Ιστορική επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη με τουριστική και ενεργειακή ατζέντα

6/2/2016
Με γεμάτο το «καλάθι» των προσδοκιών ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Τεχεράνη με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την εμβάθυνση των παραδοσιακών καλών σχέσεων των δύο πλευρών. Ο τουρισμός αναμένεται να είναι βασικό σημείο αναφοράς των διμερών συζητήσεων καθώς στόχος της Ελλάδας είναι η προσέλκυση επισκεπτών από το Ιράν που πλέον σταδιακά ανοίγεται στο δυτικό κόσμο. Καθώς μάλιστα η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό εταίρο και κυρίως την πιο κοντινή δυτική χώρα για το Ιράν με την οποία μάλιστα υπάρχει αμοιβαιότητα σεβασμού ως προς το πολιτισμικό στίγμα και ιδιόχρωμα οι προσδοκίες είναι πολλές.
To Ιράν είναι μία εύρωστη και πολυπληθής χώρα 78 εκατ. κατοίκων, με ισχυρή αστική τάξη, υψηλού εισοδήματος και μορφωτικού επιπέδου, που ταξιδεύει στο εξωτερικό κυρίως την περίοδο του NOWROUZ («Νέα ζωή») - περίπου 15 ημέρες πριν και μετά την Πρωτοχρονιά – αλλά και το καλοκαίρι.
Οι χώρες που κυρίως επισκέπτονται οι Ιρανοί είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία, η Τουρκία η Ταϋλάνδη, η Μαλαισία, η Κίνα και η Αυστραλία.
Σημειώνεται ότι ό Ε.Ο.Τ. θα συμμετάσχει με δικό του περίπτερο για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (ΤΙΤΕ), που πραγματοποιείται στην Ιρανική πρωτεύουσα 16-19 Φεβρουαρίου, ενώ ήδη πτήσεις από Τεχεράνη προς Αθήνα εκτελεί η Aegean.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα του Ιράν, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας την Κυριακή και τη Δευτέρα θα έχει σημαντικές συνομιλίες για διμερή και περιφερειακά ζητήματα.
Στην αποστολή συμμετέχουν και πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι που βλέπουν το Ιράν ως μια δυναμική αγορά όπου μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία προϊόντα αλλά και υπηρεσίες. Κλάδοι όπως η χαλυβουργία, τα φάρμακα, η μεταποίηση, τα τρόφιμα, η ενέργεια, οι κατασκευές και ο τουρισμός εκπροσωπούνται σε υψηλό επίπεδο στην αποστολή που σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί πρωτοβουλία με στρατηγικό περιεχόμενο .
Η κυβέρνηση επιθυμεί να θέσει θεμέλιο λίθο για την διεύρυνση των σχέσεων της χώρας μας με το Ιράν και θα τονίσει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Γιαυτό όπως αναφέρουν πληροφορίες θα υπογραφεί ένα σχετικό μνημόνιο οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας ώστε να αποτελέσει «ομπρέλα» για τις προσπάθειες διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο των συναντήσεων, επίσης, θα υπογραφούν κλασικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ιράν.
Από την πλευρά του το Μαξίμου επενδύει στην επίσκεψη ώστε να δείξει διεθνώς ότι η Ελλάδα παρά τις οικονομικές και γεωστρατηγικές πιέσεις που δέχεται είναι σημείο αναφοράς με την περιοχή λόγω των καλών σχέσεων που έχει με σειρά χωρών, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανίας και φυσικά το Ιράν. Γι΄αυτό από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι «μετά την επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό παίκτη με σημαντική επιρροή, ο οποίος επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο, εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με τη Δύση».
Το ενδιαφέρον των διμερών επαφών θα επικεντρωθεί στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον κατασκευαστικό τομέα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τον τουρισμό, με στόχο την προσέλκυση Ιρανών τουριστών στην Ελλάδα, τον πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και των δύο χωρών, τον χρηματοπιστωτικό και τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τη φαρμακοβιομηχανία. ΄
Ήδη σε πρόσφατο ταξίδι Ιρανών αξιωματούχων συμφωνήθηκε η κάλυψη του 20% των αναγκών των ΕΛΠΕ με αργό πετρέλαιο από την Τεχεράνη, ενώ εκδηλώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ζωηρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρίας.
Στην ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα είναι η ενεργειακή συνεργασία, η εξειδίκευση της συμφωνίας με τα ΕΛΠΕ, η προώθηση επενδύσεων Ελληνικών επιχειρήσεων με παροχή τεχνογνωσίας στο Ιράν, η αξιοποίηση μέρους των λιμναζόντων ιρανικών πόρων ύψους 100 δισ. (σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς βρίσκονται κυρίως σε fund της Κίνας) σε επενδυτικά project στην Ελλάδα και αποδέσμευση Ιρανικών κεφαλαίων από Ιρανική τράπεζα που λειτουργούσε στο παρελθόν στην Αθήνα και δεσμεύτηκαν με το embargo στην Ελλάδα.
Επίσης επί τάπητος θα τεθεί το θέμα του ISIS, του ρόλου της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στην οποία προσπαθεί να αναδειχθεί το Ιράν, και της σταθεροποίησης της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και οι ισορροπίες στον Κόλπο με τη.
Την ελληνική αντιπροσωπία θα απαρτίζουν εκτός του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.
Συναντήσεις με Χαμενεΐ και Ρουχανί
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ιράν θα ξεκινήσει από την ιστορική πόλη του Ισφαχάν και θα συνεχιστεί στην Τεχεράνη, όπου ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική αντιπροσωπία θα συναντηθούν με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του προέδρου Χασάν Ρουχανί.