Ξενοδόχοι: “Στο μάτι” βίλες και καταλύματα Airbnb - Απαραίτητα μέτρα για επιχειρήσεις με έκθεση στη Ρωσική αγορά

19/5/2022
Κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού με καταλύματα τύπου Airbnb ζητούν με έμφαση οι ξενοδόχοι στο φόντο μιας ελπιδοφόρου χρονιάς στο φόντο και την ανάπτυξης από μεγάλη διεθνή ξενοδοχειακή μπράντα υποδομής διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα ζητούν να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την Ουκρανική κρίση.





Όπως ανέφερε ο Γρηγόρης Τάσιος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση ”η υψηλή ζήτηση, οι αφίξεις και η αποφασιστικότητά μας να βάλουμε τα δυνατά μας για το κοινό καλό, δεν σημαίνει πως τα ταμεία των ξενοδοχείων μπορούν να είναι οι κότες που γεννάνε χρυσά αυγά. Δεν είναι καθόλου έτσι και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από απλουστεύσεις” ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ και τόνισε ότι: “Η ανάκαμψη των αφίξεων δεν αντανακλάται με αυτόματο τρόπο στην ανάκαμψη των ταμείων των ξενοδοχείων. Είναι παραμορφωτικός ο καθρέπτης των αφίξεων. Πρώτον διότι ένα μεγάλο κομμάτι των αφίξεων χάνεται μέσα στη γκρίζα περιοχή της παραοικονομίας διαμοιρασμού. Δεύτερον, διότι το βαρύ πλήγμα της πανδημίας έχει αφήσει ανοιχτές πληγές που μεταφράζονται σε υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Τρίτον, όπως λέει μια σοφή παροιμία της Χαλκιδικής «απάνω στο σπυρί κουκούδι». Μετά το σοκ της πανδημίας αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο τσουνάμι ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα προϊόντα, την ώρα που συμβαίνει ένας πόλεμος στην Ευρώπη και επιδεινώνει καθημερινά την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο διανυκτέρευσης είναι αυξημένο 25-30%.



Το ξενοδοχείο λοιπόν και δίνει και θέλει να δώσει. Αλλά πρέπει και να έχει για να μπορεί να το κάνει. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας για το καλύτερο, συνεχίζοντας να χτίζουμε αντοχές και προσδοκώντας τη μεγάλη ανάκαμψη το 23, προσαρμόζοντας και την τιμολογιακή πολιτική μας στα νέα δεδομένα” τόνισε ο κ. Τάσιος.

Ρέτσος: Διαχρονικό πρόβλημα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις



“Πρόβλημα διαχρονικό στον ελληνικό τουρισμό την τελευταία 10ετία και είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.. Ο τουρισμός καταλαβαίνει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένα κομμάτι του προϊόντος, είναι μια παγκόσμια τάση, υπάρχουν πελάτες που το ζητάνε και άρα ως τουρισμός δεν μπορούμε να το απορρίψουμε. Επίσης δεν μπορούμε υπάρχουν πολλά άλλα κομμάτια της κοινωνίας και κλάδοι του τουρισμού που επωφελούνται από την αύξηση αυτής της δραστηριότητας. Καταλαβαίνουμε και τον λόγο που οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να πειράξουν το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, ήταν καθαρά πολιτικο-κοινωνικό, ήμασταν σε μια δεκαετία μνημονίων, υπερφορολόγησης και υπήρχε μία δυνατότητα στον μέσο Ελληνα μισθώνοντας ένα διαμέρισμα να έχει ένα έξτρα εισόδημα, αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να φτάνουμε σε μια κατάσταση σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας να εμφανίζονται επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αγοράζουν ολόκληρα κτίρια, να τα μετασκευάζουν σε ξενοδοχεία με πλήρη παροχή υπηρεσιών και να διατυμπανίζουν ότι ενισχύουν τον θεσμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πέρα από κοροϊδία στους τουριστικούς επιχειρηματίες που ζουν σε ένα καθεστώς πλήρους ελέγχου” τόνισε ο Γιάννης Ρέτσος. “Εχουμε απώλεια φόρων, έχουμε απώλεια ασφαλιστικών εισφορών, μαύρη εργασία, μη εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων, έχουμε καθεστώς που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και είμαστε 100% απέναντι και θα το πολεμήσουμε όσο μπορούμε” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και σημείωσε ότι ήδη έχει αποσταλεί στην προεδρία της κυβέρνησης, στον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο πλέγμα προτάσεων προκειμένου, όπως είπε, “όχι μόνο να διορθωθεί το πλαίσιο, αλλά για συγκεκριμένα ζητήματα να βγουν οι εφαρμοστικές διατάξεις που κάνουν το υφιστάμενο πλαίσιο ανενεργό”.

