Μετάθεση ελπίδων για το καλοκαίρι για τον κόσμο του τουρισμού - Προβληματισμός για την επανεκκίνηση

13/3/2020
Σε απώλεια του πρώτου πενταμήνου του έτους μπορεί να οδηγήσει την η επιδημία του κορωνοϊού στην οικονομία, καθώς, ο τουρισμός, το εμπόριο, οι μεταφορές, οι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, περνούν στο «κόκκινο». Η ελπίδα πλέον εναποτίθεται για το καλοκαίρι.

Ολοένα και περισσότεροι φορείς κάνουν λόγο για την ανάγκη άμεσης κρατικής ενίσχυσης για να «σωθεί» κάπως η παρτίδα. Έτσι πέρα από την αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιδοτήσεις- ενισχύσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων, κρατικές εγγυήσεις για άτοκα δάνεια, ευελιξία στους όρους εργασίας, επιδοτούμενες άδειες ειδικού σκοπού, τονίζεται η ανάγκη για γενναίες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με το Μηνιαίο δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας του ΣΕΒ, «οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να αποδυναμώνονται. Οι διάφοροι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, και ιδίως η βιομηχανία και η γεωργία, αν και η συμμετοχή τους στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι σχετικά περιορισμένη, θα υποστούν τις συνέπειες μιας ενδεχομένως παρατεταμένης έλλειψης, και ανόδου τιμών, πρώτων υλών. Ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία ειδικότερα φαίνεται να εισέρχονται σε φάση συρρίκνωσης, μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης, αναλόγως της διάρκειας των επιδράσεων του κορωνοϊού στην παραγωγή, τα εισοδήματα και την κατανάλωση. Στην Ελλάδα ελήφθησαν, επίσης, μέτρα αναβολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων, που είναι στη σωστή κατεύθυνση χωρίς, όμως, να αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα ζήτησης λόγω επερχόμενης πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Τέτοιου είδους μέτρα, μεταξύ άλλων, συνιστούν οι επιστροφές φόρων και οι μειώσεις φόρων παρακράτησης. Ιδιαίτερη προσοχή, επίσης, πρέπει να δοθεί στις πρακτικές διαχείρισης κόκκινων δανείων μετά τις 30 Απριλίου, όταν απελευθερώνονται οι διαδικασίες προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών.»

Ειδικά στον τουρισμό η κίνηση του Αμερικανού προέδρου βάζει νάρκη στην προσπάθεια που εδώ και κάποια χρόνια γίνεται για την επιστροφή των Αμερικανών επισκεπτών στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα 2017- 2019 οι Αμερικανοί τουρίστες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 36%, ενώ η αύξηση στις εισπράξεις άγγιξαν το 46%! «Η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στον τουριστικό τομέα», σημειώνει με ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ. «Η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στον τουριστικό τομέα», σημειώνει με ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», τονίζει ο ΣΕΤΕ, «απαιτείται ψυχραιμία, σοβαρότητα, υπομονή και απόλυτη συμμόρφωση με τις οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές». Ο ΣΕΤΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την κυβέρνηση, τις τράπεζες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

«H πατρίδα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα έχουν αρνητικές συνέπειες στον Ελληνικό τουρισμό, είτε εισερχόμενο είτε εσωτερικό.» Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Σακέλλης που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020, όπου συζητήθηκε το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και λοιπές διατάξεις». Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ συμπλήρωσε ότι: «Είναι πολύ πιθανό, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις μας, η θερινή περίοδο μπορεί να είναι χειρότερη από τη χειμερινή και να παραστεί συνεπώς ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση του κλάδου για να καταστεί δυνατή η εκτέλεση των δρομολογίων, που είναι απολύτως απαραίτητη για τους νησιώτες μας, αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν το προσφυγικό». Επιπλέον ο κ, Σακέλλης κατέθεσε μια σειρά προτάσεων στο Ν/Σ που όπως είπε παραπέμπουν στην εφαρμογή των αρχών του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εξαγωγείς, που το τελευταίο τρίμηνο του 2019 είδαν μια αναιμική αύξησ 1% των δραστηριοτήτων τους, λόγω της στασιμότητας στην Ευρωζώνη. Πλέον, με η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς βασικοί εξαγωγικοί προορισμοί όπως η Ιταλία και η Βουλγαρία μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο επιβράδυνσης.

«Ελπίζουμε σε εξομάλυνση της κατάστασης το συντομότερο δυνατόν, προτού ανατραπεί πλήρως ο σχεδιασμός και εξανεμισθεί η δυναμική που είχε αποκτήσει ο κλάδος μας. Οι ελληνικές εξαγωγές εισέρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, και ήδη ο ΟΟΣΑ προβλέπει κάμψη της ζήτησης και επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επεσήμανε στην ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, αναδεικνύοντας ειδικά το πρόβλημα με τις δύο γειτονικές χώρες.

«Η κήρυξη από τον ΠΟΥ του κορονοϊού σε πανδημία και κατ' επέκταση τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές.

Ήδη, οι εξαγωγές μας θίγονται από το κλείσιμο των συνόρων στην Ιταλία, του νούμερο ένα πελάτη μας. Να σημειωθεί πως πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές στην ιταλική αγορά ανήλθαν σε 3,63 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας πάνω από το 10% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών.

Οι εξαγωγές μας επίσης θίγονται και όσον αφορά την μεταφορά των εμπορευμάτων από το κλείσιμο των συνόρων της Βουλγαρίας, η οποία αποτελεί κορυφαίο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών αλλά και βασική δίοδος για την διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων παρακολουθεί στενά τις συνέπειες του κορονοϊού και παραμένει σε ετοιμότητα για να προσφέρει την βοήθειά του στους Έλληνες εξαγωγείς» τονίζεται σχετικά.

Πηγή: Reporter.gr