Ευκαιρίες για να σωθούν τα ξενοδοχεία ζητεί ο ΣΕΤΕ από την Ένωση Τραπεζών

27/4/2017
Η διαχείριση των κόκκινων δανείων του ξενοδοχειακού κλάδου βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο γεύμα εργασίας που είχε η διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυτά ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ από συνολικό δανεισμό ύψους 10-12 δισ. ευρώ. Γιαυτά μάλιστα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον επενδυτών καθώς η απόδοση είναι άμεση λόγω της ανόδου του τουρισμού.
Σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες πάντως επιχειρούν είτε με προσέλκυση κάποιου επενδυτή, είτε με αναμόρφωση του επιχειρηματικού πλάνου με συμμετοχή νέας ομάδας management, είτε με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και πλειστηριασμούς να αναζωογονήσουν, επιχειρήσεις που έχουν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας.
Στο φόντο αυτό η υπόθεση ξενοδοχείων όπως π.χ του Καψής στη Ρόδο φαίνεται να καταλήγει σε νέο επενδυτή, με πώληση, του Athens Ledra σε πλειστηριασμό, μέχρι στιγμής άγονο, του Poseidon στο Λουτράκι με έλευση για τη διαχείριση του αμερικανικού ξενοδοχειακού ομίλου Wyndham (Zeus international), του Γερακινή beach σε πώληση στην Ikos, της Hellenic Homes σε πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Σε πολλές περιπτώσεις πάντως οι διαδικασίες είναι αργές ενώ από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι ζητούν από τις τράπεζες στήριξη και ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους και να μην τις παραχωρήσουν σε ξένα χέρια.
Είναι ενδεικτικό ότι επανειλημμένα στελέχη των συλλογικών φορέων των ξενοδόχων ζητούν από τις τράπεζες να μην «στραγγαλίζουν» τις επιχειρήσεις κι από το κράτος να προσφέρει βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον (σταθερότητα, θεσμική θωράκιση παράνομων καλυμμάτων, αναπτυξιακή στρατηγική κτλ) ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μπουν σε ρότα «πρασινίσματος» των δανείων τους.
Το θέμα μάλιστα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην επόμενη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ στις 18 Μαϊου καθώς είναι και στις προτεραιότητες του υποψήφιου προέδρου Γιάννη Ρέτσου.
Είναι ενδεικτικό ότι σταθερά και ο πρόεδρος της Ένωσης ΞενοδόχωνΑθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός αλλά και ο πρόεδρος του ΞΕΕ ζητεί Γιώργος Τσακίρης έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να δώσουν τις ευκαιρίες που πρέπει στους ξενοδόχους, οι οποίοι επιδιώκουν να λειτουργήσουν σε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον.
Στο φόντο αυτό στο γεύμα συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των μελών του ΣΕΤΕ με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η χώρα έχει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες και μπορεί με κοινές προσπάθειες πολιτείας, αντιπροσωπευτικών παραγωγικών φορέων και τραπεζών να θέσει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, μέσω και της προσέλκυσης σημαντικών ξένων κεφαλαίων, ιδιαίτερα εάν περιοριστούν οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτε- ρης αξιολόγησης, της αύξησης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, σε ένα ελ- κυστικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, με εξορθολογισμό των φορολογικών συν- τελεστών και επιβαρύνσεων, με άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και ενίσχυση της ρευστότητας.
Στο γεύμα συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών μελών της ΕΕΤ, οι επικεφαλής των βασικών επιτροπών της ΕΕΤ, η γενική γραμματέας αυτής και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ.