Γραμμή …ζωής από Τούρκους στην αγορά ακινήτων
10/11/2016
Έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται τους τελευταίους μήνες για αγορές ακινήτων, αστικών αλλά και εξοχικών, από Τούρκους πολίτες. Οι συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής αβεβαιότητας έφερε στη δυτική πλευρά του Αιγαίου πολλούς ευκατάστατους κατοίκους της γείτονος που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο αλλά και μια … άδεια διαμονής. Σύμφωνα με αναφορές παραγόντων της αγοράς ακινήτων το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αγοραπωλησίες σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά lofts αλλά και ακινήτων σε περιοχές με τουριστική κίνηση (Ψυρρή, Γκάζι κτλ), αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Το χαρακτηριστικό είναι ότι η αγορές αφορούν αξίες που δεν πέφτουν κάτω από τα 250 χιλιάδες ευρώ. Ο λόγος είναι γιατί το συγκεκριμένο ποσό εξασφαλίζει άδεια παραμονής στην χώρα που έχει ισχύ για 5 χρόνια και εξασφαλίζει ελευθερία διακίνησης στην ΕΕ, εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη βίζα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για αγορές σε τουριστικές περιοχές, ακόμη και στα νησιά του αν. Αιγαίου ή τα Δωδεκάνησα όπου όμως δεν επιτρέπεται η πώληση σε Τούρκους λόγω παραμεθορίου. Πάντως ήδη από τις αρχές του έτους και πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος πολλοί Τούρκοι είχαν ξεκινήσει να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι πέρα από τους πολλούς ανώνυμους οι μεγάλοι Τουρκικοί όμιλοι όπως ο Όμιλος Dogus έχει πιάσει «στασίδι» στην Ελλάδα μέσω επενδύσεων μεγάλης κλίμακας (Αστέρας, Μαρίνες, Ελληνικό κτλ).
Οι Τουρκική βοήθεια πάντως, έστω κι αν συνεπικουρείται και από Συριακά κεφάλαια που επενδύονται κι αυτά σε ακίνητα δε φτάνει για να κρατήσει την αγορά. Αυτή καταγράφει ακάθεκτη πτώση. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο τρίμηνο, τα διαμερίσματα υποχώρησαν κατά 5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Για το σύνολο του 2015, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,0% (4,1%, -4,9%, -5,8% και -5,3% το α΄, β΄, γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2015 αντίστοιχα), έναντι μείωσης 7,5% το 2014.
Στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη επαρχία καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά της πτώσης. Συγκεκριμένα, η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 ήταν 4,1% στην Αθήνα, 6,4% στη Θεσσαλονίκη, 6,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2015, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2014 ήταν 5,1%, 5,3%, 5,3% και 4,4% αντίστοιχα.
Στα νέα διαμερίσματα η υποχώρηση ήταν 5,6%, υψηλότερη από τα «παλαιά» σπίτια (άνω των πέντε ετών) όπου η υποχώρηση ήταν 4,6%
Για το σύνολο του 2015, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μείωση των τιμών σε σχέση με το 2014 ήταν 5,5% για τα «νέα» διαμερίσματα, έναντι μείωσης 6,5% το 2014, ενώ η αντίστοιχη μείωση για τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 4,7% το 2015, έναντι μείωσης 8,1% το 2014.