Ελλάς – Γερμανία … συμμαχία στον ιατρικό τουρισμό

5/11/2014
Σημαντική πρόοδος καταγράφει η τουριστική βιομηχανία σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Michael Roth. Ο Γερμανός αξιωματούχος είχε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, με οκτώ νέους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο επαφών που διοργάνωσε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Θεσσαλονίκη ο κ. Roth μαζί με τον κ. Schoof, Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και τον Γενικό Πρόξενο Dr. von Voss, συναντήθηκαν με επιχειρηματίες από τους κλάδους των δομικών υλικών, χημικών προϊόντων, επίπλων, τουρισμού, ακινήτων, ανάπτυξης ιστοσελίδων, καθώς και διαχείρισης εκδηλώσεων.
Ο κ. Schoof επεσήμανε από την πλευρά του ότι, η πρόοδος αυτή θα μπορούσε να ενταθεί με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αποκάλυψε, μάλιστα, την πρώτη ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού υγείας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Ο κ. Roth ενθάρρυνε τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν στην επίπονη πορεία τους με πρόσθετο ενθουσιασμό, ενώ υπογράμμισε ότι η κατάρτιση των εργαζομένων και των επαγγελματιών στη χώρα έχει ιδιαίτερη σημασία. Ως προς αυτό, διαπιστώθηκε ότι η εισαγωγή στοιχείων του γερμανικού διττού συστήματος κατάρτισης στα πρώτα πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε Αθήνα και Κρήτη, υπό τον συντονισμό του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, έχει ήδη ξεκινήσει με επιτυχία και μπορεί να εφαρμοστεί και στη Θεσσαλονίκη στο προσεχές μέλλον. Ο γερμανός Υφυπουργός τόνισε πάντως ότι, η πλήρης υλοποίηση ενός ανάλογου προγράμματος θα απαιτήσει χρόνο, όπως έδειξε και η εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με χαρακτηριστικότερη την Ισπανία.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της βορειοελλαδικής εταιρίας ΔΡΟΜΕΑΣ, οι επιχειρηματίες επεσήμαναν την έλλειψη των κατάλληλων εργαλείων χρηματοδότησης για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ωστόσο θα πρέπει να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την τόνωση της ρευστότητας ώστε να καταστούν βιώσιμα τα επενδυτικά τους πλάνα.
Στη συνέχεια χαιρέτισαν τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, όπως η online πλατφόρμα www.Pro-Greece.com, που διευκολύνει την επαφή μεταξύ των γερμανικών και ελληνικών εταιρειών.
Από τους έλληνες επιχειρηματίες προτάθηκαν δραστηριότητες στη Γερμανία, εστιαζόμενες στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων, ώστε να ευαισθητοποιήσει το γερμανικό κοινό για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.