Μερίδιο από τον τζίρο "μαμούθ" του ιατρικού τουρισμού αναζητεί η Ελλάδα

15/5/2017
Μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης δράσεων ιατρικού τουρισμού έχει η Ελλάδα λόγω της πληθώρας ιατρών που έχει αλλά και της προνομιακής γεωγραφικής θέσης που έχει.
Αυτό αναδείχθηκε σε διημερίδα για τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα, που διοργάνωσαν από κοινού ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και ο τομέας του Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ πριν από λίγες ημέρες στο Σικάγο.
Συνολικά, εκτιμάται ότι 1,25 εκατ. Αμερικανοί πολίτες (2014) καταφεύγουν στον «ιατρικό τουρισμό». «Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του VISA and Oxford Economics, ο τζίρος του τουρισμού Υγείας εκτιμάται σε 100 δισ. δολ. ετησίως με 25% εκτιμώμενη ανάπτυξη τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς υπολογίζεται ότι 3-4% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ταξιδεύει για να... θεραπευθεί» τονίζει ο κ. Νίκος Αυλώνας καθηγητής στο DePaul University και πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE). Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι η απόφαση για τη διενέργεια
Οι διοργανωτές δίνουν προτεραιότητα στην προσέγγιση της ελληνικής ομογένειας, η οποία διατηρεί δεσμούς με την Ελλάδα. Της διημερίδας στο Σικάγο προηγήθηκαν άλλες δύο στη Νέα Υόρκη και στο Μόντρεαλ.
«Η ομογένεια έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Την υποστήριξή τους στην προσπάθεια δήλωσαν η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, κ. Πολυξένη Πετροπούλου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας, κ. Κώστας Χανιωτάκης. Στη διημερίδα, όπου ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρέστη ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, διεπιστημονική ομάδα γιατρών πολλών ειδικοτήτων (υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οφθαλμολογία, οδοντιατρική, ιαματική ιατρική κ.λπ.) ενημέρωσε το κοινό για τις δυνατότητες παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας.«Το κόστος των οδοντιατρικών θεραπειών είναι το 1/5 στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ» ανέφερε ενδεικτικά ο δρ Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής οδοντιατρικής.
Υψηλού επιπέδου οι γιατροί μας
Τις ευοίωνες προοπτικές αλλά και τον μεγάλο ανταγωνισμό διεθνώς στον τομέα του ιατρικού τουρισμού επισήμανε ο Ελληνας καθηγητής στο DePaul University, κ. Νίκος Αυλώνας. «Διαθέτουμε υψηλού επιπέδου ιατρικό προσωπικό και μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικές θεραπείες με μικρή αναμονή σε προσιτές τιμές» υποστηρίζει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η τάση δεν είναι... νέα. «Στην αρχαία Μεσοποταμία οι άνθρωποι ταξίδευαν μέχρι τον βωμό του εκάστοτε Θεού-θεραπευτή, ενώ οι αρχαίοι Ελληνες και Ρωμαίοι ταξίδευαν πεζή ή με πλοίο σε όλη τη Μεσόγειο μέχρι να φτάσουν στην κατάλληλη ιαματική πηγή».

Οι χώρες που εξειδικεύονται στον τουρισμό Υγείας αυξάνονται. «Η Κόστα Ρίκα δέχεται ετησίως 40.000 ασθενείς κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά» σημειώνει ο ίδιος, «οι Αμερικανοί ασθενείς πληρώνουν για οδοντιατρικές και αισθητικές επεμβάσεις εκεί 30-40% λιγότερο». Αντίστοιχα, ο ασφαλιστικός φορέας ενός Αμερικανού θα πληρώσει 90.000 δολάρια για μια εγχείριση by-pass στις ΗΠΑ και μόλις 12.000 στην Ταϊλάνδη. «Μεγάλα ξένα funds έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε Wellness Resorts στην Ελλάδα, ενώ ήδη βρίσκεται εν εξελίξει μια επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία που εμπίπτουν στο wellness industry». Ο Ελληνας καθηγητής, πάντως, εφιστά την προσοχή των ιθυνόντων. «Για να κτιστεί η φήμη μιας χώρας στον θεματικό τουρισμό απαιτείται συστηματική δουλειά δέκα ετών». Η περίπτωση της Τουρκίας, που διευκολύνει με νομοθετικές ρυθμίσεις τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και ασθενείς (αρχής γενομένης Ελλήνων ακριτικών περιοχών) αλλά και της Νοτίου Κορέας, που σήμερα καταβάλλει αποζημιώσεις εξαιτίας αποτυχημένων πλαστικών επεμβάσεων σε τουρίστες, δίνουν τροφή για σκέψη και... δράση.
Πηγή: Καθημερινή