Εν αναμονή ανακοινώσεων και ... τραπεζών ο τουρισμός

11/5/2020
Εβδομάδα ανακοινώσεων για τους κομβικούς για την εθνική οικονομία κλάδους του τουρισμού είναι αυτή που μόλις ξεκίνησε.

Άλλωστε την ερχόμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την εισήγησή της για την επανεκκίνηση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ κρατών-μελών και τη λειτουργία της τουριστικής αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο στοχευμένων μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση στα μέσα της εβδομάδας σε μια προσπάθεια τόνωσης δραστηριοτήτων που αντιπροσωπεύουν το 25% και πλέον του ΑΕΠ αλλά και δίνουν δουλειά σε πάνω από 700.000 εργαζόμενους, εντάσσονται μέτρα φορολογικής «ανάσας», επίσπευσης λειτουργίας και προώθησης χρηματοδοτήσεων. Παράλληλα.θα εξαγγελθούν και τα μέτρα στήριξης της εργασίας στη μορφή των επιδοτήσεων όσων δουν τους μισθούς τους να μειώνονται λόγω αναστολών συμβασεων ή μετάταξής τους σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης.

Στο φόντο αυτό, όπως ανέφερε χτες το Reporter.gr, στο τραπέζι είναι σχέδια για επίσπευση της λειτουργίας μικρών ξενοδοχειακών μονάδων στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη που αρχίζει να διαμορφώνεται είναι να αρχίσουν να λειτουργούν μικρά ξενοδοχεία από τις αρχές Ιουνίου, είτε ταυτόχρονα με τα καταστήματα εστίασης, είτε με κάποιες ημέρες διαφορά και αφότου φανεί πώς θα έχει γίνει η προσαρμογή στις νέες προδιαγραφές λειτουργίας.

Κατά τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι μικρές μονάδες ενδεχομένως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη ευχέρεια σε αυτήν την φάση μειωμένης τουριστικής κίνησης, φυσικά με ένα ενιαίο υγειονομικό πρωτόκολλο και αφότου δοθούν οι σχετικές οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές.

Η κίνηση αυτή, εφόσον ληφθούν οι αποφάσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, γίνεται εν είδει μίας πρώτης, μικρής πρόβας και προκειμένου να δοθεί, στο βαθμό του δυνατού και σε συνδυασμό με το γενικότερο σχέδιο επανεκκίνησης, μία πρώτη δυνατότητα στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης μια τέτοια κίνηση λειτουργεί και ως κίνητρο έστω και μόνο για τον εσωτερικό τουρισμό να «απλωθεί» χρονικά. Έστω κι αν ο Έλληνας πάει διακοπές μετά τα μέσα Ιουλίου δίνεται μια ευκαιρία διακοπών σε όσους επιθυμούν και μπορούν ένεκα και των δεδομένων στα σχολεία να το σκεφτούν να πάνε για «μπάνια» τον Ιούνιο.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την ήδη ανακοινωθείσα επέκταση των υφιστάμενων από πέρυσι προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, αλλά και επέκταση των φετινών με περισσότερα κονδύλια και δικαιούχους μια δυνατότητα πρόωρης εκκίνησης κάποιων καταλυμάτων μπορεί αν δώσει μια ευκαιρία καλύτερης πορείας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ποσό που θα δοθεί να φτάσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ αντί για 10 εκατομμύρια, που είχαν προϋπολογιστεί πέρυσι. Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο αναμένεται ο αριθμός των δικαιούχων να φτάσει τους 400.000 εργαζομένους και ανέργους φέτος, έναντι 140.000 δικαιούχους και ωφελούμενους -δηλαδή εργαζομένους, ανέργους και τις οικογένειές τους- πέρυσι.

Πάντως όπως αναφέρεται από αρμόδιες πηγές πάντως, οι κρατήσεις και οι μετακινήσεις σε μία τέτοια περίπτωση πρόωρου ανοίγματος θα αφορούν μόνον Έλληνες και όχι τουρίστες από το εξωτερικό, άλλωστε τουριστικές πτήσεις και δρομολόγια προς τα νησιά δεν θα επιτρέπονται ακόμη στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ενόψει αυτών πάντως, οι επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και οι κάτοικοι των τουριστικών προορισμών διακατέχονται από ένα μείγμα οικονομικής ανησυχίας και αγωνίας για το καθαρά υγειονομικό σκέλος. Αναμένουν λεπτομερείς ανακοινώσεις για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, όπως οι υγειονομικές προδιαγραφές, οι δικλίδες ασφαλείας σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων, θέματα αστικής ευθύνης, τα πρωτόκολλα για επισκέπτες και προσωπικό κ.ά.

