Mνημόνιο ΗΑΤΤΑ - NatTour για την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα

11/11/2022
Τριετές Μνημόνιο συνεργασίας (ΜοU) με τη NatTour AΜKE υπέγραψε ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων, ΗΑΤΤΑ, σήμερα, Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022 στην Αθήνα, με στόχο την ανάπτυξη δικτύου τουριστικών γραφείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως Greek Bike Specialists και την ενίσχυση του αειφόρου τουρισμού στη χώρα μας.

Mε την υπογραφή του Μνημονίου, επιδιώκεται η προβολή, προώθηση και ανάπτυξη τόσο του ποδηλατικού τουρισμού, όσο και του ποδηλάτου ως ήπιου μέσου μετακίνησης των Ελλήνων αλλά και των διεθνών τουριστών της χώρας μας, σε μια εποχή όπου ο υγιής τρόπος ζωής και το αποτύπωμα άνθρακα των μετακινήσεων στο περιβάλλον αποτελούν βασικές ανησυχίες και επιταγές τόσο από τη σκοπιά των ταξιδιωτών όσο και από την τουριστική βιομηχανία.

Επιπλέον, η ποδηλασία ευθυγραμμίζεται και με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην τουριστική δραστηριότητα μετά COVID εποχή και άπτονται της προστασίας της υγείας των ταξιδιωτών και της αποφυγής συγχρωτισμού, καθώς κάθε επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιεί το ποδήλατο διατηρώντας αποστάσεις από τους άλλους.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου, ο ΗΑΤΤΑ θα αναδείξει τις δραστηριότητες του ποδήλατου στον οργανωμένο τουρισμό και θα προβάλλει τα σήματα «Bike Friendly» και «Greek Bike Specialist» σε ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, workshops και άλλες προωθητικές ενέργειες τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει, με στόχο να διαδώσει τα οφέλη μια εναλλακτικής δραστηριότητας που μπορεί να συμβάλλει θετικά στον ελληνικό τουρισμό.

Μιλώντας στη διάρκεια της εκδήλωσης για την υπογραφή του Μνημονίου, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Νικόλας Κελαϊδίτης δήλωσε: «Εστιάζουμε για άλλη μια φορά στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των ταξιδιωτών, ως προαπαιτούμενα για τον Ελληνικό τουρισμό του μέλλοντος.

Το ποδήλατο είναι πολύτιμος σύμμαχος της ταξιδιωτικής βιομηχανίας για ένα πιο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, δίνοντας τη δυνατότητα για τη διεξαγωγή πολλών κοντινών μετακινήσεων στους προορισμούς με ένα εναλλακτικό μεταφορικό μέσο, το οποίο προσφέρει ευεξία στους ταξιδιώτες, έχει μηδενικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και εμπλουτίζει με ζωντάνια την ταξιδιωτική εμπειρία στη χώρα μας.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ένα όλο και ισχυρότερο ρεύμα στην κατεύθυνση της βιώσιμης διεξαγωγής του τουριστικού έργου και τις φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις των ταξιδιωτών, ενώ παρατηρείται ότι και οι ίδιοι οι ταξιδιώτες επιθυμούν να μειώσουν τον αντίκτυπο που έχουν τα ταξίδια τους στους προορισμούς τους οποίους επισκέπτονται.

Παράλληλα, ο ΗΑΤΤΑ, ο οποίος συσπειρώνει τα τουριστικά γραφεία της Ελλάδας και εκπροσωπεί την αγορά των οργανωμένων διακοπών σε κάθε γωνιά της χώρας μας, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή του ποδηλάτου στην ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη του Ελληνικού τουρισμού στα επίπεδα που του αξίζουν, σε μια συγκυρία αλλεπάλληλων κρίσεων.

Ευθυγραμμιζόμαστε με τις επιταγές της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας για μειωμένο αντίκτυπο των μεταφορών στο περιβάλλον, και διευρύνουμε τους ορίζοντες και τις επιλογές των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και των ταξιδιωτών για πιο ζωντανές, φιλικές στο περιβάλλον και ενεργητικές εμπειρίες διακοπών».

H γενική διευθύντρια της NatTour κ. Βίκυ Καραντζαβέλου, δήλωσε: «Ο στόχος της ΝatTour είναι η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του τουρισμού στην προστασία της φύσης, άλλωστε από εκεί και το όνομα της Nature και Tourism, και ειδικότερα στη χρήση του ποδήλατου ως μέσο ήπιας μετακίνησης των τουριστών με απώτερο στόχο μια πραγματική εμπειριακή διαμονή στη χώρα μας.
Τα 6 χρόνια που δραστηριοποιούμαστε δίνοντας το σήμα πιστοποίηση Bike Friendly έχουμε πιστοποιήσει 130 ξενοδοχεία, 10 δήμου, και πάνω από 40 συνεργάτες του ποδήλατου.

Τώρα πιστεύουμε είναι ώρα για το επόμενο βήμα: την ενημέρωση των τουριστικών γραφείων της χώρας μας για τη χρήση του ποδήλατου στους ελληνικούς προορισμούς και την απονομή, σε εκείνους που ασχολούνται ή θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με το ποδήλατο, του σήματος Greek Bike Specialists. Μέσω αυτής της συνεργασίας μας με το ΗΑΤΤΑ πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί το έργο της NatTour, ευαισθητοποιώντας όλους τους εμπλεκόμενους στη ταξιδιωτική αλυσίδα».