Γενική Συνέλευση ΗΑΤΤΑ: O οργανωμένος τουρισμός κερδίζει στο στοίχημα για το 2023

10/2/2023
Με ισχυρή εκπροσώπηση της Πολιτείας αλλά και μεγάλων ελληνικών τουριστικών γραφείων από όλη την Ελλάδα, ξεκίνησαν οι εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων,ΗΑΤΤΑ, και αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. αλλά και των εκπροσώπων στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού, FedHATTA, την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αναδεικνύοντας, διαχρονικά, και ιδιαίτερα στην παρούσα συνθήκη αλλά και στο μέλλον, την κληρονομιά, τη σημασία και την ουσιαστική συμβολή των Ελληνικών τουριστικών γραφείων στον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία της χώρας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν οι υπουργοί Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, Ανάπτυξης, κ. Άδωνης Γεωργιάδης και Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο γ.γ. του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, και ο εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 κ. Γιώργος Λογιάδης, ενώ τις συζητήσεις συντόνισαν ο πρόεδρος της FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης και ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Νικόλας Κελαϊδίτης.

Η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη του τουρισμού στις 13 Περιφέρειες με παράλληλη επέκταση της τουριστικής σεζόν, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Ελλάδας, επισήμανε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας τα επιτεύγματα του ελληνικού τουρισμού παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Οι σημαντικότερες αγορές για την Ελλάδα, συνέχισε, είναι οι Ευρωπαϊκές και η Αμερικανική, οι οποίες ενισχύονται με το ισχυρό δίκτυο αερομεταφορών και με τις νέες εκτεταμένες αεροπορικές συνδέσεις από τις ΗΠΑ, ενώ για φέτος αναμένεται και η επιστροφή της Κινεζικής αγοράς η οποία μέχρι και πέρυσι είχε εξαφανιστεί λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.
«Τα στοιχεία», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας απευθυνόμενος στα ελληνικά τουριστικά γραφεία των οποίων τόνισε τον κυρίαρχο ρόλο, «μιλούν για ένα πάρα πολύ δυνατό 2023, και με τη δική σας πολύτιμη συνεισφορά και προτάσεις εξελισσόμαστε και βελτιωνόμαστε στη διαχείριση των τουριστικών θεμάτων».

Η Ελλάδα ήταν η χώρα που είχε μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εισπράξεις από το 2019, σημειώνοντας πανευρωπαϊκό ρεκόρ, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι τηρουμένων των αναλογιών, ο ελληνικός τουρισμός πήγε εξαιρετικά και το 2020 ανατρέποντας τις προβλέψεις για μείωση 12% καθώς έκλεισε με -9%.
Η Ελλάδα προσέλκυσε πολύ σημαντικές επενδύσεις στον τουρισμό με τις μεγαλύτερες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες να ανοίγουν ξενοδοχεία είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού τα τουριστικά γραφεία πολλαπλασιάζουν τα αποτελέσματα.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην εύρεση εργαζομένων ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, αλλά και στην ανάγκη οι επιχειρήσεις να προσφέρουν μεγαλύτερες αμοιβές, ώστε οι επιτυχίες στον τουρισμό να μοιράζονται σε όλους.
Όπως τόνισε, το 2023, σύμφωνα με τα επίπεδα προκρατήσεων, δείχνει να είναι μια ακόμη καλύτερη χρονιά, και με την πρόσφατη διακρατική συμφωνία με τη Βραζιλία, για την οποία υπήρξε συνεργασία με την FedHATTA, ανοίγει για την Ελλάδα μια μεγάλη αγορά και λήγει ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα της χώρας που θα συμβάλλει στην επέκταση της σεζόν. Επιπλέον, η Ελλάδα φέτος αναμένεται να καταγράψει την επιστροφή των Κινέζων ταξιδιωτών οι οποίοι το 2019 ανήλθαν σε 1 εκατ. και συνιστούν μια αγορά με υψηλά εισοδήματα.

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τον φορέα πιστοποίησης EBETAM
Ακολούθησε η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας του HATTA, υπουργείου Ανάπτυξης με το Ελληνικό πολυκλαδικό πολύ-τεχνολογικό κέντρο εργαστηριακών ελέγχων και πιστοποίησης βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων, υλικών, εγκαταστάσεων και συστημάτων διαχείρισης, EBETAM.
Σκοπός της συνεργασίας είναι η παρακολούθηση της ποιότητας εργασίας των τουριστικών γραφείων και η πιστοποίησή της. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης κατά την υπογραφή του Συμφώνου, καθώς στο μέλλον δεν θα έχει σημασία πόσους τουρίστες θα φέρουμε αλλά η καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών που θα προσφέρουμε και η οποία θα προσελκύει τουρίστες υψηλότερων εισοδημάτων με μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη.

Ο κ. Χατζηδάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στα πολύπλοκα ζητήματα που αφορούσαν τους εργαζομένους δημόσιας διοίκησης κατά την περίοδο της πανδημίας τα οποία αντιμετωπίστηκαν με απρόσμενα θετικά αποτελέσματα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που είχε το υπουργείο Εργασίας με τη FedHATTA και τον ΗΑΤΤΑ την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, και στη διεκδικητικότητα των δύο φορέων στην επίλυση των εργασιακών ζητημάτων που προέκυπταν. Όπως είπε ο υπουργός, πέντε διαφορετικά προγράμματα εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης στον τουρισμό και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί και στο μέλλον η στενή συνεργασία του υπουργείου με τη FedHATTA και τον ΗΑΤΤΑ.

