Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της «καραντίνας» των ναυπηγείων στην Κίνα

20/2/2020
Με παρέμβασή της σε διεθνές επίπεδο προς ναυτιλιακούς παράγοντες αλλά και εθνικές αρχές μεγάλων των ναυτιλιακών δυνάμεων η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών επιχειρεί να δώσει λύση σε ένα καυτό πρόβλημα που έχει προκύψει για τη παγκόσμια ναυτιλία λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα με αίσθημα ευθύνης η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, εκπροσωπώντας την μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου με επιστολές της προς τον Έλληνα Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και τους Υπουργούς Ναυτιλίας της Μάλτας, του Παναμά, της Λιβερίας, των Bahamas και των Marshall Islands θέτει επί τάπητος το ζήτημα του «σφραγίσματος» των κινεζικών ναυπηγείων, που έχει προξενήσει σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια βιομηχανία.
Πιο συγκεκριμένα η «καραντίνα» που έχει επιβληθεί έχει προξενήσει καθυστερήσεις σε δεξαμενισμούς ή αξιολογήσεις ή και παραδόσεις πλοίων. Λόγω κορονοϊού, μάλιστα, πολλά πλοία που έχουν προγραμματίσει επιθεωρήσεις για την ανανέωση / θεώρηση των πιστοποιητικών τους και θα πρέπει να δεξαμενιστούν στην Κίνα αντιμετωπίζουν προβλήματα με το κλείσιμο των μεγάλων γιαρδών. Γιαυτό η ΕΕΕ ζητεί διάφορες εκκρεμότητες με ελέγχους κτλ ή αιτήματα που θα υποβληθούν αρμοδίως από τους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς και αφορούν σε παράταση πιστοποιητικού ή ολοκλήρωση του χρόνου επιθεώρησης των φορτηγών πλοίων ζητεί να εξεταστούν με «ευρύ πνεύμα».
«Η ενδημία του κορονοϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, σοβαρά προβλήματα που αφορούν στα πλοία που καταπλέουν ή έχουν προγραμματίσει να καταπλεύσουν σε λιμένες της Κίνας ή χωρών της Ν.Α. Ασίας, που γειτνιάζουν με αυτήν. Μεταξύ των ανωτέρω περιπτώσεων, συγκαταλέγονται και φορτηγά πλοία μελών της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας που έχουν προγραμματίσει επιθεωρήσεις για την ανανέωση / θεώρηση των πιστοποιητικών τους, που προβλέπονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις ή από εθνικούς κανονισμούς, οι οποίες συνήθως προϋποθέτουν δεξαμενισμούς και επισκευές των πλοίων τους» αναφέρει συγκεκριμένα η επιστολή της ΕΕ που καταλήγει:
«Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΕ ζητάει από το Υπουργείο να παρέχεται η σχετική ευχέρεια από την ισχύουσα νομοθεσία, να αντιμετωπίσει με ευρύ πνεύμα σχετικά αιτήματα που θα υποβληθούν αρμοδίως από τους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς και αφορούν σε παράταση πιστοποιητικού ή ολοκλήρωση του χρόνου επιθεώρησης των φορτηγών πλοίων. Επίσης, να τύχει εφαρμογής να συμπεριλάβει στις περιπτώσεις Ανωτέρας Βίας και την αδυναμία ή δυσκολία προσέγγισης σε λιμένες της Κίνας και τις συνεπαγόμενες εκ των λόγων τούτων καθυστερήσεις» σημειώνει η Ένωση που ηγείται έτσι ως εκπρόσωπος της μεγαλύτερης εμπορικής ναυτιλίας του κόσμου μιας πολύ σημαντικής πρω τοβουλίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα με βάση εκτιμήσεις της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είναι συγκρατημένη σε σχέση με σενάρια κινδυνολογίας για την παγκόσμια οικονομία που διακινούνται με αφορμή τη επιδημία. Ο Ελληνικός εφοπλισμός αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας της επιστημονικής κοινότητας για την εξεύρεση εμβολίου, που θα ανοίξει το δρόμο για την υπέρβαση και αυτής της δύσκολης κατάστασης, όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν. Άλλωστε στη μακρά ιστορική του πορεία ο ελληνικός εφοπλισμός έχει το απόθεμα γνώσης και εμπειρίας για να ξεπερνά τους όποιους σκοπέλους.

Πηγή: Reporter.gr