Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Ο τουρισμός πυλώνας συνεργασίας Γερμανίας - Ελλάδας
19/12/2016
Οι πρώτοι απόφοιτοι των προγραμμάτων διττής εκπαίδευσης του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου αποφοίτησαν φέτος και ήδη σε ποσοστό 87% απορροφήθηκαν σε επιχειρήσεις. Το 2016 έλαβαν το πτυχίο τους 61 σπουδαστές και το επόμενο έτος αναμένεται να αποφοιτήσουν 97 στις ειδικότητες του μάγειρα, του F&B manager και του ξενοδοχοϋπαλλήλου.
ο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013 το έργο με τίτλο «Διττή εκπαίδευση στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης του διττού εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, πάρθηκε η πρωτοβουλία για τη βελτίωση και ανάπτυξη των υφιστάμενων επαγγελματικών σχολών, σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο και πρότυπο. Επί του παρόντος, τρέχουν δύο προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας (BMBF)- είναι τα προγράμματα Mendi (Μάγειρας/Μαγείρισσα, Ξενοδοχειακός/-ή υπάλληλος και Ειδικός/-ή εστιατορίου) και Vetnet (Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων Οχημάτων και Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Συσκευών).
Για πρώτη φορά, οι νέοι εκπαιδεύονται σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα και standards. Το γερμανικό σύστημα διττής εκπαίδευσης συνδυάζει θεωρία και πρακτική, με μια ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εξάσκηση στις επιχειρήσεις. Το σύστημα της διττής εκπαίδευσης δεν έχει μόνο στη Γερμανία ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά εφαρμόζεται επίσης και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι τριετής και απευθύνεται σε απόφοιτους του Ελληνικού Λυκείου (Απολυτήριο Λυκείου). Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εξέτασης, ο/η εκπαιδευόμενος/-η λαμβάνει ένα πιστοποιητικό αναγνωρισμένο στην Ελλάδα από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Επιπλέον λαμβάνει πτυχίο και από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης πληρώνονται από τις επιχειρήσεις με το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.
Πάντως το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, πέρα από την κατάρτιση, επενδύει στην ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς στην Ελλάδα ενισχύοντας τόσο τις επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν παρουσία σε εκθέσεις στη Γερμανία, όσο και να έλθουν εδώ για επενδύσεις. Άλλωστε η έλευση της Fraport αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω τον Ελληνικό τουρισμό. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος οι αφίξεις από Γερμανία, θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ενώ ήδη το πρώτο 7μηνο ήταν 311 χιλιάδες. Παράλληλα συνεχίζεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ξενοδοχεία. Όπως ανέφερε ο Δρ. Αθ. Κελέμης Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων την περασμένη Τρίτη σε φάση διαπραγμάτευσης είναι η ένταξη στα Robinson Club της TUI ενός ξενοδοχείου στην Κρήτη. Τέλος υπάρχει ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς, στον ΟΛΘ σε ένα από τα σχήματα συμμετέχει ένα γερμανικό fund.