Τα φορολογικά μέτρα

Στο φορολογικό μέτωπο σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο υπάρχει η πρόταση για μειώσεις ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα που σερβίρονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά είναι στο 24%. Πρόκειται για τον καφέ, τους χυμούς και τα αναψυκτικά. Μάλιστα οι χυμοί, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός ή τα αγοράσει από άλλα καταστήματα, επιβαρύνονται με 13%.

Παράλληλα εξετάζεται το τι θα γίνει με τα αλκοολούχα ποτά, που σε αξία συμβάλλουν πολύ στο μείγμα εσόδων της εστίασης, αλλά και συμμετέχουν σημαντικά και στο συνολικό τουριστικό πακέτο. Πάντως η όλη προσπάθεια ενίσχυσης της εστίασης και του τουρισμού είναι μεγάλο στοίχημα καθώς άπτεται και του θέματος των δημοσίων εσόδων που στη δεδομένη συγκυρία είναι απαραίτητα όσο ποτέ. Ειδικά μάλιστα όταν τον Απρίλιο έχει καταγραφεί μια πτώση πάνω από 30% και με την ασάφεια και το θολό ορίζοντα να επικρατεί σε σχέση με τον οδικό χάρτη ανάκαμψης.

Με δεδομένη επίσης και την απειλή της ανεργία δεν είναι λίγοι που τονίζουν ότι η φορολογική παρέμβαση πρέπει να είναι οριζόντια σε όλο το πακέτο της προσφερόμενης υπηρεσίας, καθώς έτσι πέρα από τη στήριξη της ζήτησης και των επιχειρήσεων θα δοθεί ένα σήμα για ανάσχεση της φοροδιαφυγής, που ειδικά στο ΦΠΑ είναι μεγάλη. Άλλωστε οι πολλαπλοί συντελεστές ΦΠΑ λειτουργούν ανασχετικά σε έναν εξορθολογισμό των φορολογικών διαδικασιών, κάτι που επανειλημμένα έχει τονιστεί τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι η εστίαση απασχολεί 187.519 υπαλλήλους με ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας 10,76%. Ταυτόχρονα πρόκειται για έναν κλάδο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, και επειδή είναι συνδεδεμένος με τον τουρισμό, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά του την επόμενη μέρα, όταν και ο διεθνής ανταγωνισμός θα φουντώσει.

Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην ακτοπλοΐα, μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουν εγκριθεί από το Eurogroup.

Η αγωνία των μικρών για τα δάνεια με εγγυήσεις

Ειδικά στο σκέλος των δανείων με εγγυήσεις του κράτους η κυβέρνηση επενδύει πολλά για την στήριξη του τουρισμού, όπως και ο κλάδος ο ίδιος. Άλλωστε εκεί υπάρχουν διαθέσιμα μεγαλύτερα ποσά και μάλιστα με καλύτερους όρους. Γι' αυτό έχει σπεύσει να στείλει μήνυμα προς τις τράπεζες να στηρίξουν δυναμικά και όχι με επιλεκτικό τρόπο τις επιχειρήσεις. Το θέμα πάντως ήδη καίει τον κλάδο του τουρισμού που αναμένει με αγωνία το πώς και ποιους θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες. Ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν έντονη την ανησυχία για το αν θα φτάσει και σε αυτούς ο βραχίονας στήριξης που έχει απλώσει το κράτος καθώς πολλές από αυτές δεν έχουν καλή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, που θα πάρει τις αποφάσεις για το πού θα πάνε οι διαθέσιμοι εγγυοδοτημένοι πόροι. Παράλληλα, όπως αναφέρεται από πολλούς τουριστικούς παράγοντες, μένει να φανεί εάν οι πόροι αυτοί χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμές άλλων παλαιότερων και με δυσμενέστερους όρους δανείων. Κάτι που θεωρείται ότι θα ευνοήσει κάποιους από τους οφειλέτες.

Από το Σάββατο πάντως αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση σύστασης του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Η «προίκα» του είναι 1,25 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί το αμέσως προσεχές διάστημα και με τη μόχλευση θα φθάσει τα 7 δισ. ευρώ, όπως έχει αναφερθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, σκοπός της σύστασης είναι να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων που προκύπτουν λόγω του κλυδωνισμού από την αναστολή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα της δραστηριότητάς τους, την πτώση εσόδων τους, την διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού και την μείωση της καταναλωτικής ζήτησης συνεπεία της επιδημικής έκρηξης του COVID-19.

Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα θα αναρτηθεί η πρόσκληση προς τις Τράπεζες, θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων και από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Ταμείο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ). Οι χρηματοδοτήσεις θα δοθούν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και θα καλύψουν το 80% κάθε δανείου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΦΕΚ το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19», είναι μια ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ. Μέσω του Ταμείου χορηγείται χρηματοδοτική συνδρομή για την υλοποίηση χρηματοδοτικών μέσων εγγυοδοσίας χαρτοφυλακίου νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο, σε συνεργασία με επιλεγμένους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς.



Πηγή: Reporter.gr