Εκτός επιδόματος 800 ευρώ οι ξεναγοί - Σε αναζήτηση φόρμουλας η κυβέρνηση

1/4/2020
Δεν εμφανίζονται ως δικαιούχοι οι Ξεναγοί της χώρας, του οικονομικού βοηθήματος των 800 ευρώ, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, για τους κλάδους που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνή, ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Αττικής, Κρίτων Πιπέρας, επειδή εργάζονται με διαφορετικούς εργοδότες δεν διαθέτουν ΚΑΔ, δεν φαίνονται στο σύστημα «Εργάνη» και έτσι δεν συμπεριλαμβάνονται , εν πρώτοις, στους δικαιούχους του επιδόματος.

Έγινε κρούση προς το αρμόδιο υπουργείο και η απάντηση ήταν πως αναζητείται η φόρμουλα για να ενταχθούν κι αυτοί.

«Θα μπορούσε και μια απλή αναφορά αυτό να γίνει, αλλά δεν το έκανε ο αρμόδιος υπουργός. Βέβαια υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να λυθούν και εκκρεμούν , όπως να περάσουν τα ένσημα του 2018 και 2019, για να φαίνονται πως οι άνθρωποι εργάστηκαν, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Ίσως αυτό να είναι μια αφορμή να λυθούν ζωτικά θέματα του κλάδου μας», τόνισε ο κ. Πιπέρας.

Επιπλέον πρόσθεσε πως όλες οι δουλειές που είχαν κλείσει με ομάδες τουριστών για ξεναγήσει στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, έχουν ΟΛΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ για το καλοκαίρι και είναι αμφίβολο και αν θα γίνουν και πως θα γίνουν, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος νόσησης και μετά το φθινόπωρο.
«Εδώ τίθεται θέμα όχι για την φετινή χρονιά, αλλά και για την επόμενη. Οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες, αλλά… ας κρατήσουμε…. Αυτό που προέχει είναι Υγεία μας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει μέτρα στήριξης σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση και για τον δικό μας κλάδο», τόνισε ο κ. Πιπέρας.

Στο μεταξύ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ξεναγών καθώς και προτάσεις για τη στήριξη τους κατέθεσαν μέσω Ερώτησης προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνεται στην εν λόγω ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της αρμοδίου Τομεάρχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια οικονομία, πλήττοντας έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τον Τουρισμό και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που συνδέονται με αυτόν.

Οι διπλωματούχοι ξεναγοί, με βάση το ειδικό καθεστώς που τους διέπει είτε είναι μισθωτοί, με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες, είτε αυτοαπασχολούμενοι κινδυνεύουν και αυτοί να χάσουν όλη τη σεζόν εργασίας τους. Παρά ταύτα, όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι μέχρι τώρα προβλέψεις στις εκδοθείσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δεν καλύπτουν τον κλάδο των ξεναγών, οι οποίοι, με όποιο καθεστώς και αν εργάζονται, δεν εμπίπτουν σε κανένα μέτρο στήριξης, αν και πλήττονται ανεπανόρθωτα.
Μέσα σε αυτή την ελλιπή μέριμνα για ένα ολόκληρο κλάδο, πρέπει να σημειωθεί και ότι τα ένσημα των ξεναγών πανελληνίως καταμετρούνται μόνο από ένα γραφείο του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, ενώ οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την καταμέτρηση είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταχωρηθεί ακόμη τα ένσημα παρελθόντων ετών. Επομένως, οι ξεναγοί που δικαιούνται επίδομα ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες, αν και υπέβαλαν τις αιτήσεις τους το Νοέμβριο του 2019, λόγω του ανωτέρω προβλήματος δεν έχουν πάρει ακόμα, τέλη Μαρτίου, το παραμικρό ποσό, πόσο μάλλον την τυχόν παράταση καταβολής του επιδόματος.

Η Ερώτηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση ενός ολόκληρου κλάδου, αυτού των ξεναγών, ενώ ζητά άμεσα απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβουν ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της καταμέτρησης των ενσήμων και να λάβουν οι ξεναγοί το επίδομα ανεργίας τους. Επιπλέον ζητά διευκρινήσεις για το αν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο στήριξής των ξεναγών, μέσω παροχής δίμηνης, έκτακτης επιδότησης, με προοπτική επέκτασης για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση.