Κτύπημα στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού το πακέτο φόρων και το τέλος διανυκτέρευσης!
6/4/2016
Μετά την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση στο 23% που επιβλήθηκε το καλοκαίρι, έρχεται τώρα και μια νέα φοροκαταιγίδα έμμεσων και άμεσων φόρων που θα πλήξει και τον τουρισμό. Εφόσον σερβιριστεί και πάλι το σενάριο για τέλος διανυκτέρευσης, αύξηση ΕΦΚ στα ποτά και σε κλάδους ενέργειας, αλλά και αύξηση στα τέλη κινητής θα αυξηθούν τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής επανέρχεται το σχέδιο για επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του ενός ευρώ ανά… αστέρι.
Δηλαδή, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων θα επιβάλλεται ειδικό τέλος τριών ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα πεντάστερα πέντε ευρώ κ.λπ. Το σχέδιο της θέσπισης του τέλους διανυκτέρευσης είχε έρθει στην επιφάνεια πέρυσι την άνοιξη και τότε παρουσιαζόταν ως «ισοδύναμο» είτε για να μην καταργηθεί το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά είτε για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες από το 6,5% στο 13%.
Με την τροπή που πήραν τα πράγματα πέρυσι το καλοκαίρι έγιναν και τα δύο: και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αυξήθηκε και καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου. Η επαναφορά στο προσκήνιο του τέλους διανυκτέρευσης γίνεται με στόχο να αντληθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό είχε καταλήξει πέρυσι και σχετική έρευνα που είχε κάνει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).
Συγκεκριμένα, είχε εκτιμηθεί ότι η επιβολή του τέλους 1-5 ευρώ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα ισοδυναμούσε με επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά 147,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον εφόσον επαληθευτεί το σενάριο για αύξηση των ΕΦΚ στα ποτά τότε θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα ο κλάδος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που αποτελούν βασικό πυλώνα της τουριστικής βιομηχανίας. Η ανάγκη κάλυψης μέτρων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ φέρνει στα πρόθυρα εμφράγματος τους τομείς των καυσίμων, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, αλλά και πιθανόν και των ποτών τσιγάρων, που τα τελευταία 6 χρόνια έχουν δει τη φορολογία να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη χωρίς μάλιστα να υπάρχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εξετάζει και πάλι την ίδια συνταγή αναφέρουν παράγοντες ης αγοράς και επεξεργάζεται σενάρια αυξήσεων. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς υπολογίζεται ότι λόγω υπερφορολόγησης περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια φιάλες (εκτός του τσίπουρου) πωλούνται σήμερα στη «μαύρη αγορά» σε σύνολο περίπου 45 εκατομμυρίων φιαλών, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το λαθρεμπόριο αγγίζει το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης. Να σημειωθεί ότι οι φιάλες που διακινούνται παράνομα δεν είναι «μαϊμού» ή νοθευμένες όπως συμβαίνει με τα τσιγάρα- αλλά αυθεντικές, οι οποίες κατά κύριο λόγο εισάγονται από τη Βουλγαρία, όπου το αλκοόλ πωλείται έως 5 φορές φθηνότερο σε σχέση με την Ελλάδα.
Μετρούν τα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας προτάσεις της στους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ελέγχονται οι προτάσεις για την αντίστοιχη ποσοτικοποίησή τους. Πάντως η εξίσωση της τιμής του ντίζελ κίνησης με τη βενζίνη δε φαίνεται να περνάει σε βάρος όμως άλλων κλάδων καυσίμων. Αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων όμως θα υπάρξουν. Σύμφωνα με μια πηγή θα είναι της τάξεως των 2-3 λεπτών ανά λίτρο και δεν θα επηρεάζουν την παραγωγή, παρά μόνο την κίνηση των οχημάτων. Πάντως ο ο γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Χρήστος Μπαλάσκας μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους εξέφρασε την αντίθεσή του με πιθανή αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο καθώς αυτό θα πλήξει ειδικά τη βιομηχανία.