν καταγραφεί αρρυθμίες.



Ήδη ο εντοπισμός 12 επιβατών πτήσης από την Ντόχα του Κατάρ, θετικών στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, έχει εντείνει τον εύλογο προβληματισμό των υγειονομικών αρχών της χώρας για τη –σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις– σίγουρη εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό ενόψει του ανοίγματος των συνόρων αλλά και της τουριστικής περιόδου.



Στο όλο θέμα του ρίσκου με το άνοιγμα του τουρισμού στάθηκε τις προηγούμενες μέρες με έμφαση μιλώντας στον Real Fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Τόνισε ότι η χώρα θα κριθεί από το πώς θα διαχειριστεί τυχόν κρούσματα, κάτι που επηρεάζει και την εικόνα της.



Παράλληλα στάθηκε και στο θέμα της οικονομικής επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων στον κλάδο της φιλοξενίας. Είναι ενδεικτικό ότι όπως φαίνεται το άνοιγμα το ξενοδοχείων είναι πολύ «δειλό» ενώ αντίστοιχα και στα εστιατόρια η πτώση είναι στο 70%. Γιαυτό όλοι τονίζουν την ανάγκη γενναίων παρεμβάσεων όπως π,χ. μείωση της φορολογίας σε ΦΠΑ, αποκλιμάκωση των ΕΦΚ στα ποτά κτλ.



Το στοίχημα της δημόσιας υγείας



«Δύσκολη εξίσωση», πάντως, χαρακτηρίζει το Παρατηρητήριο Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς σε επισκέπτες από άλλες χώρες και την ταυτόχρονη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υγειονομικής διαχείρισης της φετινής τουριστικής περιόδου.



Πρόληψη και αποτροπή στους τουριστικούς προορισμούς



Ωστόσο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το υγειονομικό σχέδιο είναι απαραίτητο και θα πρέπει να περιλαμβάνει την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική φροντίδα και την αποτροπή διασποράς κρουσμάτων κοροναϊού Covid-19.



Όπως σημειώνει, το Παρατήριο Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, το κρίσιμο ζήτημα που θα κρίνει την πορεία της πανδημίας στη νέα φάση μετά το lockdown και θα αποτρέψει ή όχι τον κίνδυνο αναζωπύρωσής της στους τουριστικούς προορισμούς, είναι η έγκαιρη ανίχνευση και ταυτοποίηση ενδεχόμενων κρουσμάτων Covid-19, με ταυτόχρονη ιχνηλάτηση και απομόνωση των επαφών τους».



Ειδικότερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την αυστηρή τήρηση των ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα καταστήματα εστίασης – αναψυχής (μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού, υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποστάσεις, συνθήκες παρασκευής και διάθεσης του φαγητού κλπ), απαιτούνται σοβαρές κινήσεις ενίσχυσης των δομών υγείας.



Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την ανάγκη για σχέδιο μόνιμων προσλήψεων ειδικευμένων γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας στις μονάδες του ΕΣΥ των νησιών, με ειδική μοριοδότηση των συμβασιούχων που ήδη υπηρετούν στα νοσοκομεία και ΚΥ αυτών των περιοχών, για να υπάρξει σταθερή κάλυψη των αναγκών τους με ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.



Επίσης θέτει το θέμα της ενισχυμένης επιχειρησιακής δυνατότητας του ΕΚΑΒ και της Ελληνικής Αεροπορίας για υγειονομικά ασφαλείς αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές.



Πάντως σήμερα έξω από το νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία» η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε κινητοποίησε θέτοντας αιτήματα που είναι κομβικά για την υγειονομική θωράκιση της χώρας. Έθεσε αιτήματα για μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, που αγγίζουν τους 16.000 πανελλαδικά. Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Γιαννάκο υπάρχουν 40.000 οργανικές θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ τη στιγμή που αποχωρεί μόνιμο προσωπικό, προσλαμβάνονται λιγότεροι επικουρικοί.



«Ισχυρή δημόσια υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία φεύγουν χιλιάδες μόνιμοι υπάλληλοι και προσλαμβάνονται πολύ λιγότεροι έκτακτοι. Υπηρετούν 16.000 με συνεχόμενες ανανεώσεις των συμβάσεων τους. Το κράτος το ίδιο αναγνωρίζει τις πάγιες, διαρκείς ανάγκες, γι’ αυτό και ανανεώνει τις συμβάσεις τους από το 2013, χωρίς ούτε μια διακοπή», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Ενώ πρόσθεσε ότι «τους αποθέωσαν, τους χειροκρότησαν, όμως δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα, παρότι πολεμήσανε στην πρώτη γραμμή για τη μονιμοποίηση τους. Είναι ξεκρέμαστοι. Τους χρειάζεται η δημόσια υγεία γιατί περιμένουμε δεύτερο κύμα πανδημίας. Εάν φύγουν, θα καταστραφούν, θα διαλυθούν τα νοσοκομεία. Ζητάμε, λοιπόν, να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Ο κ. Κικίλιας είπε ότι θα μείνουν μόνιμοι, τώρα, όμως, ακούμε άλλα πράγματα. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης απολύθηκαν επικουρικοί υπάλληλοι, γιατί λέει ότι δεν είχε χρήματα να ανανεώσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Θέλουμε και τους επιβάλλουμε να μην υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις τους, να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι. Έχουν οικογένειες, τους χρειάζεται η δημόσια υγεία».


Περιοδείες του υπ. Υγείας



Στο μεταξύ επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποιεί ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στο ΓΝ Σάμου, ο κ. Κικίλιας συγκάλεσε σύσκεψη με τη Διοίκηση και εργαζόμενους του Νοσοκομείου. Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του Νοσοκομείου και στην πρώτη φάση της πανδημίας, σε ένα νησί που δεν έχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στο ΓΝ Σάμου, ο Υπουργός Υγείας έκανε την εξής δήλωση:

«Μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος. Η νησιωτικότητα είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς ως χώρα.

Στην πιο δύσκολη στιγμή που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά μας, ειδικά το ακριτικό νησί της Σάμου.

Γι’ αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ. Είδα το νοσοκομείο, μίλησα με τη Διοίκηση, τους εργαζόμενους, τους ιατρούς, τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, θα επισκεφθώ το Δήμαρχο και το Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι.

Είναι πλέον εμφανές, ότι το υγειονομικό κομμάτι πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα της εθνικής μας ασφάλειας και είναι πάρα πολύ κομβικό το να στηρίζονται τα ακριτικά νησιά μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγω, ως Υπουργός Υγείας, να ξεκινήσω από τη Σάμο τις επισκέψεις μου στην ακριτική Ελλάδα και στα νησιά μας».


Πηγή: Reporter.gr