"Γιατί αυτοκτονούμε;" Ερωτά σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος!

1/12/2014
Ρεπορτάζ: Χρήστος Παγώνης


Αρμαγεδών για τον ελληνικό τουρισμό είναι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από τον ΣΕΤΕ και άλλους φορείς του τουρισμού.
«Γιατί αυτοκτονούμε;» ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε δια στόματος του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος ανέλυσε μαζί με τον πρόεδρο της ΠΟΞ κ. Αρη Ρέτσο και τον κ. Γ. Βερνίκο, όλες τις πτυχές του προβλήματος.
 
Πλήττεται βάναυσα ο εσωτερικός τουρισμός, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ ωφελείται ο ανταγωνισμός, καθώς και τα 5 ευρώ ανά κράτηση, μπορούν να στρέψουν αλλού τους ξένους τουρίστες, είπε οκ. Ανδρεάδης, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε πολλές φορές τη φράση «αν περάσει αυτό»…
Πέρα από τα ποσοτικά στοιχεία που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση (συνέχεια του ρεπορτάζ), αναδείχθηκαν και άλλες σημαντικές παρενέργειες, όπως αυτή του παγώματος των τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς οι αποδόσεις δεν θα είναι πλέον ελκυστικές.
Επιπλέον, ενώ οι αφίξεις το 2014 φτάνουν χωρίς την κρουαζιέρα τα 21,8 εκατ. Και το 2015 θα έφθαναν τα 22,8 εκατ., με βάση τα νέα δεδομένα και αν περάσει η αύξηση του ΦΠΑ το 2015 θα έλθουν στην Ελλάδα 2,5 εκατ. Λιγότεροι τουρίστες, κάτι που το 2016 θα ενταθεί λόγω ωρίμασης του μέτρου.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία αναμένεται να επιφέρει ο διπλασιασμός του ΦΠΑ της διαμονής από 6,5% σε 13%. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση οικονομικών σεναρίων για το 2015 που πραγματοποίησε το SETE Intelligence. Σύμφωνα με αυτές, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του Κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. Ευρώ. Η μείωση αυτή θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας, θα χάνονται 30.000 θέσεις .

Οι ζωτικής σημασίας απώλειες θα προκύψουν διότι επιβάλλοντας διπλάσιο ΦΠΑ, με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για την σεζόν του 2015, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους Tour Operators, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας την ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της χώρας μας. Η αύξηση του ΦΠΑ, θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

Τα τελευταία 2 χρόνια ο ελληνικός τουρισμός με τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε στήριξε την ελληνική οικονομία και συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα την ελληνική κοινωνία, αναλαμβάνοντας να πληρώσει το χρέος που του αναλογεί. Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε ένα οριζόντιο μέτρο καταστροφής του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας.
Ο ΣΕΤΕ είναι η φωνή και δύναμη όλων όσοι εργάζονται στον τομέα του τουρισμού, στηρίζοντας ενεργά και ουσιαστικά τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κρατάνε την οικονομία της χώρας στα χέρια τους και επιχειρούν σε δύσκολο περιβάλλον. Είναι επιτακτική η ανάγκη, όλες οι αποφάσεις της Ελλάδας να λαμβάνουν υπόψη τους πρωτίστως την οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Ο ΣΕΤΕ θα είναι πάντα κοντά σε κυβερνήσεις και θεσμούς που δεν χρησιμοποιούν κατά βούληση το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, δεν φρενάρουν την οικονομία της και δεν βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της.

Oι ομιλητές ωστόσο δήλωσαν αδυναμία πολιτικής ερμηνείας της απόφασης για τον ΦΠΑ, είπαν ότι μιλούν με την αντιπολίτευση και υπαινίχθηκαν πολλά για τον ρόλο της τρόϊκας σε σχέση με τον τουρισμό ανταγωνιστικών χωρών.  

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Οσον αφορά τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες στις ανατγωνίστριες χώρες, τα ποσοστά είναι τα εξής:

Ελλάδα: Από 8% στο 13% (πακέτο)
Πορτογαλία: 7%
Κύπρος: 9%
Ισπανία: 9%
Ιταλία: 10%
Γαλλία: 10%
Τουρκία: 8%
Κροατία: 13%