Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης "ξεκλειδώνει" επενδυτικά σχέδια κλίμακας στον τουρισμό
31/1/2017
Μπορεί η καθυστέρηση στην αξιολόγηση να βάζει «πάγο» στην αναπτυξιακή διαδικασία ωστόσο είναι προφανές ότι η ολοκλήρωσή της θα ξεδιπλώσει μια σειρά από επενδυτικά σχέδια ειδικά στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Τουρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, καταφθάνουν είτε αιτήσεις για επεκτάσεις – αναβαθμίσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων είτε για μεγάλα επενδυτικά πλάνα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε τη Δευτέρα η Ναυτεμπορική η Ελλάδα το 2017 αναμένεται να υποδεχθεί στα αεροδρόμιά της περίπου 2,5 εκατ. περισσότερους τουρίστες από πέρσι, ενώ αν μετριαστεί και η πτώση στην κρουαζιέρα το σύνολο των διεθνών αφίξεων στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα 30 εκατ. από 28 εκατ. περίπου που υπολογίζεται για φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Τουρισμού, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί κυρίως από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις συζητήσεις που γίνονται πρωτοστατούν κεφάλαια από ΗΠΑ και Καναδά, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα, ακόμα και Ινδία. Το πλάνο που παρουσιάζεται στους υποψήφιους επενδυτές είναι για έναν τουρισμό high end, διάρκειας 365 ημερών κάθε χρόνο. Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν τόσο τα 5* city hotels όσο και τα υπερπολυτελή resort, ενώ ταυτόχρονα γίνονται απόπειρες προσέγγισης ορι-σμένων από τα μεγαλύτερα brand στον κόσμο, όπως είναι η Ritz ή τα Four Season. Το κλειδί σε αυτό το project, που μπορεί να προσελκύσει την «αφρόκρεμα» των ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο, τόσο από την άλλη πλευρά του Ατλαντι- κού όσο και από τις αραβικές χώρες που προτιμούν να δια- μένουν σε συγκεκριμένα brand, είναι να βρεθούν οι περιοχές που θα «αγκαλιάσουν» το εγ χείρημα.
Όπως επισημάνθηκε στη «Ν», μια περιοχή όπως η Ρόδος, και όχι μόνο, μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια ώστε να αποκτήσει τις καλύτερες αλυσίδες του κόσμου και να έχει κορυφαίο τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, όπως για παράδειγμα έχει γίνει στο Μα- ρακές. Ακόμα φέτος αναμένεται να ενισχυθούν οι πτήσεις των αε- ροπορικών εταιρειών προς νέους προορισμούς, γεγονός που θα δώσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού, ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Στο μεταξύ δημοσίευμα του Reporter.gr της Δευτέρας 30/1 αναφέρει ότι η κτηματαγορά στην Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικά προβλήματα ωστόσο παρουσιάζει και σημαντικές ευκαιρίες, που εφόσον αξιοποιηθούν, ειδικά στον τουρισμό, μπορεί να δώσουν σημαντική ώθηση σε επενδύσεις, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Στο πλαίσιο εντάσσεται και η αναφορά σε εκδήλωση του Economist την Παρασκευή το βράδυ του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου ότι υπάρχει μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Μάλιστα όπως είπε ο νέος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ είναι επενδυτής ο ίδιος στην Ελλάδα. Ο ίδιος δε εξέφρασε την αισιοδοξία του για την απεμπλοκή της διαδικασίας στο Ελληνικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές «βλέπουν» ακίνητα είτε που ανήκουν στο δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ τκλ), τράπεζες, ή μεγάλους developpers, είτε απευθύνονται στις εταιρίες real estate της χώρας. Ωστόσο πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης (αυτό ίσως να είναι ευκαιρία για distress funds) είτε δεν έχουν διεθνή πιστοποίηση για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε απαιτήσεις.
Πάντως ειδικά σε ό,τι έχει τουριστικό προσανατολισμό το ενδιαφέρον είναι έντονο και καταγράφεται σε κάθε παρουσία τουριστικών παραγόντων εκτός Ελλάδος. Είναι ενδεικτικό ότι στο Μηνιαίο του Δελτίο Ιανουαρίου το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ αναφέρει ως «θετική εξέλιξη για τον τουρισμό την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, όπου σε έκταση 438.000 στρεμμάτων ο επενδυτής θα κατασκευάσει resort 35.000 τ.μ. ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί και η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στα ¾ περίπου της συνολικής έκτασης».
Σημειώνεται ότι την εβδομάδα που πέρασε η NCH Capital παρουσίασε τους βασικούς άξονες της επένδυσης, συνολικού ύψους 120 εκατ.ευρώ, που θα υλοποιηθεί στην Κέρκυρα, στην περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης, για την δημιουργία πολυτελούς τουριστικού θερέτρου και μαρίνας, παρουσίασαν χθες οι επικεφαλής της σε ειδική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείου του νησιού.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του έργου, το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 120 εκατ.ευρώ. Το fund θα προχωρήσει στη δημιουργία πολυτελούς θερέτρου, με ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας περίπου 90 δωματίων, παραθεριστικές οικιστικές μονάδες και μαρίνα δυναμικότητας περίπου 57 θέσεων. Τη διαχείριση της μονάδας θα αναλάβει κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο του hoteling παγκόσμιας εμβέλειας.
Την ίδια ώρα παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε τράπεζες στην προσπάθεια διαχείρισης των δανειακών χαρτοφυλακίων που αφορούν ξενοδοχεία. Ήδη προσκαλούνται επενδυτές για αν εξεταστεί το ενδεχόμενο είτε αγοράς για ξενοδοχεία που έχουν ήδη περάσει στην τράπεζα είτε να εξεταστεί το ενδεχόμενο λύσεων «τύπου Μαρινόπουλου» ή Νίκα.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη της PwC θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 650 εκατομμυρίων ώστε να «καθαρίσουν» τα λογιστικά φύλλα των συστημικών και μη τραπεζών, να μοχλευτούν επενδύσεις και κυρίως να υπάρξει μια προοπτική υπεραξίας τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για την εθνική οικονομία.
Τα όλο θέμα πάντως αναμένεται να απασχολήσει τόσο την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών όσο και την ΤτΕ. Μάλιστα οι άτυπες επαφές είναι συνεχείς ενώ αναμένεται και συνάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).