Ξενοδοχεία κι Airbnb στο στόχαστρο του πελατολογίου της Praktiker Hellas

4/5/2018
Την επέκταση του δικτύου της μέχρι το 2020 στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και τα μεγάλα νησιά, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας της στον επαγγελματικό εξοπλισμό ξενοδοχείων, δωματίων σπιτιών Airbnb σχεδιάζει η Praktiker Hellas.
Ήδη από χτες άνοιξε το νέο κατάστημά της στην Ανθούσα που αποτελεί το νέο κρίκο στην αλυσίδα της εταιρίας που βρίσκεται κάτω από την επενδυτική ομπρέλα της Fairfax. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία «διπλού» καταστήματος συνολικών χώρων πώλησης 10.500 τ.μ. στην Ανθούσα.
Με αυτόν τον τρόπο η Praktiker Hellas επεκτείνεται στρατηγικά στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής ενώ παράλληλα διευρύνει το δίκτυο καταστημάτων της, το οποίο πλέον θα αριθμεί 16 καταστήματα πανελλαδικά και εξελίσσει το τμήμα Β2Β της δημιουργώντας το πρώτο B2B Center της στην Ελλάδα.
Το επόμενο βήμα είναι μέχρι το 2020 να ανοίξει άλλα 4 μεγάλα καταστήματα σε Αθήνα (το 7ο, τη Θεσσαλονίκη) κι άλλα δύο στη νησιωτική χώρα με περιοχές όπως η Κέρκυρα και τα Χανιά να βάζουν υποψηφιότητα.
Λύσεις για την οικονομία της φιλοξενίας
Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας σε τουριστικές περιοχές αποτελεί κίνητρο για ην εταιρία για άνοιγμα νέων καταστημάτων καθώς ξενοδοχεία και σπίτια προορισμένα για Airbnb αποτελούν πλέον μια κρίσιμη μάζα πελατών. Είναι ενδεικτικό ότι στο νέο κατάστημα στην πρόσοψη της εγκατάστασης έχει στηθεί το b2b τμήμα με προτάσεις και λύσεις για την οικονομία της φιλοξενίας. Μάλιστα όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρίας η δημιουργία του πρώτου B2B Center του δικτύου, έρχεται ως συνέχεια της ευρύτερης B2B στρατηγικής ανάπτυξης της Praktiker. Μέσα από έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο έκθεσης 2.000 τμ., το B2B Center στόχο έχει να καλύπτει τις ανάγκες των επαγγελματιών παρέχοντάς τους εξειδικευμένες λύσεις και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση, συνδυάζοντας διακοσμητική και αρχιτεκτονική μελέτη, με την υψηλή τεχνογνωσία και υπογραφή της ομάδας Β2Β Praktiker, δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις παραγγελίες τους.
Ο συνολικός τζίρος μάλιστα που κάνουν στο Praktiker oi επαγγελματίες πελάτες ανεβαίνει εντυπωσιακά. Το 2016 αυξήθηκε κατά 30%, το 2017 κατά 20% φτάνοντας τα 4 εκατομμύρια αντιπροσωπεύοντας το 4%, ενώ φέτος ο στόχος είναι να πάει στα 5 εκατομμύρια. Μάλιστα η Praktiker διαθέτει προσωπικό είναι αποκλειστικά αφιερωμένοι στην εξυπηρέτηση των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων. Ταυτόχρονα σε πάνω από 10 πόλεις της Ελλάδας ακόμα κι εκεί που δεν έχει κατάστημα το Praktiker υπάρχει εκπρόσωπος της εταιρίας για την εξυπηρέτηση του ξενοδοχειακού κλάδου.
Αισιοδοξία
Πέρα από το επαγγελματικό κομμάτι, η προσδοκία για άνοδο των πωλήσεων φέτος είναι ισχυρή στην ηγετική ομάδα της Praktiker Hellas. Μάλιστα εκτιμάται ότι πέρα από τις κινήσεις της εταιρίας και τις στρατηγικές που ακολουθεί η σταδιακή τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας (ανακαινίσεις κι νέες κατασκευές) θα συμβάλλει σημαντικά.
Το νέο κατάστημα
Είναι ενδεικτικό ότι το κατάστημα και το B2B Center που βρίσκονται στο Εμπορικό Κέντρο «Emporium Plaza» Ανθούσας (πρώην εκθεσιακό κέντρο) είναι κομβικής σημασίας και μεγάλης αξίας για την εταιρεία, τόσο για τη συνεχή της ανάπτυξη και διαμόρφωση μιας δυναμικής και εξελισσόμενης αγοράς, όσο και για την ενδυνάμωση της παρουσίας της Praktiker στον νομό, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της.
Το νέο κατάστημα διαμορφώνεται σύμφωνα με το νέο concept που πρόσφατα εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στο κατάστημα του Ταύρου και θα είναι ένα από τα μεγάλα καταστήματα Praktiker. Θα διαθέτει περισσότερα από 45.000 προϊόντα πλήρως ανανεωμένης γκάμας και ανανεωμένες υπηρεσίες: ψύξης / θέρμανσης και μελέτης & διακόσμησης σπιτιού και κήπου, με στόχο τη βελτιστοποίηση της αγοραστικής εμπειρίας από τους ειδικούς Praktiker.
Σημειώνεται ότι εδώ και 25 χρόνια η εταιρία έχει αθροιστικές επενδύσεις της τάξης των 90 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις κατευθύνονται πέρα από τα νέα σημεία στην αναβάθμιση του ηλεκτρονικού καταστήματος της αλυσίδας και στην ανακαίνιση των καταστημάτων της, στη βάση ενός νέου μοντέρνου concept, αρχής γενομένης από το κατάστημα-ναυαρχίδα της Praktiker στην οδό Πειραιώς, στον Ταύρο. Για το σύνολο των 25 χρόνων η Praktiker Hellas σημειώνει κύκλο εργασιών ύψους €4,2 δις.