Κτύπημα για τη Χαλκιδική το κλείσιμο των συνόρων για τους Σέρβους επισκέπτες

8/7/2020
Χειρότερη από τις προβλέψεις εξελίσσεται η τουριστική περίοδος για την Χαλκιδική, μετά το κλείσιμο των συνόρων για τους Σέρβους επισκέπτες, που αποτελούν παραδοσιακά το 65% των τουριστών της Χαλκιδικής κάθε χρόνο, όπως δήλωσε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας καταλυμάτων «Αριστοτέλης», Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.


«Η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ότι περιμέναμε. Περιμέναμε πληρότητα 25-27%, από προχθές άρχισαν να ακυρώνουν και τις υπόλοιπες κρατήσεις. Η εικόνα που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή είναι από 17-19% κυρίως από Ρουμάνους και Βούλγαρους» ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, συμπληρώνοντας ότι «η Σερβία παραδοσιακά είναι στο 60-65%, είναι η ραχοκοκαλιά του τουρισμού, για περισσότερο από δέκα χρόνια στηρίζουν την αγορά της Χαλκιδικής». Παράλληλα, «το 25% των τουριστικών επιχειρήσεων είναι κλειστές στη Χαλκιδική».

Σε σχέση με την αιφνιδιαστική απόφαση της Κυριακής να κλείσουν τα σύνορα για τους Σέρβους τουρίστες κ. Παπαϊωάννου δήλωσε πως «ενημερωθήκαμε λίγο πιο έγκαιρα από την προηγούμενη φορά, μέσω Σερβίας και από πελάτες μας. Δεν γίνεται μια μέρα πριν. Κάποιοι ξεκίνησαν να έρθουν, δημιουργήθηκε μεγάλη ουρά».

Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία για το «αν μπορούμε να γυρίσουμε το κλίμα για να έρθουν του χρόνου». «Ο κόσμος διαμαρτύρεται για αυτή την διάκριση, για ποιο λόγο ενώ στην ουρά των 17 χιλιομέτρων είναι όλοι μαζί, λες και στις άλλες χώρες δεν υπάρχει πανδημία. Η Σερβία είναι μια αγορά που στηρίζει Χαλκιδική, Θάσο, Πιερία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη δήλωση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Χαλκιδική όσους επισκέπτες και αν έχουν, πάντα θα διατυπώνουν παράπονα. «Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν τι θα πει οδικός τουρισμός. Έρχονται στα σύνορα μας και εμείς κάνουμε τα πάντα για να τους διώξουμε. Είναι πολύ άσχημο να θέλει ο κόσμος να έρθει και να μας ακυρώνουν τελευταία στιγμή, και ταυτόχρονα να θεωρούν ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.