Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους χειμερινούς προορισμούς

17/1/2020
Σε είδος υπό εξαφάνιση τείνουν να εξελιχθούν οι χειμερινοί προορισμοί που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αποκαρδιωτικό είναι το θέαμα που αντικρίζουν ντόπιοι και τουρίστες στα χιονοδρομικά κέντρα στα περίχωρα των Αλπεων.

Οι άλλοτε δημοφιλείς πίστες του σκι, που παλαιότερα ντύνονταν στα λευκά από το τέλος του φθινοπώρου, πλέον είναι καταπράσινες ακόμη και στα μέσα Ιανουαρίου. Ενδεικτικά, το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι αισθητό στο χιονοδρομικό κέντρο του Γκαρμίς Πατερκίρχεν, της γερμανικής πόλης σε ύψος 800 μέτρων στις Αλπεις, που είχε φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936.

Ως λύση ανάγκης, ορισμένα χιονοδρομικά σε χαμηλό υψόμετρο λειτούργησαν αυτή τη σεζόν είτε χρησιμοποιώντας τεχνητό χιόνι είτε με τη διαδικασία αποθήκευσης χιονιού. Πρόκειται για μια μέθοδο περισυλλογής των χιονονιφάδων την άνοιξη και διατήρησής τους μέχρι την εποχή του σκι. Οι χειμερινοί προορισμοί υποχρεώνονται να καταφύγουν στην ενεργοβόρα μέθοδο ρίψης τεχνητού χιονιού, παρότι οι ακτιβιστές την κατακρίνουν έντονα. Οπως εξήγησε στο Bloomberg o Ρόμπερτ Στάιγκερ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ στην Αυστρία, η ρίψη τεχνητού χιονιού ξεκίνησε ώστε τα χιονοδρομικά κέντρα να λειτουργούν ανεξάρτητα από τις μεταβολές του καιρού. Ωστόσο, λόγω κλιματικής αλλαγής η χρήση τεχνητού χιονιού είναι πλέον αναπόφευκτη, συμπληρώνει ο Στάιγκερ.

«Μέχρι τα μέσα του αιώνα, ή ακόμη και νωρίτερα, ορισμένες περιοχές θα έχουν χάσει τον χειμερινό τουρισμό», προειδοποιεί ο Στάιγκερ. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «οι περιοχές σε υψηλότερο υψόμετρο θα επιβιώσουν, αλλά θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στις μεθόδους τεχνητού χιονιού και να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη εισροή τουριστών», αφού οι σκιέρ δεν θα μπορούν να επιλέξουν τις πόλεις στους πρόποδες των Αλπεων.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον όλων των πόλεων γύρω από τις Αλπεις, οι οποίες υποστηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Στην Αυστρία, ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου το 6% του ΑΕΠ, ενώ συγκεκριμένα στην περιφέρεια του Τιρόλο περίπου 18%. Στη γαλλική περιοχή της Οβέρνης, όπου βρίσκονται το Κουρσεβέλ και το Βαλ Ντ’Ιζέρ, απασχολούνται 171.000 εργαζόμενοι, ενώ οι τουρίστες είχαν ξοδέψει το 2018 21 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με μία από τις κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Αυστρίας, η κλιματική αλλαγή προβλέπεται πως θα στερήσει από την εθνική οικονομία 300 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της μείωσης των χειμερινών τουριστών. Στις γαλλικές Αλπεις, οι Αρχές άνοιξαν τις πίστες για σκι μερικές εβδομάδες αργότερα απ’ ό,τι συνήθως.

Οι πόλεις που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο των Αλπεων επενδύουν για την αύξηση των καλοκαιρινών τουριστών, μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να αντισταθμίσει το κόστος της κλιματικής αλλαγής. Στην Αυστρία, παραδείγματος χάριν, μολονότι τα έσοδα ήταν υψηλότερα κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω των αγορών σε εισιτήρια για τις πίστες, οι ενοικιάσεις καταλυμάτων ήταν πολύ περισσότερες κατά τη διάρκεια του περυσινού καλοκαιριού. Επίσης στην Ελβετία, η πληρότητα των καταλυμάτων το καλοκαίρι ήταν κατά περίπου 30% υψηλότερη σε σύγκριση με τη χειμερινή περίοδο του 2018-2019.

«Η ανάπτυξη του θερινού τουρισμού είναι ταχύτερη στα βουνά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην κλιματική αλλαγή, επειδή για παράδειγμα βοήθησε στο να καταστήσει το φθινόπωρο πιο ελκυστική εποχή», σχολίασε στο Bloomberg o Ουλρικε Πρέμπστλ Χάιντερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής (ΒΟΚU) στη Βιέννη.

Πηγή: Καθημερινή