Λάμψα: Σταθερή ανοδική πορεία και καμπανάκια για το μέλλον του τουρισμού στην Αθήνα

20/12/2019
Και φέτος η χρονιά κλείνει με ρεκόρ για τον Όμιλο Λάμψα Α.Ε., της οικογένειας Λασκαρίδης, που διαθέτει ξενοδοχεία σε Αθήνα ( Μεγάλη Βρετανία, King’s George και οσονούπω του Athens Capital Hotel-MGallery) Ρόδο, Βρετανία και Σερβία. Όπως αναφέρουν στελέχη της αναμένεται να κλείσει με τζίρο στα 80 εκατομμύρια ευρώ , επίπεδα παρόμοια με τα περυσινά που ήταν ρεκόρ.

Για το νέο έτος εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάπτυξη του τζίρου της τάξης του 4%-5% για τα υπάρχοντα ξενοδοχεία στην Αθήνα, τη Ρόδο και το Βελιγράδι ενώ επιπρόσθετα έσοδα αναμένονται από τη λειτουργία του νέου ξενοδοχείου της, Athens Capital - MGallery στο Σύνταγμα, στη συμβολή της Λ. Πανεπιστημίου με την οδό Κριεζώτου, το οποίο θα ξεκινήσει να δέχεται επισκέπτες, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Οι εργασίες κατασκευής είναι στο τελικό τους στάδιο και έτσι ολοκληρώνεται μια επένδυση συνολικού ύψους 22 εκατ. ευρώ, που θα φέρει άλλο ένα 5στερο στο Σύνταγμα. Το νέο ξενοδοχείο θα διευθύνει το ιστορικό στέλεχος της Accor στην Ελλάδα ο κ. Ευριπίδης Τζήκας (για χρόνια γενικός διευθυντής στο Novotel).

Μάλιστα ήδη γίνονται πωλήσεις μέσω των καναλιών της Accor, brand της οποίας είναι το MGallery. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι το πολυτελέστερο και ακριβότερο της σειράς MGallery παγκοσμίως. Όπως αναφέρεται η μέση τιμή ανά δωμάτιο θα είναι κατά 30% με 40% χαμηλότερα από αυτήν στο King George. Θα διαθέτει 159 δωμάτια και 19 σουίτες και θα φιλοξενεί εστιατόριο ενώ στο ισόγειο θα έχει δυο καταστήματα λιανικής πώλησης ενδυμάτων, το ένα Ralph Lauren και το άλλο με πολύ ισχυρό brand της διεθνούς μόδας .

Σε σχέση με τα Σερβικά assets της Λάμψα, τα Mercure και Excelsior στο Βελιγράδι φέτος καταγράφονται ικανοποιητικές επιδόσεις φέτος καθώς ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε ανοδική τουριστικά τροχιά. Στη Ρόδο η μονάδα κλείνει το 2019 με χαμηλότερο κύκλο εργασιών και με τη μέση τιμή δωματίου να είναι σταθερά στα 120 ευρώ καθώς ολόκληρο το νησί φαίνεται να αντιμετωπίζει ζήτημα περεταίρω ανάπτυξης.

Στο μεταξύ τα φαινόμενα υπερτουρισμού, η έκρηξη του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που όπως κατέδειξε η πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ ξεπερνά σε τζίρο το 1 δισεκ. αλλά και οι γεωπολιτικές ισορροπίες αποτελούν σημεία προβληματισμού για την κορυφή της Αθηναϊκής ξενοδοχίας, τον όμιλο Λάμψα.

Πιο συγκεκριμένα στελέχη της Λάμψα, μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή το πέρας της χρονιάς επεσήμαναν τους κινδύνους αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της Αθήνας, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των ενοικιάσεων τύπου Airbnb. Μπορεί το κοινό των πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων να μην έχει σχέση με το πελατολόγιο της Λάμψα, ωστόσο η κοινωνική αλλοίωση που επιφέρει η οικονομία διαμοιρασμού στο κέντρο της πόλης με τον εκτοπισμό των κατοίκων δημιουργεί αρνητικό πρόσημο στην προσπάθειά για ένα αυθεντικό αστικό χαρακτήρα.
«Οι τουρίστες δεν θέλουν να έρχονται εδώ για να βλέπουν άλλους τουρίστες αλλά έλληνες κατοίκους που ζουν και δίνουν τόνο σε αυτή την πόλη. Και επειδή η Αθήνα δεν είναι Παρίσι που αποτελεί ολόκληρο ένα μουσείο, πρέπει να δοθεί προσοχή στην αποτροπή της αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της», σημειώνουν στελέχη του ξενοδοχειακού ομίλου. Επίσης, πέρα από το φαινόμενο του υπερτουρισμού η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μια ενδεχόμενη κλιμάκωση δημιουργούν ανησυχίες για τον Όμιλο που τα ξενοδοχεία του είναι το σκηνικό των μεγάλων ιστορικών στιγμών της χώρας.