Ευκαιρίες και κίνδυνοι από τη δυναμική είσοδο των μεγάλων ξένων επενδυτών στον τουρισμό
9/1/2016
Η τουριστική δυναμική της χώρας, η προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με γρήγορους ρυθμούς, το ξεκαθάρισμα των επιχειρηματικών δανείων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και η ανάγκη για ρευστό που έχει η χώρα την καθιστά ελκυστική στα διεθνή fund που βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες υπεραξιών. Το στίγμα το έδωσε αναμφισβήτητα το deal, για το οποίο εδώ στο Bluebirds.gr είχαμε εδώ και καιρό κάνει λόγο, Σάνη, Ikos, Oaktree, καθώς αφορά το κορυφαίο και πιο κερδοφόρο ίσως ξενοδοχειακό συγκρότημα της χώρας.
Η κίνηση εισόδου φρέσκων επενδυτικών κεφαλαίων στις Ελληνικές ξενοδοχειακές υποδομές σηματοδοτεί την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού. Μετά την Oaktree και η Fortress είναι σε φάση διερεύνησης για τοποθετήσεις ειδικά στην Κρήτη, όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότερες προϋποθέσεις για μεγάλες αποδόσεις και αποσβέσεις τω επενδύσεων. Η ύπαρξη δύο μεγάλων αεροδρομίων, «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά, όπου είναι σε εξέλιξη εργασίες επέκτασης (πέρα από το σχέδιο για νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος) αλλά και η ύπαρξη αναξιοποίητων εκτάσεων στο εκτεταμένο παράλιο μέτωπο του νησιού μαζί με το κλίμα που διασφαλίζουν διευρυμένη σεζόν αποτελούν στοιχεία που έλκουν τους επενδυτές.
Μάλιστα, εν όψει και της εκκαθάρισης πολλών δανείων αναμένεται να υπάρξει τσουνάμι αλλαγών στο επιχειρηματικό τοπίο.
Αναμφισβήτητα η είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων είναι θετικό σε μια χώρα που διψά για επενδύσεις. Ωστόσο ζητούμενο είναι οι όροι με τους οποίους θα γίνει η συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα. Δηλαδή να ενισχύσει την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, να ενταχθεί σε μια συνολική στρατηγική ανάδειξης προορισμών ή διαμόρφωσης όρων rebranding ολόκληρων περιοχών, αλλά και να στηρίξει και εθνικούς πρωταθλητές που πάντα είναι αναγκαίοι σε ένα περιβάλλον ακραίων εθνικών ανταγωνισμών όπως καταφαίνεται τελευταία εντός της ΕΕ. Με άλλα λόγια η εξελίξεις στη Σάνη ή η πώληση του Αστέρα να μην αποτελέσουν μεμονωμένα γεγονότα αποθησαύρισης αξιών από τους δικαιούχους της όποιας περιουσίας (ειδικά αυτό αφορά την περίπτωση του Αστέρα και των κρατικών assets) αλλά ορόσημα στην υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου με ελληνική σφραγίδα για την ισόρροπη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού με όρους αειφορίας.
Ελπίδα όλων είναι να μην αποτελέσει ένα κύμα πωλήσεων σε χαμηλές τιμές υπό την πίεση της ρευστότητας το φερετζέ για τη διαμόρφωση όρων μονοσήμαντης εξάρτησης του ελληνικού τουρισμού από ολιγοπώλια, που σταδιακά θα οδηγήσει σε συνολική υποβάθμιση της εγχώριας τουριστικής οικονομίας.