Ο κ. Ρέτσος έκρουσε το “καμπανάκι” για την ποιότητα προϊόντος, καθώς, “οι προορισμοί είναι πάρα πολύ βεβαρυμένοι, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές. Φοβούμαστε ότι με αυτό που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι σε ορισμένους προορισμούς θα έχουμε και αλλοίωση ποιότητας του προϊόντος με ό,τι αυτό σημαίνει για τουρισμό στα επόμενα χρόνια.”



Το ΞΕΕ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό καταγράφεται τεράστια αύξηση του κόστους στα ξενοδοχεία, “κοινός παρονομαστής σε πολλά προβλήματα είναι η μη ρύθμιση της οικονομίας του διαμοιρασμού. Οι συνάδελφοι νοίκιαζαν σπίτια για το προσωπικό τους. Τώρα όχι μόνο δεν υπάρχουν αυτά τα σπίτια, αλλά δραστηριοποιούνται και απορροφούν και προσωπικό” τόνισε παραθέτοντας ένα παράδειγμα όπου σεφ Γάλλος εργάζεται σε βίλα σε γνωστό νησί, που ενοικιάζεται 5.000 ευρώ τη μέρα και εκείνος αμείβεται με 3.000 ευρώ μαύρα για 8 άτομα. “Δεν θα γυρίσω ποτέ σε ξενοδοχείο με έναν καλό αλλά “ασπρο” μισθό και υποχρέωση να μαγειρεύω σε 1.000 άτομα” τόνισε ο κ. Βασιλικός που ήδη ως πρόεδρος του ΞΕΕ έχει προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με αιχμή αθέμιτες πρακτικές μεγάλων πλατφορμών κρατήσεων.


Το Υπ. Οικονομικών


“Δώσαμε πάνω από 3 δις. ευρώ άμεσα στον κλάδο” τόνισε μιλώντας στην ίδια Γενική Συνέλευση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. “Πρέπει να κινούμαστε πάντα στο πεδίο των εφικτών λύσεων.

Όταν πριν από λίγα χρόνια είχαμε συζητήσεις για το τι θέλετε από αυτή την κυβέρνηση λέγατε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής απέναντι σε αυτά που είχε δεσμευτεί για την επιχειρηματικότητα. Να μειώσει φόρους και εισφορές, προκαταβολές φόρους, μείωση φόρου μερισμάτων στο 5%, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ιδιωτικού τομέα και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Τα προσπερνάμε αυτά, που ήταν το βασικό ζητούμενο, άρα κάνω υπενθύμιση γιατί είναι ουσιώδεις παρεμβάσεις που δείχνουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής στο τι υποσχέθηκε προεκλογικά και τι έπραξε και πράττει μετεκλογικά σε δυσμενείς συγκυρίες” τόνισε.



