EY: Στα 10 δισεκ το κόστος της πανδημίας στον τουρισμό

19/6/2020
Βαρύ αναμένεται να είναι το πλήγμα στον τουρισμό φέτος σύμφωνα με όσα αναφέρει έκθεση της ΕΥ για τις επιπτώσεις του COVID 19 στον τουρισμό. Όπως αναφέρεται οι εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του κλάδου για φέτος τοποθετούνται στα 10 δις ευρώ, διατηρώντας μόλις οκτώ δις, από τα 18,2 δις ευρώ εισπράξεις του 2019. Βέβαια η χώρα καθώς είναι σε καλύτερη κατάσταση λόγω διαχείρισης της πανδημίας σε σχέση με ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι τις πίτας ωστόσο και πάλι αυτό δεν αρκεί για δραστικό περιορισμό των εκτιμώμενων απωλειών.

Βέβαια η εκτίμηση βασίζεται σε αν αισιόδοξο σενάριο. Ακόμη όμως και με αυτά τα δεδομένα το πλήγμα είναι σοβαρό συνολικά για την οικονομία καθώς ο τομέας του τουρισμού συνεισφέρει άμεσα το 11,7% του ΑΕΠ και έμμεσα μεταξύ 25,7% και 30,9%. Κατά τους μήνες αιχμής, η άμεση συνεισφορά στην απασχόληση φθάνει το 16,7% και η έμμεση 36,7%-44,2%.

Να σημειωθεί, ότι ο τουρισμός είναι η βασική πηγή εισοδήματος πολλές νησιωτικές - περιφέρειες της χώρας και φτάνει ακόμα κα το 80% τους μήνες αιχμής.

Μόνο στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με την έκθεση, η ζημία θα φθάσει, για το σύνολο του έτους τα 4,46 δις ευρώ, εκ των οποίων, τα 3,26 δις αφορούν τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας, και τα 1,2 δισ τα δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Στη μελέτη της ΕΥ περιλαμβάνεται και μια ενδεικτική εκτίμηση της πανδημίας στον ελληνικό τουριστικό τομέα της Ελλάδας σε βάθος διετίας καθώς και των προοπτικών ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2022 με βάση τρία: βασικό, αισιόδοξο και απαισιόδοξο.

Στο βασικό σενάρια η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κλάδου θα συρρικνωθεί στα 14 δις ευρώ, στο απαισιόδοξο στα 12 δις ευρώ και στο αισιόδοξο στα 16 δις. ευρώ, δηλαδή μακριά από τα 22 δις ευρώ του 2019. Η μεγαλύτερη κάμψη και στα τρία σενάρια αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 και κυμαίνεται μεταξύ 41% και 53%, με το σενάριο βάσης να υπολογίζει τη συρρίκνωση στο 49%.

Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council – WTTC), η πανδημία αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια περισσότερων από 100 εκατ. θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού παγκοσμίως, και μείωση του παραγόμενου ΑΕΠ κατά 2,7 τρις δολάρια. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό, αναμένεται να είναι πέντε φορές βαρύτερες από την οικονομική κρίση του 2008.