Επιμήκυνση «δύο ταχυτήτων» στην τουριστική σεζόν τον Οκτώβρη

12/10/2016
Ο τουρισμός τραβά την ανηφόρα τον Οκτώβρη με τις αφίξεις να κινούνται σε θετικό πεδίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Ωστόσο η αύξηση αυτή αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, και προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος κτλ, κι όχι πολλά μικρά νησιά που λόγω προβλημάτων πρόσβασης δε λαμβάνουν μέρισμα από την αύξηση, ενώ ηπειρωτικοί προορισμοί ¨δεινοπαθούν" λόγω έλλειψης προβολής.
Ωστόσο η γενική εικόνα των δημοφιλών προορισμών είναι θετική. Είναι ενδεικτικό ότι η Ρωσική αγορά εμφανίζει σημάδια σημαντικής ανόδου με τις εκδόσεις θεωρήσεων την πρώτη εβδομάδα να έχουν φτάσει τις 3.000, όσες δηλαδή είχαν δοθεί όλο το μήνα πέρυσι.
Στο μεταξύ ποσοστιαία αύξηση 140% στις εκδόσεις θεωρήσεων εισόδου κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο 2016, οι τρεις προξενικές μας αρχές στη Ρωσία. Συνολικά, μετά τις πρωτοβουλίες του αρμόδιου Αν. Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Εξωτερικών, περισσότερες από 57.300 θεωρήσεις visa δόθηκαν σε Ρώσους πολίτες αφορώντας ταξίδια του φθινοπώρου. Καθώς πάντα μεσολαβεί ένα διάστημα 10-30 ημερών από τη λήψη της θεώρησης ως τη χρήση της θεώρησης εισόδου η «ένεση» από τη Ρωσική αγορά στο τέλος της σεζόν κρίνεται σημαντική.
Συνολικά στο 9μηνο του 2016 οι προξενικές μας αρχές εξέδωσαν 504.226 θεωρήσεις. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 22% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η επίδοση αυτή κρίνεται πολύ ικανοποιητική, ιδιαιτέρως εφόσον επιτυγχάνεται κατά το τρίτο σε σειρά έτος ύφεσης της ρωσικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι, οι αρχές μας εξέδωσαν ολόκληρο το έτος (2015) στη Ρωσία 421.005 θεωρήσεις.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εντυπωσιακή αύξηση +14% κατέγραψαν οι οδικές αφίξεις του Σεπτεμβρίου σε σχέση με το 2015 γεγονός που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της χρονιάς σε αύξηση συνολικά των διεθνών οδικών αφίξεων στην χώρας μας. Έτσι περισσότεροι από 200.000 τουρίστες της τελευταίας στιγμής, επέλεξαν την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για τις διακοπές τους.
Πηγές του υπουργείου τουρισμού μάλιστα μιλούν για εκπλήξεις τον Οκτώβριο σχετικά με την πορεία των οδικών αφίξεων λόγω της μεγάλης αύξησης του τουριστικού ρεύματος από τις Βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία κα), αλλά και την ανάκαμψη της τουρκικής αγοράς μετά το πρόσφατο πραξικόπημα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ενδεικτικό της πορείας των οδικών αφίξεων είναι η υψηλή πληρότητα των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής το μήνα Σεπτέμβριο που έφτασε το 85%, ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν και άλλες τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Παράλληλα χτες μέσω του twitter, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση συνολικά στον τουρισμό τον περασμένο μήνα. «Εντυπωσιακός ο Σεπτέμβριος & των αεροπορικών αφίξεων +15% (+250.000) φέρνει την αύξηση αεροπορικών 9μήνου +9% (2016 11,5 εκ - 2015 10,5 εκ)» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προβλήματα πρόσβασης
Σε λίγες μέρες τα ταχύπλοα «δένουν» αφήνοντας νησιά του Αιγαίου χωρίς άμεση πρόσβαση. Επιπλέον προορισμοί με δυναμική όπως η Μήλος, η Νάξος ή ακόμη και η Πάρος λόγω περιορισμού των αεροπορικών συνδέσεων (π.χ. στη Μήλο από τις 4 πτήσεις την ημέρα πήγαμε στις 4 την εβδομάδα) βλέπουν να χάνουν αφίξεις λόγω περιορισμένης πρόσβασης. Εξαίρεση αποτελεί η Σαντορίνη και η Μύκονος που έχουν έμμεση πρόσβαση με αεροπλάνο αλλά κι εκεί καταγράφεται μικρότερης διάστασης πρόσβασης λόγω περιορισμού των ενδο - κυκλαδικών συνδέσεων. Μπορεί ο καιρός λοιπόν να είναι σύμμαχος, ωστόσο απαιτείται συντονισμός δράσεων για να μεγαλώσει και για άλλους προορισμούς η σεζόν.