Η χρονιά αυτή θα είναι σίγουρα καλύτερη από την περυσινή, υπογράμμισε ο κ. Φραγκάκης, ενώ αναφέρθηκε στο 2022 ως την πραγματική χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό καθώς είναι εκείνη που θα μας πάει στην επόμενη ημέρα. Υπογράμμισε δε το ρόλο των επαγγελματιών του ελληνικού τουρισμού στην τουριστική ανάκαμψη της Ελλάδας αλλά και την πολύτιμη πορεία συνεργασίας και συντονισμού που ανέπτυξε ο κλάδος των τουριστικών γραφείων με τον ΕΟΤ τα χρόνια της κρίσης, βρίσκοντας «κοινό παρονομαστή», όπως είπε.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, καθώς οι προκλήσεις για το οικοδόμημα του Ελληνικού τουρισμού είναι δομικές, είναι η ψηφιοποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το εργατικό δυναμικό και ο θεματικός τουρισμός.
«Τόσο στα δύσκολα, όσο και στα πιο ελπιδοφόρα των επόμενων ετών, ο ΕΟΤ και η FedHATTA και ο ΗΑΤΤΑ θα έχουν στρατηγική συνεργασία, και σε επίπεδο προβολής αλλά και σε επίπεδο θεσμικών ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΕΟΤ.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Λογιάδης αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο των τουριστικών γραφείων, ως των παραγωγών του τουριστικού πακέτου, αλλά και στην συνεργασία του κόμματος ΜΕΡΑ25 με τον ΗΑΤΤΑ και την FedHATTA, καθώς οι θέσεις τους λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν. Ο κ. Λογιάδης αναφέρθηκε στο έλλειμμα προσωπικού στον τουρισμό, κάτι για το οποίο θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα έμπρακτα.

Μνημόνιο Συνεργασίας με την ASTA
Παράλληλα, σε βιντεοσκοπημένο μηνυμά του, ο αντιπρόεδρος Industry Affairs & Education του μεγαλύτερου συνδέσμου ταξιδιωτικών γραφείων της Αμερικής, ASTA, (American Society of Travel Advisors), κ. Mark Meader, αναφέρθηκε στην Υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της ASTA και των HATTA και FedHATTA, με σκοπό την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης Ελλάδας – ΗΠΑ.
Ο κ. Meader ανέφερε ότι η συνεργασία των ελληνικών τουριστικών γραφείων με την ASTA περιλαμβάνει την ανταλλαγή γνώσεων αλλά και την αξιολόγηση δυνατοτήτων για περαιτέρω ανάπτυξη των αμφίδρομων τουριστικών ροών με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως fam trips και σεμινάρια, για τουριστικά γραφεία και ταξιδιωτικούς συμβούλους αλλά και μέσα ενημέρωσης στις δύο χώρες, όταν κρίνεται ότι θα υπάρξει όφελος από αυτές.

Ίδρυση Ινστιτούτου Ερευνών για τον τουρισμό σε συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Επιπλέον υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας του HATTA με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, για την ίδρυση Ινστιτούτου Ερευνών στον τουρισμό. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Μιχάλης Σφακιανάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας καθώς βάσει αυτού συμπράττουν σημαντικοί φορείς της χώρας με έναν ακαδημαϊκό, με ιστορία τουλάχιστον 80 ετών.
Με το σύμφωνο αυτό, αποφασίζεται η καθιέρωση της συνεργασίας των συμβάλλομένων σε τομείς ερευνητικής υποστήριξης, εμπειρογνωμοσύνης και εκπαίδευσης, σε ζητήματα που άπτονται των καταστατικών σκοπών του ΗΑΤΤΑ και της FedHATTA. Στόχος είναι το ερευνητικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς που εχει να κάνει με την τουριστική αριστεία, να αποτελέσει εργαστήριο του Συνδέσμου και να πραγματοποιούνται έρευνες για την πραγματική οικονομία του τουρισμού.

Βράβευση Μάνου και Ρένας Τσατσάκη
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε βράβευση του Μάνου και της Ρένας Τσατσάκη για την πολυετή προσφορά τους στον ελληνικό οργανωμένο τουρισμό, με το ιστορικό τουριστικό γραφείο Manos που αποτέλεσε πρωτοπορία για τον εξερχόμενο τουρισμό ανοίγοντας νέους δρόμους στα ταξίδια. Ο Μάνος και η Ρένα Τσατσάκη (η οποία υπήρξε μέλος και ταμίας του Δ.Σ. του ΗΑΤΤΑ στο παρελθόν), παρέλαβαν το βραβείο τους συνοδεία παλαιών στελεχών του Manos Travel, που ήρθαν στην εκδήλωση για να τους τιμήσουν.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και η εκλογική διαδικασία που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκαν υβριδικά, και με μεγάλη συμμετοχή μελών του Συνδέσμου. Η συγκρότηση σε σώμα του νέου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες, θα ανακοινωθεί σύντομα.