Ι. Ρέτσος: Κλειδί οι ΜμΕ για το success story στον τουρισμό

23/9/2014
Την ανάγκη σειράς παρεμβάσεων στην τουριστική αγορά αλλά και συνολικά στο μέτωπο των ΜμΕ επεσήμανε ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ιωάννης Α. Ρέτσος στην εκδήλωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία παρουσίασαν το κείμενο πολιτικής με τίτλο "Ανάπτυξη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα"
«Η επιτυχής υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου απαιτεί την εφαρμογή σειράς οριζόντιων, αλλά και εξειδικευμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων» τόνισε και ζήτησε:
Τα μέτρα
«Αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα, ο οποίος θα διευκολύνει τον πολίτη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.
Χαμηλότερη και ορθολογικότερη φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δημιουργία σταθερού φορολογικού πλαισίου που δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον 5 χρόνια.
Ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, χωροταξικό σχέδιο, πλήρη χαρτογράφηση και στρατηγική ανάπτυξης και προστασίας σε σχέση με τον αιγιαλό.
Περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ σε όλο το εξαγόμενο τουριστικό πακέτο και την ακτοπλοΐα, αλλά και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Επείγουσα αποκατάσταση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Συμπλήρωση του επενδυτικού νόμου ώστε να συμπεριλαμβάνει τον ναυτικό και ιατρικό τουρισμό.
Ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση διεθνή πρότυπα. Μαθητεία ποιότητας, που θα δημιουργεί ευκαιρίες εμπειριών και απασχόλησης στους νέους συμπολίτες μας. Πρέπει να αναπτύξουμε την «τουριστική συνείδηση», επενδύοντας ιδιαίτερα στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης, με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και διαδικτυακών εργαλείων.
Περαιτέρω διευκολύνσεις στη χορήγηση πολλαπλής βίζας Σένγκεν και ηλεκτρονική χορήγηση βίζας.
Επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων και λιμένων της χώρας, με παράλληλη προστασία ανταγωνιστικού επιπέδου χρεώσεων, που θα αυξάνονται εύλογα και μόνο μετά τις βελτιώσεις. Αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στο πολύ καλό κατά τα άλλα αεροδρόμιο της Αθήνας, με επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης. Έναρξη δημιουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι με αναβάθμιση του υφισταμένου, στο Ηράκλειο, ώστε να καλυφθεί η μεταβατική περίοδος.
Ολοκλήρωση των υποχρεωτικών προτύπων αστεριών και κλειδιών από το Υπουργείο Τουρισμού και πιστοποίηση όλων των καταλυμάτων.
Δημιουργία σύγχρονων προαιρετικών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών σε δεξιότητες και υπηρεσίες και ευρεία εφαρμογή τους, με την συνεργασία των κοινωνικών εταίρων»

Ελπίδα ο τουρισμός
Ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός, κατά γενική ομολογία, κατάφερε όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης να αντισταθεί, να υποστηρίξει και να ενεργοποιήσει την ελληνική οικονομία. «Για το 2014, όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να το κάνει, συνεισφέροντας σημαντικά στην ενίσχυση άλλων τομέων της οικονομίας, όπως η γεωργική παραγωγή, η μεταποίηση, το εμπόριο αλλά και στην απασχόληση, με τη δημιουργία 80 - 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και στην παράλληλη υποστήριξη των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μείωσης των εσόδων που έχει προκύψει από άλλους τομείς της οικονομίας» είπε.
«Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτουμε, θεωρούμε πλέον βέβαιο ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε επιτύχει νέο ρεκόρ 19,5 εκατ. διεθνών αφίξεων (προηγούμενη χρονιά 17,9 εκατ.), συνολικά 21,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και 13,5 δισ. Ευρώ άμεσων εσόδων (προηγούμενη χρονιά, 12,2 δισ. Ευρώ) συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, αντίστοιχα. Μια επιτυχία η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού. Το σύνολο αυτών των δεκάδων χιλιάδων τουριστικών επιχειρήσεων ενίσχυσε τη συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας, φτάνοντας το 2013 στο 16,3%, ενώ για φέτος έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι θα το ενισχύσουμε επιπλέον 0,6%. Το σύνολο αυτών των τουριστικών επιχειρήσεων συμμετέχει στη συνολική απασχόληση με 18,2%.
Σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη 2021, το αναπτυξιακό σχέδιο που ο ΣΕΤΕ ως Κοινωνικός Εταίρος έχει καταθέσει, η Ελλάδα, έως το 2021, θα μπορέσει να μπει μέσα στους 10 καλύτερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, προσελκύοντας 24 εκατ. διεθνών αεροπορικών αφίξεων, 48 δισ. Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και 300.000 νέων θέσεων εργασίας.
Έμφαση στις ΜμΕ
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που θα υποστηρίξουν καθοριστικά το συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού προκύπτουν μόνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται, το γεγονός πως το 94% των μονάδων καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται στην χώρα, είναι δυναμικότητας κάτω από 50 δωμάτια» κατέληξε.
Η έκθεση αυτή στοχεύει στη στήριξη της στρατηγικής "Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης – Ελλάδα 2021" που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις σχετικές με τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Η έκθεση που παρουσιάστηκε δεν αποτελεί ένα πλήρες και ολοκληρωμένο κείμενο προτάσεων για μια εθνική πολιτική για τις ΜμΕ. Η επιλογή των προτάσεων που παρουσιάζονται στην Έκθεση έγινε με γνώμονα τον οριζόντιο χαρακτήρα τους, την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τη δυνατότητα υλοποίησης άμεσα η μεσοπρόθεσμα, καθώς και τη συμβατότητα με τις γενικότερες πολιτικές που προωθεί η ΕΕ.

Γ.Α.