Η TUI, τα voucher και οι ελπίδες του τουρισμού στην Ελλάδα

20/5/2020
Σειρά είναι οι θετικές αναφορές του Γερμανικού τύπου για την Ελλάδα με αιχμή την πανδημία. Σχεδόν το σύνολο του γερμανικού κι όχι μόνο τύπου το τελευταίο διάστημα κάνει λόγο για την επάρκεια στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στο πόσο ασφαλής προορισμός είναι η χώρα μας. Κι αυτό συμβαίνει παράλληλα με μια στροφή στη ρητορική παραγόντων της Γερμανίας (ακόμα και της Καγκελαρίου Αν. Μέρκελ). Έτσι ενώ πριν ένα μήνα περίπου παρέπεμπαν είτε σε μια χαμένη τουριστικά χρονιά είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων στην ανάπτυξη τουρισμού «μικρών αποστάσεων» (εσωτερικού ή με όμορες χώρες), πλέον τονίζουν με κάθε τρόπο ότι σταδιακά θα ξεκινήσει ο τουρισμός.

Μόλις προχθές και η TAZ του Βερολίνου σημείωνε: «Διακοπές στα Κανάρια Νησιά ή στην Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα είναι σύντομα και πάλι εφικτές. Οι προϋποθέσεις εισόδου για τους ταξιδιώτες θα χαλαρώσουν και η καραντίνα μέσα στην ΕΕ θα αρθεί. Η Ευρώπη πράττει και αντιδρά από κοινού. Σίγουρα υπό την πίεση των δέκα ευρωπαϊκών χωρών που είναι τουριστικοί προορισμοί και η οικονομία τους εξαρτάται πάρα πολύ από τον τουρισμό. Αλλά όπως και να έχει, αισθανόμαστε πως είμαστε στο ίδιο καράβι και έχουμε τον ίδιο ορίζοντα. Αντί για ευρωομόλογα, Γερμανοί τουρίστες» τόνιζε η εφημερίδα του Βερολίνου (αναδημοσίευση από την DW) αποτυπώνοντας ένα κλίμα που έχει αλλάξει άρδην στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα την ελπίδα ότι η χώρα του θα είναι στις 15 Ιουνίου σε θέση να αντικαταστήσει την ταξιδιωτική προειδοποίησή της για όλον τον κόσμο με ηπιότερες «ταξιδιωτικές οδηγίες» και ότι οι Γερμανοί θα μπορούν – έστω με περιορισμούς – να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές εξέφρασε τη Δευτέρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τους ομολόγους του από τις 10 σημαντικότερες χώρες – μέλη της Ε.Ε. για τον γερμανικό τουρισμό (Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Κροατία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Μάλτα), ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι «γρήγορες, διμερείς» λύσεις τις οποίες επιδιώκουν κάποιες χώρες, «δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα».

«Οι Γερμανοί είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στα ταξίδια και για αυτό έχουμε και ιδιαίτερη ευθύνη» σημείωσε ο υπουργός και προειδοποίησε ότι δεν θα είναι εφικτό και δεν θα πρέπει να υπάρξει μία λύση για όλους, καθώς όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Τι φέρνει την αλλαγή;

Καταλύτης για όλη αυτή τη νέα προσέγγιση, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της εσωτερικής τουριστικής αγοράς, είναι η πρόθεση της TUI αλλά και άλλων μεγάλων γερμανών tour operators να ανοίξουν την αγορά και να σταματήσουν να «γράφουν» ζημιές με καθηλωμένα τα αεροπλάνα τους, κλειστά τα ξενοδοχεία τους και με χιλιάδες voucher να περιμένουν είτε εξαργύρωση, καθώς η κοινοτική νομοθεσία το επιτρέπει, είτε μετάθεση για το απώτερο μέλλον των ημερομηνιών χρήσης. Τούτων δοθέντων, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι η TUI εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει σε πελάτες της που έχουν voucher στα χέρια τους για διακοπές σε άλλες χώρες όπως π.χ. η Ισπανία να τα αξιοποιήσουν για διακοπές στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο ο πρώτος tour operator στον κόσμο, που έχει ως πρώτο πελάτη στην Ευρώπη την Ισπανία και αμέσως μετά την Ελλάδα με 3 εκ περίπου αφίξεις το 2019, θα μπορέσει να προσφέρει μια ασφαλή εναλλακτική διακοπών για φέτος στους πελάτες της, χωρίς να αναγκαστεί να επιστρέψει ρευστότητα, αλλά και να αποφύγει να μεταφέρει βάρη για επόμενα έτη. Ουσιαστικά είναι μια win – win κατάσταση που μπορεί να δώσει ώθηση στον ελληνικό τουρισμό για φέτος, εφόσον βέβαια συνδυαστεί και με την πύκνωση των αεροπορικών δρομολογίων.

