ΦΠΑ ακτινοθεραπειών: Προσπάθεια ενίσχυσης του ιατρικού τουρισμού

11/2/2020
Στη μείωση των αναμονών των ασθενών για ακτινοθεραπεία, αλλά και στην προσέλκυση επενδυτών για τη δημιουργία σχετικών κέντρων στοχεύει τροπολογία που καταθέσε χτες στη Βουλή από το Υπ. Οικονομικών για υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων και ακτινοθεραπειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, αναλαμβάνει τη νομοθετική πρωτοβουλία, βάσει της οποίας διαγνωστικά ραδιοφάρμακα αλλά υπηρεσίες ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς, θα υπαχθούν στον υπερ-μειωμένο συντελεστή 6%.

Μέχρι σήμερα, τα ανωτέρω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονταν στους συντελεστές 24% και 13%. Μάλιστα, ο συντελεστής ΦΠΑ είχε αυξηθεί στο 24% για τις εν λόγω παροχές από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται από στελέχη του Υπ. Οικονομικών η μείωση του ΦΠΑ θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στο πεδίο της ακτινοθεραπείας, ιδιαιτέρως στην αναβάθμιση εξοπλισμού και υπηρεσιών, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αλλά και βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης του κοινού, ειδικά όσους καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για τέτοιες θεραπείες . Επίσης με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα προωθηθεί ο ιατρικός τουρισμός.

Επιπλέον, η μείωση του φορολογικού συντελεστή εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στον ΕΟΠΥΥ να ελέγξει αποτελεσματικότερα τη σχετική δαπάνη.

Πολύ θετικό χαρακτηρίζει το μέτρο ο αντιπρόεδρος της Ελληνικός Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γ. Καπετανάκης, μιλώντας στο News4Health, καθώς θα οδηγήσει στη μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Χαρακτηρίζει το 24% ΦΠΑ αρκετά υψηλό συντελεστή και εκτιμά πως η μείωση θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων. Ωστόσο, για τους ασθενείς, όπως εξηγεί, όφελος υπάρχει αλλά σε αυτή τη φάση περιορίζεται στις περιπτώσεις διαγνωστικών εξετάσεων που διεξάγονται στον ιδιωτικό τομέα όπου ζητείται (πολλές φορές και καθ’ υπέρβαση των όσων προβλέπονται στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ) συμμετοχή του ασθενή στο κόστος του φαρμάκου. Ξεκαθαρίζει, δε, πως για τις ακτινοθεραπείες δεν υπάρχει συμμετοχή ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα.