HVS: Πως η Θεσσαλονίκη θα προσελκύσει μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες από το εξωτερικό

22/11/2014
H Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει το αρχικό επενδυτικό βήμα εισόδου μεγάλων διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων σε όλη τη Βαλκανική τουριστική αγορά. Βασική προϋπόθεση όμως για την επίτευξη του στόχου αυτού η ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των τουριστικών παραγόντων της πόλης αλλά και των κατεχόντων ξενοδοχειακές μονάδες.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη των Παύλου Παπαδημητρίου και Παναγιώτη Βερύκιου της εταιρείας συμβούλων HVS που εστιάζει στα οικονομικά και τουριστικά χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης.
Οι διεθνείς αφίξεις στη συμπρωτεύουσα μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» κινήθηκαν με μία μέτρια μέση ετήσια αύξηση 1,3% τα τελευταία 11 χρόνια.
Οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της "Νύφης του Θερμαϊκού" αυξήθηκαν από το 2003 στο 2013 κατά 37,9%. Επίσης να σημειωθεί ότι οι διανυκτερεύσεις των ξένων επισκεπτών ήταν στα επίπεδα του 40% των συνολικών κατά μέσο όρο όλη την προηγούμενη δεκαετία εκτός από το 2013 που εκτινάχθηκαν στο 48%. Περίπου δηλαδή ο ένας στους δύο που διανυκτέρευε στη Θεσσαλονίκη ήταν ξένος.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στην πτώση του εσωτερικού τουρισμού όσο και στην άνοδο τους διεθνούς.
Την περίοδο 2013-2013 οι διανυκτερεύσεις των διεθνών επισκεπτών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση 19,2% ενώ αντιθέτως των τοπικών τουριστών μειώθηκαν κατά 3,7%.Τα τελευταία χρόνια αυτή η μείωση οφείλεται στην πτώση του εισοδήματος των ελλήνων αλλά και την μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Πάντως η μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι διανυκτερεύσεις των ξένων επισκεπτών αυξήθηκαν και το 2013 κατά 69,2% σε σύγκριση με το 2010 ενώ σε σύγκριση με το 2003 υπερδιπλασιάστηκαν (αύξηση 125,2%).
Το 45% των ξέων επισκεπτών της πόλης είναι Κύπριοι, Τούρκοι, Ρώσοι, Σέρβοι και Ρουμάνοι.
Η μελέτη στη συνέχεια εστιάζει στις αιτίες που η πόλη δεν έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό ξένων ξενοδοχειακών αλυσίδων. Επικαλούμενη τις απόψεις τοπικούς ξενοδοχειακούς παράγοντες σημειώνει ότι η εικόνα αυτή οφείλεται
- στην έλλειψη ελκυστικότητας του προορισμού για τους ξένους τουρίστες λόγω ελλείψεων υποδομών και χαμηλής συνδεσιμότητας, ακόμη και αν αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πόλη.
-στην περιορισμένη «έκθεση» της Θεσσαλονίκης στους ξένους τουρίστες πλην εκείνων των Βαλκανικών και της περιοχής της Μέσης Ανατολής, όπου υπάρχουν καλά οργανωμένες προσπάθειες για την προσέλκυση τους
-στην έλλειψη μίας συγκεκριμένη ταυτότητας (για παράδειγμα έχει διαφορετικά ονόματα ως προορισμός όπως Salonica, Thessaloniki, Thessalonica, κ.λ.π.) και στην απουσία μιας συνεπούς στρατηγικής προώθησης των τουριστικών, πολιτιστικών assets της πόλης. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μία προσπάθεια αλλαγής της εικόνας…
Σύμφωνα με την HVS υπάρχει η δυναμική να προσελκυστούν διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες στην πόλη καθώς υπάρχουν κατάλληλες ιδιοκτησίες (τόσο με όρους μεγέθους όσο και θέσης ενώ σημειώνεται ότι τα πεντάστερα ξενοδοχεία διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2003) για rebranding. Η δυναμική υποβοηθείται και από την άνοδο των αφίξεων ξένων τουριστών.
Επίσης να υπογραμμισθεί ότι οι ξένες αλυσίδες που εξετάζουν την είσοδο τους στην Ελλάδα μπορούν να βρουν συνέργειες στην ανάπτυξη της παρουσίας τους στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων έχουν την διάθεση να συνεργαστούν με τον νέο παίκτη.


H φωτογραφία είναι του Φωτογράφου Γιώργου Κωνσταντινίδη , Motionteam, photo press agency.

Σημειώνεται τέλος ότι οι ξένες αλυσίδες με παρουσία στην πόλη είναι η Hyatt Hotels and Resorts (Hyatt Regency Thessaloniki Hotel and Casino), η Intercontinental Hotels Group (Holiday Inn Thessaloniki), ενώ από τα ελληνικά ισχυρά brands παρουσία έχουν τα Chandris Hotels and Resorts (The Met Hotel), Capsis Hotels (Caprsis Hotel Thessaloniki), Domotel (Les Lazaristes) και Electra Hotels and Resorts (Electra Palace).


Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη μελέτη