ΝΔ: Ζητεί σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τον τουρισμό και λύσεις στα προβλήματα της κρουαζιέρας

8/6/2016
Στην ανάγκη υιοθέτησης μίας σταθερής φορολογικής πολιτικής με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στάθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο χρήσεων γης και ένα σταθερό πλαίσιο υποστήριξης των επενδύσεων στον τουρισμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. το 2016 θα είναι μία ικανοποιητική χρονιά. Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.
«Προβλήματα όπως το προσφυγικό υποβάθμισαν την εικόνα της χώρας και είχαν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως «η πολιτική υπερφορολόγησης που ακολούθησε η κυβέρνηση είχε σημαντικές συνέπειες στα οικονομικά αποτελέσματα του τουριστικού κλάδου και η άμεση επίπτωση αυτής της πολιτικής είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ χαμηλούς ρυθμούς επένδυσης στον τουρισμό με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Στο μεταξύ η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Την ίδια ώρα, που η Κυβέρνηση υπονομεύει με την άγρια υπερφορολόγηση και την κατάργηση της ‘’νησιωτικότητας’’ την τουριστική επιχειρηματικότητα της χώρας, νέο σήμα κινδύνου, αυτήν τη φορά από την ελληνική κρουαζιέρα, έρχεται να πιστοποιήσει την απόλυτη κυβερνητική ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων του ελληνικού τουρισμού.

Μόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο, δύο κρουαζιερόπλοια με 6.000 επιβάτες δεν ‘’έδεσαν’’ στο λιμάνι του Πειραιά λόγω των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, ενώ οι εκτιμήσεις των αρμοδίων φορέων της κρουαζιέρας κάνουν λόγο για 150.000 - 200.000 λιγότερους τουρίστες, 150 λιγότερες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων τη φετινή χρονιά και ήδη καταγραμμένη μείωση της τάξης του 10% - 15%.

Παρά την παγκόσμια αυξητική τάση σε αριθμό επιβατών στην κρουαζιέρα, που αγγίζει το 7%, παρά την ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό και παρά την αδήριτη αναγκαιότητα να θωρακίσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν ως την πιο ‘’σταθερή’’ πηγή εσόδων για τη χώρα ειδικά σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της βαθιάς κρίσης και της νέας ύφεσης, η Κυβέρνηση αρμενίζει δυστυχώς σε ‘’πέλαγα αδράνειας και αδιαφορίας’’.

Ναρκοθετώντας διαρκώς την τουριστική επιχειρηματικότητα, δίνοντας συνεχώς ανέλπιστα δώρα στους διεθνείς τουριστικούς ανταγωνιστές μας και στέλνοντας ‘’πακέτο’’ την ελληνική κρουαζιέρα στη γειτονική Τουρκία.

Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους η Κυβέρνηση ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο επικίνδυνων ερασιτεχνισμών και στείρων ευχολογίων. Αποτελεί ‘’εθνική υπόθεση’’, που επιβάλλει την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα. Δύο έννοιες, που η ίδια έχει προ καιρού απωλέσει οριστικά».