Με απόχρωση ... ροζ τα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων

25/5/2016
Το 1/5 των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά ξενοδοχειακά ακίνητα και εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων σύμφωνα με όσα ανέφερε real estate ο κ. Τάσος Κοτζαναστάσης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας 8GCP, μιλώντας στο 11ο RED Business Forum, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες.Ωστόσο λόγω της ρευστότητας που δίνει ο τουρισμός μπορεί να ξεφύγουν από την "καθυστέρηση" και να καταστούν με προϋποθέσεις εξυπηρετούμενα, να γίνουν ... ροζ όπως χαριτoλογώντας αναφέρει γνώστης της αγοράς στο bluebirds.gr.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαναστάση, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ, με το 37% να αφορά ξενοδοχεία και τον κλάδο των ακινήτων γενικότερα. Σύμφωνα τον επικεφαλής της 8GCP , το 1/3 των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων είναι μεγάλα δάνεια που υπερβαίνουν το καθένα σε αξία τα 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, τόνισε ότι το 70% των καθυστερήσεων αφορά τουλάχιστον τρία χρόνια και το 12% εκτείνεται σε πάνω από έξι χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαναστάση, «η τραγικότητα της κατάστασης στην Ελλάδα φαίνεται από το γεγονός ότι έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο πτωχευτικής διαδικασίας, ξεπερνώντας τα τρία χρόνια, όταν στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, ο αντίστοιχος χρόνος δεν ξεπερνά τους έξι μήνες».
Όπως πάντως τόνισε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος επικεφαλής του κλάδου Ξενοδοχείων και Φιλοξενίας της Eurobank, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με ξενοδοχεία θα πρέπει να προσεγγίζονται μέσα από διαφορετικό πρίσμα, δεδομένου ότι μια ξενοδοχειακή μονάδα εισπράττει έσοδα κάθε χρόνο. Επομένως, ακόμα και αν είναι προβληματικό ένα ξενοδοχείο, ο ιδιοκτήτης του γνωρίζει ότι θα μπορεί να προσδοκά σε έσοδα τα επόμενα χρόνια. «Ο ρόλος της τράπεζας δεν είναι να τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια στα δύσκολα, αλλά θέλουμε να βλέπουμε και να πληρώνουν στα... εύκολα. Κάποιοι έχουν να πληρώσουν κεφάλαιο από το 2007 ή το 2008», κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας στην κλειστή συνεδρίαση της 24ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους ξενοδόχους έχουν κόκκινα δάνεια τονίζοντας την ανάγκη να εισφέρουν σε κεφάλαια ώστε να ενδυναμώσουν και να σώσουν τις επιχειρήσεις τους. Ο κ. Καραβίας τόνισε ότι: «Παρά την αύξηση των αφίξεων με νέα ρεκόρ σχεδόν κάθε χρόνο, παρά την διατήρηση των τουριστικών εσόδων σε πολύ υψηλά επίπεδα, έχουμε το φαινόμενο τα ληξιπρόθεσμα δάνεια του ξενοδοχειακού κλάδου να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με κλάδους που δέχτηκαν σφοδρότατο το πλήγμα της οικονομικής κρίσης. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το πρόβλημα αυτό εστιάζεται σε συγκεκριμένους μόνο Ομίλους. Γνωρίζετε πως είναι κρίσιμης σημασίας η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν αποτελεί πρώτη μας επιλογή η πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικά δε τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα και με ρεαλισμό στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε».
Με πολλά προβλήματα ο κλάδος των κατασκευών
Μιλώντας πάντως στο ίδιο φόρουμ, το στο 11ο RED Business Forum, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος σημείωσε ότι οι κλάδοι των ακινήτων και των κατασκευών αποτελούν περίπου το 16% της συνολικής τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, με την ποιότητα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου δανείων να εμφανίζεται χειρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων κλάδων, λόγω του ότι οι αξίες των ακινήτων εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες.
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή το 2015, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5%, έναντι μείωσης κατά 7,5% το 2014. Συνολικά δε, οι αξίες των διαμερισμάτων έχουν υποχωρήσει κατά 41,3% (σε ονομαστικούς όρους) από το 2008 έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 (44,3% σε πραγματικούς όρους). Αντίστοιχα, στα επαγγελματικά ακίνητα, οι τιμές των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών παρέμειναν αμετάβλητες το 2015, ενώ οι αντίστοιχες των καταστημάτων υποχώρησαν κατά 3,5% στο σύνολο της χώρας. Συνολικά δε, από το 2010 έως το τέλος του 2015, οι αξίες των κτιρίων γραφείων και των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών έχουν υποχωρήσει κατά 30% στο σύνολο της χώρας.
Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Μητράκος επισήμανε ότι τον Δεκέμβριο του 2015 το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα ανήλθε σε 36% περίπου (από μόλις 4,5% το 2007), ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν, μάλιστα, συμπεριληφθούν και τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης, δηλαδή όσα εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, ή όσα είναι ενήμερα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ο οφειλέτης ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, το ποσοστό των προβληματικών δανείων εκτοξεύεται σε περίπου 44% του συνόλου ή 108 δισ. ευρώ.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι εσχάτως πολλά από τα διαμερίσματα που βρίσκονται αδιάθετα και ταλαιπωρούν με δάνεια τους ιδιοκτήτες περνούν σε διαδικασία τουριστικής αξιοποίησης είτε λαμβάνοντας σήμα ΕΟΤ είτε μέσω της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Γιώργος Αλεξάκης