Σημειώνεται ότι ήδη Voucher αλλαγής κράτησης αυξημένο έως και 150 ευρώ το άτομο, έχει προσφέρει η TUI σε πελάτες της των οποίων τα ταξίδια ακυρώθηκαν έως και τις 30 Απριλίου λόγω της πανδημίας. Στο TUI loyalty bonus σε πελάτες για ακυρωμένες κρατήσεις μέχρι και το τέλος Ιουνίου το voucher είναι 100 ευρώ το άτομο.

Επιπλέον από το voucher δίνεται μπόνους 500 ευρώ σε όσους κάνουν νέα κράτηση στην TUI μέχρι το τέλος της χρονιάς, για ταξίδια έως και το καλοκαίρι του 2021 σε Ελλάδα, Ισπανία και Αίγυπτο. Το ποσό της κράτησης μπορεί να επιστραφεί στον πελάτη, ακόμα και πριν την λήξη της προθεσμίας για το ταξίδι.

Σε ετοιμότητα

Επίσης η TUI, η οποία έχει αναστείλει τα διεθνή τουριστικά της προγράμματα έως τις 14 Ιουνίου, δήλωσε ότι είναι «έτοιμη να ανοίξει ευρωπαϊκές περιοχές διακοπών» από τις 15 Ιουνίου και μετά. Οι διακοπές στη Γερμανία είναι ήδη δυνατές και πάλι αυτόν τον μήνα, και τα ξενοδοχεία της TUI ανοίγουν ξανά σε διάφορες τοποθεσίες. Μάλιστα η TUI δημοσίευσε επίσης ένα λεπτομερές πρωτόκολλο για τα ξενοδοχεία και τις συνεργαζόμενες ιδιοκτησίες.

Για να αρχίσει και πάλι η ζήτηση, η TUI προσφέρει τώρα σε όλους τους πελάτες που κάνουν νέες κρατήσεις έως το τέλος Ιουνίου την επιλογή να έχουν μηδενικό ρίσκο με δωρεάν ακύρωση ή αλλαγή κράτησης έως και 14 ημέρες πριν την αναχώρησή τους. Η προσφορά ισχύει για διακοπές αυτό το καλοκαίρι, τον επόμενο χειμώνα, ακόμη και το καλοκαίρι του 2021.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TUI Γερμανίας Marek Andryszak δήλωσε, δε, ότι η επιλογή που παρέχεται για δωρεάν επιλογή ακύρωσης και το μπόνους διασφαλίζει μια σχέση εμπιστοσύνης αλλά και μια απαραίτητη και ευελιξία για τον προγραμματισμό των ταξιδιών τους.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η Γερμανία έχει τον πρώτο λόγο για το πλαίσιο επανεκκίνησης του τουρισμού στην Ελλάδα, καθώς μάλιστα γερμανικοί είναι και οι δυο πιο «παγκόσμιοι πρωταθλητές» tour operators (TUI Deutschland με τζίρο πέρυσι 5.8 δισεκ και DER Touristik με 3.4 δισεκ μόνο για τα τμήματα της Γερμανίας χωρίς τις θυγατρικές), ενώ και η Lufthansa αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου των αερομεταφορών.

H ΤUI στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι η TUI διαθέτει στην Ελλάδα 49 ξενοδοχεία είτε ως ιδιόκτητα είτε κοινοπρακτικά με την Atlantica Hotels & Resorts. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2019 προστέθηκαν έξι καινούργια. Φέτος είναι προγραμματισμένο να ανοίξει στην Ιεράπετρα της Κρήτης ένα νέο Robinson Club.

Επιπλέον, με 144 πτήσεις την εβδομάδα το 2019 η Ελλάδα πέρυσι ήταν ένας από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς και για την αεροπορική της TUI fly. Οι αερογραμμές της εταιρίας εξυπηρετούν πέντε αεροδρόμια στην Ελλάδα. Οι περισσότερες πτήσεις εκτελούνται προς το Ηράκλειο (53), και ακολουθεί η Ρόδος (35) και η Κως (35). Για το καλοκαίρι του 2020 το πρόγραμμα πτήσεων ήταν, μάλιστα, να ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου, δηλαδή τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το 2019.