Πιτσιλής:



Ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ σημείωσε ότι η ήδη η Αρχή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναπτύξει έχει αρχίσει να παίνρει στοιχεία από τις πλατφόρμες. “Είναι επίπονη η διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων με τους διαχειριστές και τους ιδιοκτήτες. είναι μια διαδικασία που θέλει τον χρόνο της, η νομοθεσία μας έδωσε τη δυνατότητα να συνάψουμε μνημόνια συνεργασίας με τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες και μέχρι τέλος του χρόνου δεν θα έχουν ακίνητα που θα διατίθενται και δεν θα έχουν τον σχετικό αριθμό μητρώου. Είναι ένα βήμα πρωτοπορίας. το δικό μας πλαίσιο είναι από τα πιο καινοτόμα” τόνισε ο κ. Πιτισιλής και σημείωσε ότι “στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε και σε πιο συγκεκριμένες ενέργειες για όσους δεν έχουν δηλώσει σήμα λειτουργίας και αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε σε όσους φοροδιαφεύγουν.”



Στο μάτι οι βίλες



“Στρέφουμε ενδιαφέρον και σε άλλες πλατφόρμες με έμφαση σε εκείνες που διαθέτουν πολυτελείς βίλες στη χώρα. Τίθενται και νέες προκλήσεις. μεγάλα οικήματα κ.λπ. να καταστήσουμε ακόμη πιο σαφή τα όρια ανάμεσα στα δύο είδη δραστηριοτήτων και να μην αφήσουμε περιθώρια καταστρατήγησης. εντείνουμε ελέγχους γιατί είναι σημαντικόνα εξασφαλίσουμε τον υγιή ανταγωνισμό” υπογράμμισε ο κ. Πιτισιλής.



Στήριξη λόγω Ουκρανίας



Παράλληλα οι φορείς του τουρισμού έθεσαν το θέμα της στήριξης όσων έχουν πληγεί από την Ουκρανική κρίση.



“Υπάρχει μια εκκρεμότητα που έχει παραμείνει και τη θεωρώ άδικη. Αφορά την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων που είχαν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και κάποιες άλλες χώρες που έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ από τον πόλεμο” τόνισε ο κ. Ρέτσος. “Έχουμε ζητήσει τρία πράγματα, τα δύο δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος. Το ένα αφορά την αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών για ένα εξάμηνο, το δεύτερο έχει να κάνει με τις επιταγές και τον τρόπο διαχείρισής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εναν χρόνο θέλουμε και εκεί για να μην πτωχεύσουν οι επιχειρήσεις αυτές και ζητήσαμε και αναστολή μέρους του προσωπικού τους μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να μη χρεοκοπήσουν. Βάλαμε πολύ υψηλούς κόφτες, είπαμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν είτε το 60% των εσόδων του 2019 έκθεση στην αγορά της Ρωσίας και να αποδεικνύεται με συμβόλαια είτε το 40% του 2021. Θεωρώ ότι τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά, οι επιχειρήσεις λίγες, αλλά θεωρώ ότι είναι κρίμα λόγω κάποιου γεγονότος που εκφεύγει τελείως του ελέγχου τους να μη μπορέσουν να τα καταφέρουν” κστέληξε.



Η έλλειψη εργαζομένων



Στην Γ.Σ,, τέθηκε εμφατικά και το θέμα με την έλλειψη εργαζομένων. “Αφορά όλο το φάσμα των υπηρεσιών, όχι μόνο τον τουρισμό, όχι μόνο την Ελλάδα, όλη τη νότια Ευρώπη. Είναι πιο σημαντικό απ’ ό,τι νομίζουμε, θα το έχουμε μπροστά μας τα πολλά επόμενα χρόνια. θέλουμε στρατηγική προσέγγιση του θέματος. Θέλουμε και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, γιατί είναι σαφές ότι δεν φτάνουν οι Ελληνες που θέλουν να ασχοληθούν με τουρισμό για να καλύψουν θέσεις εργασίας. χρειαζόμαστε εργαζομένους και από το εξωτερικό με πολύ αυστηρές διαδικασίες κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών (Ισπανία, Κύπρος) και πολιτικές του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με την κυβέρνηση για άμβλυνση της εποχικότητας που είναι ο βασικός λόγος που δεν θέλουν να εργαστούν νέα παιδιά με τον τουρισμού” τόνισε ο Γιάννης Ρέτσος





Γιώργος Αλεξάκης