Ξοδεύουν περισσότερα φέτος οι τουρίστες

24/5/2022

Ψηλά έβαλε τον πήχη για τις φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού ο Μάρτιος, με τη μέση δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ελλάδα να ανέρχεται στα 463 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Και μπορεί ο συγκεκριμένος μήνας να μην είναι ενδεικτικός για τη διαμόρφωση των μεγεθών του κλάδου στο τέλος του έτους, ωστόσο, δίνει ένα πρώτο στίγμα για την πορεία της σεζόν και τις προθέσεις των τουριστών, με δεδομένο ότι η φετινή μέση δαπάνη ανά ταξίδι υπερβαίνει ακόμη και την αντίστοιχη μέση δαπάνη του Μαρτίου του 2019, όταν αυτή είχε διαμορφωθεί σε 405 ευρώ. Πέρυσι η μέση δαπάνη μη κατοίκων στη χώρα μας είχε διαμορφωθεί σε 394,5 ευρώ.

Βέβαια, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων τη φετινή σεζόν εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, που εντείνονται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, και οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών, που ενδέχεται να επηρεάσουν τους επόμενους μήνες τις δαπάνες των τουριστών.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕΕΛΛ -0,94%, η μέση δαπάνη του Μαρτίου κατέγραψε άνοδο 17% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, με τους Αμερικανούς να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τους Ευρωπαίους και να ανεβάζουν τον μέσο όσο των ταξιδιωτικών εισπράξεων, ξοδεύοντας περίπου 950 ευρώ ανά ταξίδι. Η προσέλκυση Αμερικάνων αποτελεί, άλλωστε, φέτος ένα μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι πρόκειται για ταξιδιώτες υψηλής δαπάνης που θα τονώσουν σημαντικά τα τουριστικά έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη πτήση από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου.


Σημειωτέον ότι φέτος ο αριθμός των προγραμματισμένων πτήσεων από τις ΗΠΑ καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 60% σε σχέση με το 2019, ποσοστό που «μαρτυρά» ότι η αμερικανική αγορά θα είναι μία από τις πρώτες για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και θα συνεισφέρει στην άνοδο της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι.

Σε επίπεδο α’ τριμήνου, η μέση δαπάνη ανήλθε σε 432,4 ευρώ από 391,9 ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2021, με την άνοδο να τοποθετείται στο 10,3%. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε σε 379,6 ευρώ.

Η εικόνα του Ιουνίου
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις περισσότερες αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου ενόψει της περιόδου υψηλής ζήτησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), μόνο για τις πρώτες 12 ημέρες του Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί περίπου 1,5 εκατ. θέσεις, με τους Βρετανούς να παίρνουν κεφάλι έναντι των Γερμανών και να τερματίζουν πρώτοι. Οι Γερμανοί έπονται στη δεύτερη θέση, με τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ολλανδούς να συμπληρώνουν την πεντάδα. Η αμερικανική αγορά παραμένει ψηλά ως προς τον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων, ο οποίος υπερβαίνει τις 15 χιλιάδες ανά εβδομάδα μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Η πλειονότητα των επισκεπτών κατευθύνεται, εκτός από την ελληνική πρωτεύουσα και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο Ηράκλειο, στη Ρόδο, στη Θεσσαλονίκη και στην Κέρκυρα, ενώ τη 10άδα των πιο δημοφιλών προορισμών συμπληρώνουν η Κως, τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος και η Μύκονος.

 

euro2day.gr