Φουντώνει η ανησυχία στην τουριστική αγορά εν όψει της έναρξης της σεζόν

7/3/2020
Μέρα με τη μέρα φουντώνει η ανησυχία για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον τουρισμό. Τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά από τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και από εταιρίες του κλάδου ή των αερομεταφορών, όπου οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες. Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει μείωση τουριστών 1-3% εντός του 2020.

Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (OMT), ο αριθμός των τουριστών σε όλον τον κόσμο εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 1 έως και 3% φέτος, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν αύξηση κατά 4%. Η μείωση αυτή συνεπάγεται μια απώλεια 30-50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις τουριστικές δαπάνες, εκτιμά στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός. Την ίδια ώρα η κρουαζιέρα, σε διεθνές επίπεδο, βρίσκεται σε περιδίνηση κάτι που φέρνει ανησυχία σε συνδεόμενους μεν τον κλάδο προορισμούς.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι προς το παρόν «είναι πάρα πολύ νωρίς» για να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία στον τουριστικό τομέα παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, πάντως, προς στιγμή ο κλάδος επιδεικνύει ψυχραιμία και προσπαθεί να σταθμίσει τα γεγονότα, αισιοδοξώντας ότι με τη βελτίωση του καιρού και την απόδοση των μέτρων για τη διαχείριση του προβλήματος οι όποιες επιπτώσεις θα απομειωθούν.

Παράλληλα, γίνεται και μια σχετική προετοιμασία μιας δέσμης μέτρων από το υπουργείο Τουρισμού και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Αυτές θα κατατεθούν στο Υπ. Οικονομικών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής θέσης εν όψει του Εurogroup της 16ης Μαρτίου, οπότε και θα συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κατά πόσο θα υπάρξει μια συνολική στρατηγική διαχείρισης του θέματος με χαραμάδες δημοσιονομικής χαλάρωσης.

«Παγετός»

Πάντως, μια ματιά στην αγορά αρκεί για να καταλάβει κάποιος ότι «παγετός» κυριαρχεί. Προορισμοί για τουρισμό πόλης Σαββατοκύριακου, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ήδη γράφουν απώλειες και σημαντική πτώση σε σχέση με πέρυσι. Όσο κι αν η σεζόν αυτήν την περίοδο δεν έχει βαρύνουσα σημασία στην τελική «σούμα» εσόδων, (αντιπροσωπεύει το 5% των κρατήσεων) η πτώση της κίνησης, αλλά κυρίως το πάγωμα συνολικά της αγοράς εν όψει Πάσχα και ανοιξιάτικων διακοπών έχει φέρει έντονη ανησυχία. Όπως τονίζεται «εάν δεν υπάρξει μια καλή αφετηρία τότε θα τρέχουμε για να καλύψουμε τα κενά στην περίοδο αιχμής που οι δυνατότητες είναι δεδομένες». Σημειώνεται ότι το 70% του τζίρου γίνεται το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, κάτι που καταδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο κάλυψης της ζημιάς, ωστόσο, όχι σε όλη την έκταση.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατέθεσε μια σειρά μέτρων στα μέλη του συνιστώντας να επιδεικνύουν ευελιξία σε ότι αφορά τις ακυρώσεις. Η πολιτική αυτή, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, δίνει σήμα στους εν δυνάμει επισκέπτες ότι μπορούν σήμερα να κάνουν κράτηση για το καλοκαίρι χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν την προκαταβολή τους αν ακυρώσουν ακόμα και μια εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη άφιξη τους.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, που είχε σειρά επαφών στο Βερολίνο, εκτίμησε ότι η πλειονότητα αυτών που θέλουν να ταξιδέψουν φέτος σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους και συνέχισε λέγοντας ότι « υπάρχει, σε γενικές γραμμές, κάποια επιφυλακτικότητα του κόσμου να ταξιδέψει, η οποία, όμως, δεν είναι γενικευμένη».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και με μεγάλους Tour Operator, όπως η TUI (σ.σ η οποία ετοιμάζεται να μειώσει ως και 15% τις αεροπορικές θέσεις διεθνώς και ο Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος (DRV)) διαπίστωσε πως «δεν υπάρχει κανένας φόβος και κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας – δεν μου έθεσε κανένας κάποιο τέτοιο ζήτημα ή κάποια αμφιβολία». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός εξέφρασε την σιγουριά ότι η δυναμική του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι ισχυρή όπως και ότι η ανάγκη του κόσμου να πάει διακοπές δεν ανακόπτεται.



Πηγή: Reporter.gr