Η DER Touristik παρέχει «ευελιξία και ασφάλεια»

Αλλά και ο άλλος μεγάλος παίκτης η DER Touristik που πλέον ειδικά σε περιοχές όπως η Κρήτη έχει πολύ ισχυρή παρουσία, έχει κάνει μια σχεδόν ανάλογη με την TUI προσφορά για δωρεάν ακυρώσεις έως και 14 ημέρες πριν από την αναχώρηση για όλες τις νέες κρατήσεις έως τις 30 Ιουνίου για διακοπές ανά πάσα στιγμή έως το τέλος Οκτωβρίου 2021. Ωστόσο, οι πελάτες που ακυρώνουν την κράτησή τους θα λάβουν κουπόνι στην αξία της πληρωμής τους και όχι επιστροφή των χρημάτων τους.

«Οι καταναλωτές είναι αβέβαιοι αυτή τη στιγμή. Οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς και δεν είναι σαφές πού μπορείτε να ταξιδέψετε πότε. Δύο πράγματα είναι σημαντικά σε αυτήν την κατάσταση: ευελιξία και ασφάλεια. Δίνουμε στους πελάτες μας και τα δύο με το νέο μας ειδικό κανόνας ακύρωσης, εξήγησε ο Ingo Burmester, Διευθύνων Σύμβουλος της DER Touristik Κεντρικής Ευρώπης.

Επιπλέον, οι πελάτες με υπάρχουσες κρατήσεις για διακοπές έως τις 31 Ιουλίου 2020, μπορούν επίσης να μεταβούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία αναχώρησης δωρεάν ή να ακυρώσουν και να λάβουν ένα κουπόνι για την αξία της πληρωμής τους.

Η DER Touristik δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή αναμένει να προσφέρει διακοπές φέτος το καλοκαίρι στις Βαλεαρίδες Νήσους, τα Κανάρια νησιά, στην Ελλάδα, την Κροατία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και πιθανώς την Τουρκία καθώς και στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Δανία.

Κλειδί οι πτήσεις και η Γερμανία

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος με πολύ συγκρατημένο τρόπο εστίασε στα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει ο τουρισμός. Όπως ανέφερε «η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα. Αν μπορέσουμε και κάνουμε κάποιες τέτοιες συμφωνίες με αρχή τη Γερμανία και κάποιες άλλες μικρότερες χώρες που ήδη είμαστε σε συζήτηση, θεωρώ ότι ένα μέρος έστω και το 1/3 αυτών των εσόδων, έστω και το 1/4 αυτών των εσόδων να μπορέσουμε να ανακτήσουμε. Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για να δημιουργήσουμε πλέον τη γέφυρα για το 2021. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να περάσουμε στο 2021 με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.»

«Ο,τιδήποτε χτιστεί από εδώ και πέρα, οτιδήποτε καταφέρουμε να κτίσουμε, νομίζω θα είναι προς όφελος και του τουρισμού και της οικονομίας» τόνισε ο κ. Ρέτσος μιλώντας χτες στο OpenTV. «Θα πρέπει ακόμα να περιμένουμε, νομίζω όχι πολύ. Έχει τεθεί πλέον το πλαίσιο, ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των οδηγιών των οποίων εξέδωσε, έχει ενθαρρύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ. Αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ καλό στοιχείο. Δηλαδή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποια στιγμή, το επόμενο διάστημα, θα δούμε πλέον ελεύθερες μετακινήσεις εντός ΕΕ και έβγαλε και από το τραπέζι και το τεράστιο αγκάθι με τις κενές θέσεις στα αεροπλάνα το οποίο ήταν απαγορευτικό να ξεκινήσουν οι πτήσεις. Αυτό πλέον δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο. Άρα λοιπόν όταν ξεκινήσουν οι πτήσεις τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι πτήσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να είναι και γεμάτες. . Αλλά όταν ξεκαθαριστεί αυτό το κομμάτι, σας λέω το επόμενο διάστημα θεωρώ, πολύ σύντομα αυτό θα ξεκαθαριστεί, τότε θα δούμε ποια πλέον είναι η προθυμία των Ευρωπαίων, μετά από αυτό που πέρασαν, που περάσαμε όλοι τους τελευταίους τρείς μήνες, να μετακινηθούν και να ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι» υπογράμμισε στο Open Tv ο κ. Ρέτσος.

Γιώργος Αλεξάκης