Μοντέλο ΝΙΚΑΣ στις αναδιαρθρώσεις των κόκκινων ξενοδοχειακών δανείων

1/3/2016
Μακροπρόθεσμες λύσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων για τις υπό διάσωση επιχειρήσεις, θα ακολουθήσουν οι τράπεζες σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας Κεφάλαιο. Όπως αναφέρει η αναδιάταξη του επιχειρηματικού τοπίου θα προχωρήσει γρήγορα, καθώς πλέον το νέο πλαίσιο διαχείρισης προβληματικών δανείων, θα παρέχει νομική κάλυψη στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών των τραπεζών που θα βάλουν την υπογραφή τους στις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η πρώτη μεγάλη αναδιάρθρωση, αυτή της αλλαντοβιομηχανίας "Νίκας", η οποία θα περάσει σε επενδυτικό σχήμα αποτελούμενο κατά 50% από τη βιομηχανία τροφίμων Chipita και κατά 50% από την επενδυτική εταιρεία Impala Invest BV, δείχνει το μοντέλο που μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλες εταιρίες. Η αναδιάρθρωση που φέρει τις υπογραφές των πιστωτριών τραπεζών Alpha και Eurobank προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της "Νίκας" υπέρ των παλαιών μετόχων, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή θα καλυφθεί συνολικά από νομικό πρόσωπο που θα συστήσουν η Chipita και η Impala Invest, και από τα 30 εκατ. ευρώ τα 20 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ από δανεισμό.

Πρωταγωνιστής στις αναδιαρθρώσεις δανείων, πάντως, αναμένεται ότι θα είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος. Ο κλάδος συγκεντρώνει αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό και σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", ήδη από την περασμένη χρονιά η Τράπεζα Πειραιώς έχει "πακετάρει" προς πώληση δάνεια της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.
Οι αναδιαρθρώσεις στα ξενοδοχεία αναμένονται είτε με την είσοδο νέων στρατηγικών επενδυτών και αποχώρηση των παλαιών ιδιοκτητών είτε με χρεοκοπία τους και πώλησή τους από τις τράπεζες. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να αποδεχτούν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να επανέλθουν στα παλαιά τους επίπεδα…
Ξένα επενδυτικά funds, πάντως, "χαρτογραφούν" την αγορά, ειδικά για τα πρώτης κατηγορίας ξενοδοχειακά ακίνητα που ελέγχουν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορούν ξενοδοχεία φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της NAI Hellas, που ανήκει στο αμερικανικό Private equity C-III Capital Partners LLC, η αγοραία αξία των ξενοδοχείων 5 αστέρων στην Ελλάδα ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, ενώ των ξενοδοχείων 4 αστέρων υπολογίζεται στα 6,5 δισ. ευρώ.