Εστίαση: Νοσεί το κέντρο, ανάσες για παραλιακά ταβερνάκια, γειτονιές

17/6/2020
Πολλαπλών ταχυτήτων είναι η κίνηση στην εστίαση. Σε γενικές γραμμές τα άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αναφέρεται από παράγοντες του κλάδου, κινείται από το 30% έως το πολύ στο 50% της κίνησης που υπήρχε προ κορονοϊού. Πιο καλά δουλεύουν, όπως μεταφέρεται στο Reporter.gr, καφέ και μικρά μπαρ σε γειτονιές, ενώ το Σαββατοκύριακο καταγράφεται κίνηση σε παραλιακές ταβέρνες ή σε εστιατόρια της γειτονιάς. Στον αντίποδα το κέντρο δεινοπαθεί λόγω και των προβλημάτων στην κυκλοφορία από τον «Μεγάλο Περίπατο» αλλά και της αποστασιοποίησης των πολιτών από τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Έτσι η εικόνα το βραδάκι σε περιοχές του κέντρου, όπως η Πλάκα είναι απογοητευτική, ενώ αντίστοιχα είναι και τα μηνύματα από άλλους κλάδους μαγαζιών του κέντρου.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο Reporter.gr o Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, που εκπροσωπεί εκατοντάδες καλά καταστήματα του Κέντρου και της Αττικής το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο για την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων.

«Την 25η Μαΐου ανοίξαμε με συσσωρευμένα χρέη, χωρίς πρώτες ύλες και αβέβαιο μέλλον. Η αγορά παραμένει υποτονική, ο κόσμος φοβισμένος και χωρίς χρήματα» αναφέρει ο Κύκλος που ζητεί «τα βασικά και λογικά ώστε να παραμείνουμε ζωντανοί». Ωστόσο ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι αντί μιας λογικής στήριξης έλαβε μέτρα κενά περιεχόμενου. Όπως αναφέρει «τα μαγαζιά άνοιξαν νωρίς:

•ΧΩΡΙΣ Επιδότηση του 10% του τζίρου για να μπορέσουμε να επανεκινήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Αντί για αυτό μας προωθούν δανεισμό με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αποκλείοντας σοβαρή μερίδα του κλάδου

•ΧΩΡΙΣ μείωση ενοικίων κατά 50% έως το τέλος του 2020. Σε αντίθεση με τον κλάδο του τουρισμού, η εστίασηαπό τον ΙΟΥΛΙΟείναιυποχρεωμένη να καταβάλει το 100% του ενοικίου.

•ΧΩΡΙΣ επίδομα 534 ευρώ το ΜΑΙΟ για τους επιχειρηματίες. Εξαιρούμαστεαπό το επίδομα των 534 για το μηνά ΜΑΙΟ και πολλοίαπόεμάς δεν έχουμελάβειούτε τα 800 του ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ παρά τις πολλαπλέςδιαβεβαιώσεις της κυβέρνησηςότι θα διορθωθεί το πρόβλημα.

•ΧΩΡΙΣ ρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ άνευ προκαταβολής. Με μηδενικάέσοδα για τρεις και πλέονμήνες είναι αδύνατον να καταβάλουμε το 30% προκαταβολή που ζητείται για ρύθμιση.

•ΧΩΡΙΣ μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε όλη την εστίαση μέχρι το τέλος του 2020. Η θεατρική μείωση ΦΠΑ σε αναψυκτικά και καφέ αφήνει ανεπηρέαστο το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του κλάδου.

•ΧΩΡΙΣ πρόληψη για επανεκκίνηση των ρυθμίσεων (120 δόσεις). Στις 30 Αυγούστου θα κληθούμε να πληρώσουμεόλες τις συσσωρευμένες (ρυθμισμένες και μη) οφειλές μας έχοντας στη φαρέτρα μας ένα πενιχρό μέρος των εσόδων μας αναλογικά. Πρέπει άμεσα να δοθεί μέριμνα στην επανεκκίνηση των 120 δόσεων με δυνατότητα ένταξης παλαιών και νέων οφειλών.

Ανοίξαμε και….

• Ενώ τηρήσαμε κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώνονταν τελευταία στιγμή και χωρίς συνοδευόμενα ΦΕΚ.

• Ενώ η κίνηση στα καταστήματα μας είναι εξαντλητικά μειωμένη

• Ενώ προσπαθούμε να διατηρήσουμε στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας.»

Παράλληλα με αιχμή τη δημοσιότητα που παίρνουν οι διαδικασίες ελέγχου κάνει λόγο ο Κύκλος για δαιμονοποίηση του κλάδου.

«Βλέπουμε σε καθημερινή βάση να δαιμονοποιείται η εστίαση ως το απόλυτο πρότυπο παρανομίας και ασέβειας αρχών και πολιτών.

Καθημερινά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλουν μεμονωμένες εικόνες παραβατικής συμπεριφοράς καθοδηγώντας την κοινή γνώμη σε λανθασμένα συμπεράσματα ότι όλο το επιχειρείν του κλάδου λειτουργεί καιροσκοπικά και ανεύθυνα.

Πέραν της πρόσφατα πολυτραγουδισμένης ατομικής ευθύνης, πέραν της ουσιαστικής επιχειρηματικής ευθύνης, υπάρχει και η πολιτική ευθύνη που μέχρι σήμερα αντί για συστάσεις, επεξηγήσεις και ουσιαστική βοήθεια στα πρωτόκολλα περιορίζεται σε καταλογισμό πενταψήφιων προστίμων και σκανδαλιστικά ΕΣΤΙΑσμένη ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, απειλώντας μας με επιτόπιο κλείσιμο και καθιστώντας μας αστικά και ποινικά υπεύθυνους για καταστάσεις και συνωστισμό όπου ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ εκτός των ορίων ευθύνης των καταστημάτων μας όπως αυτά περιγράφονται και στην άδεια μας» αναφέρει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.