Η άνοδος του τουρισμού τονώνει το ενδιαφέρον για την εξαγορά της AVIS

1/8/2017
Δύο δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διαγωνισμό της Τραπέζης Πειραιώς για την Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις, την εταιρεία ενοικίασης και πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που αποτελεί τον κύριο κάτοχο του δικαιώματος χρήσης στην Ελλάδα των σημάτων Avis και Budget Rent a Car. Πιο συγκεκριμένα το επενδυτικό κεφάλαιο Fortress Group και το Virtus South European Fund έχουν καταθέσει φακέλους. Το Fortress Group με έντονο ενδιαφέρον και έκθεση για την τουριστική οικονομία της Ελλάδας, (ακίνητα, ακτοπλοΐα) καταγράφει έντονη κινητικότητα τελευταία.
Την ίδια ώρα το Virtus φαίνεται να έχει υψηλούς στόχους. Επικεφαλής του είναι ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ενώ στο μετοχικό του σχήμα, μεταξύ αλλων, βρίσκεται ο όμιλος Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού αλλά και άλλα ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια.
Για την AVIS έντονο ενδιαφέρον είχε επιδείξει και ο μεγάλος τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος Koc αλλά όπως φαίνεται μέχρι στιγμής δεν προκρίνεται για τη συνέχεια.
Η αξιολόγηση των προσφορών θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο με τρείς εβδομάδες και η ολοκλήρωση της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
Η Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις κατέγραψε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 163,1 εκατ. ευρώ το 2016. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 19,3 εκατ. σημειώνοντας άνοδο κατά 41% σε σχέση με το 2015.
Η AVIS διαθέτει στόλο 31.000 αυτοκινήτων και δίκτυο με 80 σταθμούς ενοικίασης σε όλη την Ελλάδα και παρέχει πρόσβαση στις υπηρεσίες του ομίλου Avis Budget Group, με περισσότερους από 5.450 σταθμούς ενοικίασης σε 160 χώρες. Να σημειωθεί ότι η Avis απέκτησε παρουσία στην Ελλάδα το 1960 αλλά το 2007 η μητρική πολυεθνική μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής της στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι 25,5 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να αναλαμβάνει επίσης τις υποχρεώσεις της και την χρηματοδότησή της.
Σήμερα η Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε που διαχειρίζεται τα σήματα Αvis, Budget Rent a Car και Payless Car Rental είναι θυγατρική εταιρία του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, και master franchise της πολυεθνικής Avis Budget Group για όλη την Ελλάδα.

Πηγή: Reporter.gr