Γρηγόρης Τάσιος: Τι "κρύβει" η Χαλκιδική "κάτω από το χαλί"

28/6/2017
Όσοι νομίζουν ότι η ευλογημένη και τουριστικά περιοχή της Χαλκιδικής δεν έχει προβλήματα ας διαβάσουν όσα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο, 104,9 FM".
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής "σήκωσε το χαλί" και αποκάλυψε τα τρωτά της περιοχής, εκείνα τα άλυτα θέματα που ταλαιπωρούν τους τουρίστες και τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού. Ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε στις κακές, όπως είπε, υποδομές.
Ο δρόμος είναι τριτοκοσμικός είπε ενώ αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού στον χώρο της υγείας όπως επίσης στα μεγάλα ζητήματα της παράνομης ενοικίασης κατοικιών και της ελεύθερης κατασκήνωσης που παρουσιάζουν έξαρση όπως ο ίδιος σχολίασε.
"Να σας πω χαρακτηριστικά ότι μέσα στα κάμπινγκ έχουμε 500 με 600 άτομα και περίπου 2.000 άνθρωποι διαμένουν έξω από τα κάμπινγκ, έχουμε τη λεγόμενη παράνομη ελεύθερη κατασκήνωση" είπε ο κ. Τάσιος, υπογραμμίζοντας και το πρόβλημα των παρανόμως ενοικιαζόμενων σπιτιών. "Είναι εύκολο κάποιος να βρει πελάτη έναν οδικό τουρίστα που μπορεί να δώσει 30 ευρώ "μαύρα" για να μείνει λίγες μέρες στη Χαλκιδική".
Η υποστελέχωση στις δομές υγείας στο νομό Χαλκιδικής είναι ένα από τα φαρμακερά αγκάθια που χρονίζουν όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος. "Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει η κατάσταση. Είναι πάρα πολλά χρόνια που ο νομός Χαλκιδικής είναι υποστελεχωμένος στον τομέα της υγείας τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας" σημείωσε για να συμπληρώσει πως "το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής ενώ θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα στην αντιμετώπιση των περιστατικών του νομού, αυτό δεν συμβαίνει, παρά τις προσπάθειες όλου του προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο αλλά και στα Κέντρα Υγείας".
Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής υποστήριξε ότι το εισιτήριο των 5 ευρώ για τα νοσοκομεία που καταργήθηκε για όλους θα μπορούσε ενδεχομένως να ισχύει για τους τουρίστες, αποδίδοντας στο νοσοκομείο του νομού σημαντικά έσοδα.
"Ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει οι τουρίστες να απολαμβάνουν ασφάλεια και φροντίδα. Δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε γιατί έχει καταργηθεί το εισιτήριο εισόδου για τους ξένους τουρίστες. Θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα τουλάχιστον να ισχύει για τους ξένους τουρίστες (δεν είναι ρατσιστικό) και να λειτουργεί ανταποδοτικά για τον νομό. Θα λύνονταν πολλά θέματα ακόμα και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής που είναι ένα μεγάλο ζητούμενο" είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής υποστήριξε ότι "χρειάζεται πρώτα αρκετή δουλειά από όλους, αν θέλουμε να μιλάμε για προσέλκυση ποιοτικού τουρίστα στη Χαλκιδική".
Για την τουριστική κίνηση στο νομό είπε ότι κάθε χρόνο 400.000 με 450.000 είναι οδικοί τουρίστες. Πάρα πολλοί από αυτούς κατευθύνονται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε μικρότερο ποσοστό στα ξενοδοχεία αλλά και τα τελευταία δύο - τρία χρόνια στη δεύτερη κατοικία, σε σπίτια τα οποία παρανόμως ενοικιάζονται σημείωσε ο κ. Τάσιος.
Εκτίμησε ότι η σεζόν θα κλείσει με μία μονοψήφια αύξηση, ενώ πρόσθεσε ότι η μέση πληρότητα είναι στο 80% με 85% μέσα στον Ιούνιο, όπως πέρσι. Στη συνέχεια υπάρχουν καλές πληρότητες μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και αναμένουμε να δούμε κυρίως τουρίστες από την Κεντροδυτική Ευρώπη μέχρι τις 15 Οκτωβρίου όπου στις κρατήσεις παρατηρούμε επιμήκυνση της σεζόν περίπου κατά μία εβδομάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά.