Φιλοξενία διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών: Η χαμένη τουριστική και οικονομική ευκαιρία
12/12/2016
Σε επίπεδο λόγων και όχι έργων παραμένει η προσπάθεια βελτίωσης του περιβάλλοντος για την προσέλκυση διεθνών διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών. Πρόσφατα άλλη μια συνάντηση έφερε στο προσκήνιο το μέγα θέμα που εξελίσσεται σε χαμένη ευκαιρία για τη χώρα.
Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης και Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσου και του Υπουργού Πολιτισμού και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Matt Hancock του Ην. Βασιλείου.
Στη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η άμεση σύσταση ενός μόνιμου διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ψηφιακής πολιτικής και οπτικοακουστικών μέσων, αφού ο κ. Κρέτσος ενημέρωσε τον κ. Hancock για τις αρμοδιότητες και τις πολιτικές προτεραιότητες του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες διμερούς συνεργασίας με στόχο την παραγωγή βρετανικών οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να παρέχει κίνητρα και φοροαπαλλαγές στις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Ο κ. Κρέτσος τόνισε τον στρατηγικό ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να παίξει ως κόμβος για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οπτικοακουστικά έργα, τα οποία συνδυάζουν τη χρήση υψηλής τεχνολογίας καθώς και εκείνα τα οποία προορίζονται για εξειδικευμένες παραγωγές, όπως video games και animation. Άλλωστε, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των νέων στη χώρα μας, τις επιτυχίες τους στις νεοφυείς επιχειρήσεις και την ανάπτυξη video games και εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα. Ο κ. Κρέτσος επανέλαβε στον κ. Hancock τον προσανατολισμό της κυβέρνησης προς την στήριξη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, ως μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Προτάθηκε ακόμη η σύσταση ειδικού fund για video games κατά το Βρετανικό πρότυπο, το οποίο δημιουργεί αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε όρους απασχόλησης και αποδίδει σημαντικά έσοδα στη Βρετανική οικονομία.
Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Κρέτσος προσκάλεσε τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Πολιτισμού του Ην. Βασιλείου να παραστεί ως τιμώμενο πρόσωπο σε διεθνές συνέδριο για θέματα ψηφιακής πολιτικής και οπτικοακουστικών μέσων ενημέρωσης, το οποίο προετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για το προσεχές μέλλον.
Χαμένοι πόροι
Σε μια οικονομία όπως η ελληνική που ψάχνει πόρους κι ευκαιρίες απασχόλησης θα έπρεπε η προσέλκυση διεθνών παραγωγών να αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας καθώς μεταξύ άλλων προσφέρει δωρεάν και μεγάλη προβολή στον τουρισμό. Είναι ενδεικτικό το τι συνένη στη Σκιάθο με το «ΜΑΜΑ ΜΙΑ» ή την Κεφαλλονιά με το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι».
Στο πλαίσιο αυτό στις 8/10 ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς είχε ανακοινώσει ότι η ήταν στην τελευταία φάση η ενεργοποίησης του Film Commission. Όμως έκτοτε τίποτα…
Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι εάν οι παραγωγές έρχονταν στην Ελλάδα αντί να πηγαίνουν μόνο στις γειτονικές Βουλγαρία, Σερβία και στην Ουγγαρία τα τα οφέλη θα ήταν πολλά. Μια ταινία του Χόλιγουντ δαπανά για τις παραγωγές στο εξωτερικό περί τις 50.000 ευρώ την ημέρα επί περίπου ένα μήνα.
Όμως το μεγάλο ζητούμενο, το θέμα των φορολογικών εκπτώσεων προς τους ξένους κινηματογραφικούς παραγωγούς (στις γύρω χώρες ανέρχεται σε 25 με 30% αυτή η έκπτωση) παραμένει ζητούμενο καθώς είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών που μόνο με τη διαπραγμάτευση ασχολείται.
Το θέμα των εκπτώσεων φόρων, λειτουργεί ως εξής: Μία διεθνής κινηματογραφική εταιρεία θα βρίσκει μια ελληνική εταιρεία (ενδεχομένως πιστοποιημένη μέσα από τη δημιουργία σχετικής πλατφόρμας) η οποία θα αναλαμβάνει επί του ελληνικού εδάφους όλες τις εργασίες που απαιτούνται για την ταινία. Δηλαδή θα γίνεται ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής για ένα με δυο μήνες. Στη συνέχεια θα δίνει στις ελληνικές αρχές το εξοδολόγιο, τον πλήρη κατάλογο δαπανών και το ελληνικό κράτος θα επιστρέφει ένα ποσοστό των φόρων στην εταιρεία αυτή (ιδανικά το 25 με 30%).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μια μελέτη του ΙΟΒΕ του 2013 μια μεγάλη ξένη παραγωγή (€25 εκατ. δαπάνη στην Ελλάδα) εκτιμάται ότι το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά €39 εκατ. Σε όρους απασχόλησης, μία και μόνο μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων πάνω από 755 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, εκ των οποίων 223 θέσεις αφορούν τους κλάδους που συμμετέχουν άμεσα στην παραγωγή.
Περίπου 10% του εισερχόμενου τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο (αναλογία σε τουριστική δαπάνη $3,2 δισεκ.) οφείλεται στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας κινηματογράφου π.χ. Στην Κροατία, δίνεται η δυνατότητα επιστροφής του 20% των εξόδων στην παραγωγή εφόσον οι δαπάνες που γίνουν στη χώρα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.