Με σεμνότητα οι προβλέψεις...
20/5/2021
Γράφει ο Γιώργος Αλεξάκης
Κλίμα υπεραισιοδοξίας καλλιεργείται για να δοθεί "ώθηση" στην επανεκκίνηση των επιχειρήσεων του τουρισμού που δίνουν αγώνα για να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης και να κρατηθούν στη ζωή. Κοινή πεποίθηση, βέβαια, είναι ότι πολλά θα κριθούν την τελευταία στιγμή έστω κι αν ήδη έχει αρχίσει να "ζεσταίνεται" η αγορά.
Ο τουρισμός είναι ο βασικός καταλύτης της πορείας της οικονομίας και για φέτος και μαζί με τις καταθέσεις της πανδημίας που ξεπερνούν τα 24 δισ. ευρώ αλλά και τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης λειτουργούν ως καύσιμο για να πάρει και πάλι μπρος και πάλι η παραγωγική μηχανή. Έτσι με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου εάν η πορεία του τουρισμού κινηθεί δυναμικά τότε μπορεί να προστεθεί μια μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας φέτος.
Πιο συγκεκριμένα όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο καθώς οι καθαρές εισπράξεις του τουρισμού αντιστοιχούν το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, μια ανάκτηση δέκα μονάδων επί του συνόλου του «τουριστικού τζίρου» του 2019 μπορεί να προσδώσει 1% στο ΑΕΠ. Βέβαια η συγκυρία είναι δύσκολη και οι όποιες προβλέψεις παρακινδυνευμένες καθώς βασικές αγορές της χώρας παραμένουν κλειστές και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν είναι η καλύτερη δυνατή.
Ωστόσο η κυβέρνηση ποιεί την «ανάγκη φιλοτιμία» και βγαίνει «μπροστά» με υπεραισιόδοξες προβλέψεις ώστε να διαμορφώσει ένα γενικότερο θετικό κλίμα, την ώρα που η επανεκκίνηση «φαντάζει βουνό» για πολλές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν το γερμανικό φόρουμ Hessischer Kreis και η Boston Consulting Group με θέμα «Το αναπτυξιακό παράδειγμα της Ελλάδας: τολμηρές μεταρρυθμίσεις, έξυπνες και βιώσιμες επενδύσεις στο μέλλον» προέβλεψε ότι φέτος θα φτάσει η χώρα στο 50% των εισπράξεων του 2019.
ADVERTISING
«Πέρυσι ήμασταν στο 25% του 2019, φέτος ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσει το 50%» σημείωσε ο Πρωθυπουργός για τον τουρισμό δίνοντας όπω2 και πέρυσι προβλέψεις άκρως αισιόδοξες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα χτες, μια «δύσκολη» επιδημιολογικά ημέρα, κάλεσε τους επισκέπτες να έρθουν στη χώρα καθώς τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Δεν πρόκειται να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια καθώς θα καλωσορίζουμε ανθρώπους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2021 είναι πολύ διαφορετικό από το καλοκαίρι του 2020», επισήμανε.
Μιλώντας για χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει προχωρήσει σημαντικά ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα. «Φέτος το καλοκαίρι έχουμε περισσότερες προγραμματισμένες απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ παρά ποτέ, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι οι πολίτες των ΗΠΑ θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένει επίσης σημαντικό ενδιαφέρον από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Βέβαια το βασικό σενάριο του κλάδου σε αντίθεση με τις αισιόδοξες προβλέψεις του Πρωθυπουργού παραπέμπει σε ανάκτηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2021 που θα φτάσει στο 40%-45% του 2019. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της χρονιάς οι εκτιμήσεις παρέπεμπαν σε ανάκτηση εσόδων της τάξης του 55%-60% σε σχέση με το 2019, όμως με το πρώτο 5μηνο να είναι χαμένο οι στόχοι αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας πριν λίγες μέρες και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος ανέφερε ότι το 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φτάσουν το 40% περίπου του 2019 ενώ σε γενικές γραμμές η όποια έκφραση εκτιμήσεων γίνεται με πολύ διστακτικό τρόπο.
Κοινή πεποίθηση, βέβαια, τόσο του οικονομικού επιτελείου πάντως όσο και των παραγόντων του κλάδου είναι ότι πολλά θα κριθούν την τελευταία στιγμή έστω κι αν ήδη έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται» η αγορά. Ο ρυθμός εμβολιασμών και η πιο γρήγορη εισαγωγή του πράσινου πιστοποιητικού δεν αποκλείεται να αλλάξουν προς το καλύτερο τα δεδομένα, ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα σίγουρα δεν βοηθά στην επίτευξη των πιο απαισιόδοξων στόχων.
Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό το 2019, αποτέλεσαν ιστορικό ρεκόρ έχοντας ανέλθει στο ποσό των 18,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 περιορίστηκαν σε μόλις 4,32 δισ. ευρώ.
Πηγή: news247.gr