Επενδυτικό “traffic” σε Χίλτον και Σάνη, αλλά και ανησυχία για το country risk;

4/12/2015
Το ενδιαφέρον των επενδυτών φαίνεται να προσελκύουν δύο εμβληματικά ξενοδοχεία της χώρας, το Sani Resort στη Χαλκιδική και το Χίλτον στην Αθήνα. Η συνεργασία του fund Oaktree με τους μετόχους του Σάνη έχει πυροδοτήσει έντονη φημολογία για μεγαλύτερη εμπλοκή του αμερικανικού επενδυτικού fund στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Το όλο θέμα βέβαια έχει διαψευστεί από την οικογένεια Ανδρεάδη εκ των βασικών μετόχων της εταιρίας. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον παραμένει «ζεστό». Το βασικό πρόσκομμα, όμως, (τόσο για το Σάνη όσοα και για άλλα project) είναι η συνολική κατάσταση της χώρας, που μετά και τις τελευταίες συζητήσεις για έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν, έχει αποκτήσει κι άλλο ένα μελανό σημείο. Επιχειρηματικοί παράγοντες μιλώντας στο bluebirds μεταφέρουν ένα έντονο κλίμα ανησυχίας, που όπως λένε μπορεί, εφόσον δεν εξαφανιστεί το country risk να επηρεάσει τις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις που «ψήνονται».
Την ίδια ώρα το σχεδιασμό της για πώληση του ξενοδοχείου Hilton (Ιονική Ξενοδοχειακή) ξεδιπλώνει σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank .
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς η τράπεζα ανέθεσε στη Citigroup καθήκοντα συμβούλου πώλησης και η τελευταία έχει ξεκινήσει ήδη τη διερεύνηση ενδιαφερόμενων αγοραστών. Αρχικό ενδιαφέρον, μάλιστα, εκδηλώνεται από αρκετά μεγάλα private equity funds.
Το ξενοδοχείο Hilton Athens ανήκει στην εταιρεία «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις» του ομίλου Alpha Bank , ιδρύθηκε το 1957 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 16 Μαϊου 1988.
Το Hilton της Αθήνας θεωρείται «εμβληματική επιχείρηση του τουρισμού μας καθώς ήταν το πρώτο ελληνικό ξενοδοχείο που εντάχθηκε σε διεθνή αλυσίδα, εγκαινιάζοντας έναν κύκλο εισόδου και άλλων διεθνών αλυσίδων στη χώρα μας.
Στη μονάδα υλοποιήθηκε εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα ανακαίνισης το οποίο ολοκληρώθηκε το α’ τρίμηνο του 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στο πλαίσιο της ανακαίνισης προστέθηκε στο ξενοδοχείο νέα πτέρυγα 84 δωματίων, με αποτέλεσμα η συνολική του δυναμικότητα να αυξηθεί σε 506 δωμάτια και σουίτες.
Το 2014 έντονη φημολογία έφερε τη διοίκηση της Alpha Bank να βρίσκεται μια ανάσα από την πώληση του ξενοδοχείου στον ισχυρό Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζον Κατσιματίδη. Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες, αν και η διαπραγμάτευση γινόταν για ένα τίμημα που έφθανε τα 100 εκατ. Ευρώ, εντούτοις η συμφωνία, τότε, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