ΙΟΒΕ: Η εποχικότητα βυθίζει το δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στον τουρισμό τον Οκτώβρη

2/11/2015
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία–Εστιατόρια–Τουριστικά Πρακτορεία μεταβάλλεται εντόνως αρνητικά τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο–λόγω και της εποχικότητας που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος τομέας - στις 82 (από 100,4) μονάδες, σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι του αντίστοιχου περυσινού (110,6 μον.). Από τους βασικούς δείκτες, ο δείκτης στις εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων περιορίζεται αισθητά (+12 από + 45 μον.), όπως συμβαίνει και στο ισοζύγιο για την τρέχουσα ζήτηση, το οποίο ισοσκελίζεται (από +15 μον.), αλλά και σ τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση (στις -40 από -27 μον. ο δείκτης).

Στα υπόλοιπα στοιχεία, μικρή άνοδο καταγράφει το αρνητικό ισοζύγιο της προβλεπόμενης απασχόλησης (-28 από -34 μον.), με το δείκτη των τιμών να παραμένει στις - 6 μονάδες. Τέλος, «πέφτει» κατά το ήμισυ, στο 16%, το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 46% να κρίνει ως βασικό επιχειρηματικό εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 15% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 22% την τρέχουσα οικονομική συγκυρία

Συνολικά πάντως καταγράφεται βελτίωση στο οικονομικό κλίμα σε όλους σχεδόν τους τομείς, με ανάκαμψη και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σημειώνει νέα ανοδική διόρθωση τον Οκτώβριο, κινούμενος στις 86,5 (από 83,1) μονάδες, σε πολύ χαμηλότερη όμως επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (102,3 μον.), αλλά και από τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου, πριν δηλαδή την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Σε όλους σχεδόν τους τομείς καταγράφεται σχετική βελτίωση προσδοκιών, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες όπου σημειώνεται μικρή επιδείνωση, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται.

Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές κινούνται σε ένα μετεκλογικό περιβάλλον το οποίο προσδιορίζεται σε οικονομικό επίπεδο από το νέο πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους εταίρους. Με τις παραμέτρους του προγράμματος να αποσαφηνίζονται σταδιακά, και όσο η εφαρμογή του είναι σε εξέλιξη, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία προσαρμογής όλων στα νέα δεδομένα. Η παρουσία των κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή πρακτική των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ η ρευστότητα για την οποία είχαν προνοήσει όσοι προέβλεπαν τους ελέγχους κεφαλαίων, συγκρατεί προς το παρόν τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου φαίνεται ότι έχουν σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί, ωστόσο η πραγματική επίδρασή τους θα είναι καθοριστικός παράγοντας της τάσης στις προσδοκίες τους κατά τους προσεχείς μήνες.

Αναλυτικότερα:

Στη Βιομηχανία , οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται ελαφρώς και οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνονται ήπια.

Στις Υπηρεσίες οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βαίνουν δυσμενέστερες, εξέλιξη ανάλογη με εκείνη στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται και αποκλιμάκωση στα αποθέματα στις Κατασκευές, η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύεται από τις λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, αφού για την απασχόληση του τομέα, η ανάκαμψη είναι οριακή στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη βελτιώνονται όλοι οι βασικοί δείκτες, εκτός των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες. Οι αντίστοιχες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12 μηνο, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση καταγράφουν θετική μεταβολή.