Λείπουν χιλιάδες εργατικά χέρια στον τουρισμό στην Ελλάδα

12/5/2022
Στον γερμανικό τύπο η πανεπιστημιακή αστυνομία και το άσυλο, αλλά και η ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες εργασίας στον κλάδο.

Το περιοδικό Spiegel αναφέρεται στην κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έδωσε το πράσινο φως για τη συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Το ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος αστυνομικών στα πανεπιστήμια είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην Ελλάδα - ακόμα. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε όμως τον νόμο που ισχύει εδώ και σχεδόν 50 χρόνια» γράφει το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση. Το ρεπορτάζ κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και την περίοδο της Χούντας σημειώνοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος για την απαγόρευση της παρουσίας της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Εντούτοις παρατηρεί: «Ωστόσο, οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τελευταία. Το εμπόριο ναρκωτικών στο πανεπιστήμιο ανθούσε, αυτονομιστές ξυλοκόπησαν καθηγητές, εμπόδισαν συμφοιτητές τους να μπουν στο χώρο του πανεπιστημίου και κατέστρεψαν κτήρια. Τελικά πολλοί φοιτητές δεν τολμούσαν πια να πάνε στο πανεπιστήμιο. Οικογένειες που είχαν την οικονομική δυνατότητα έστειλαν τα παιδιά τους στο εξωτερικό για σπουδές».

Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι απαραίτητη για να διασφαλίσει την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, επιχειρηματολόγησε τώρα το δικαστήριο...Η παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων χρησιμεύει επίσης για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Πότε και σε ποιο βαθμό θα πρέπει πράγματι να επεμβαίνει η αστυνομία παραμένει ανοιχτό. Μετά την ψήφιση του νέου νόμου, ξέσπασαν φοιτητικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου ενδέχεται να ξεσπάσουν και πάλι ταραχές».

Κακές οι συνθήκες εργασίας σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ

Η Ελλάδα θέλει να φτάσει φέτος το ρεκόρ της προ κορωνοϊού εποχής στον τουρισμό. Ποιος όμως θα φτιάχνει τα κρεβάτια, θα μαγειρεύει και θα ανακατεύει τα ποτά; Στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ λείπουν 50.000 εργαζόμενοι», αναφέρει δημοσίευμα του δημοσιογραφικού δικτύου RedaktionsNetzwerk Deutschland . Το ρεπορτάζ επισημαίνει: « Υπάρχουν πολλές κενές θέσεις στη Χαλκιδική, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Εκ πρώτης όψεως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να βρουν υπαλλήλους. Με ποσοστό 12,8%, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ, 603.000 άνθρωποι είναι άνεργοι».

Το άρθρο επιχειρεί να δώσει μια εξήγηση για αυτή την κατάσταση: «Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ο κλάδος της εστίασης εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει αρκετούς υπαλλήλους. Ο ένας είναι η πανδημία. Κατά τη διάρκεια του λοκντάουν του 2020, πολλοί απολυμένοι εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης αναζήτησαν νέες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς. Συχνά αμείβονται καλύτερα και εργάζονται όχι εποχιακά. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι που έχουν φύγει δεν σκέφτονται να επιστρέψουν στον τουριστικό κλάδο. Ο δεύτερος λόγος είναι σε μεγάλο βαθμό ευθύνη των ίδιων των ξενοδόχων, των εστιατόρων και των ιδιοκτητών μπαρ. Έγκειται στους χαμηλούς μισθούς και στις κακές συνθήκες εργασίας. Οι θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο δεν είναι ελκυστικές κυρίως λόγω των μακρών και ακανόνιστων ωραρίων εργασίας που είναι δυσανάλογα με τις αμοιβές».

Μεγάλη ζήτηση η Ελλάδα

Τέλος, ένα ακόμα δημοσίευμα στο γερμανικό Τύπο για τον τουρισμό, με μια αναφορά στην Ελλάδα. H Süddeutsche Zeitung γράφει: «Ο επικεφαλής της Tui Φριτς Γιούσεν προσπάθησε να δημιουργήσει καλό κλίμα όταν παρουσίαζε τα στοιχεία του εξαμήνου. Μετά την πανδημία, τόνισε, οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν και είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα. Σύμφωνα με τον Γιούσεν, οι πελάτες έχουν ήδη κάνει κρατήσεις στο 85% του επιπέδου του καλοκαιριού του 2019 πριν από την πανδημία και κατά μέσο όρο θέλουν να ξοδέψουν έως και 20% περισσότερα χρήματα. Ιδιαίτερα η Ελλάδα έχει ζήτηση αλλά και στην Τουρκία και την Ισπανία θα μπορούσε κανείς να βρει δύσκολα δωμάτιο στο τέλος του καλοκαιριού».

dw