Γέμισε "δυάρια" η αγορά λόγω Airbnb και φοιτητών

25/1/2021
Πληθωρισμός προσφοράς για ενοίκιο στην κατηγορία των μικρών σπιτιών, δηλαδή ενός ή δυο χώρων (δυάρια και γκαρσονιέρες) καταγράφεται εσχάτως σε πολλές περιοχές της χώρας. Αιτία αφενός η «εγκατάλειψη» της φοιτητικής στέγης αλλά και το γεγονός ότι η παύση του τουρισμού έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που διέθεταν τα σπίτια τους στο Airbnb και στις άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, να τα βγάλουν στην αγορά των αστικών μισθώσεων. Έτσι σύμφωνα με όσα αναφέρουν παράγοντες τη αγοράς στο Reporter.gr καταγράφεται περαιτέρω μείωση τιμών. Έτσι π.χ. ένα καλό δυάρι με τιμή προ πανδημίας στα 300 ευρώ έχει φτάσει να προσφέρεται προς ενοικίαση με τιμή μειωμένη κατά 50 ευρώ το τελευταίο διάστημα.
Να σημειωθεί το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα έχει δοθεί η ευκαιρία στους φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να μετακινηθούν εντός 72 ωρών προκειμένου να αδειάσουν και ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Αύγουστο το η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα Spitogatos, αν και οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2019, το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται σχετική πτώση, ειδικά στην πρωτεύουσα, όπου καταγράφεται πτώση μέχρι και -30% στην Καισαριανή και -15% στον Νέο Κόσμο. Επί του παρόντος, η υψηλότερη μέση τιμή ανά τετραγωνικό καταγράφεται στο Κολωνάκι/Λυκαβηττό (14.8 €) και το Μετς (14.2 €) και η χαμηλότερη στη Νίκαια (6.6€).
Στη Θεσσαλονίκη επίσης παρατηρείται μικρή πτώση τιμών το τελευταίο τρίμηνο, σχεδόν σε όλες τις περιοχές φοιτητικού ενδιαφέροντος, με την Σταυρούπολη να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση (-11%), καθώς και τη χαμηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό (6.1 €).
Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τάσεις ποικίλουν, ωστόσο η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με το 2019 παρατηρείται στο Ναύπλιο (22%) και τη Χαλκίδα (15%) και σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο Αγρίνιο (23%) και την Τρίπολη (20%). Αξιοσημείωτη πτώση, αντιθέτως, παρουσιάζουν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οι τιμές στην Αμαλιάδα, αλλά και τα Χανιά (-13%).
Χαμηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό παρατηρούνται σύμφωνα με το Spitogatos.gr στις Σέρρες (4.6€) και το Αίγιο (5.2€) και ακολουθούν Σπάρτη (5.3€), Ρίο (5.8€) και Ξάνθη (5.8€).
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos, σε σχέση με το 2019, σημειώνεται αύξηση στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών προς ενοικίαση της τάξεως του 80% στην Αθήνα και του 25% στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών σπιτιών στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει στα ίδια επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο αγορών στη δεύτερη φάση του lockdown το 2020 υπήρχε κινητικότητα σε πολλές περιοχές της χώρας. Ακίνητα 10ετίας ή νεόδμητα όπου υπ΄ρχουν φεύγουν ενώ ζήτηση υπάρχει και σε τουριστικές περιοχές από όσους «βλέπουν» ευκαιρίες.
Στο μεταξύ σε ένα άλλο μέτωπο αυτό της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών καταγράφεται έντονη κινητικότητα. Με βάση πληροφορίες τρέχει η 3η φάση της διαδικασίας δηλαδή η επεξεργασία και οι διασταυρώσεις στοιχείων για περιοχές όπου έχουν καταγραφεί μεγάλες αποκλίσεις στις εισηγήσεις των εκτιμητών. Αφορά περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλές αγοραπωλησίες ώστε να υπάρχει καλύτερη καταγραφή δεομένων. Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ελέγχου, την οποία απαρτίζουν υπηρεσιακοί τεχνοκράτες και νομικοί, εργάζεται ώστε να κάνει την εισήγηση και ση συνέχεια το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων θα κάνει την τελική εκτίμηση με στόχο η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο.

Πηγή: Reporter.gr