Εκτίναξη αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος

7/6/2021
Τις νέες αντικειμενικές αξίες ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας (7/6) ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Στο 55% του συνόλου των ζωνών διαπιστώνεται αύξηση αντικειμενικών αξιών. "Οι όποιες μεταβολές και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως στον ΕΝΦΙΑ", είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσπαθώντας να καθησυχάσει όσους ανησυχούν.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για μία πολυ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θέτει τις τιμές των ακινήτων στη σωστή τους βάση, καθώς το σύστημα των αντικειμενικών αξιών επεκτείνεται στο 98% των περιοχών από 85% σήμερα. Έτσι, 3.643 νέες ζώνες προστέθηκαν στις παλαιότερες, με αποτέλεσμα ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών να περιλαμβάνει πλέον 13.808 ζώνες.

"Αυτοί που θα επιβαρυνθούν είναι οι έχοντες κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν", τόνισε ο υπουργός, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ εμφανίστηκε καθησυχαστικός. "Οι όποιες μεταβολές και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως στον ΕΝΦΙΑ", υποστήριξε.

Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης παρουσίας τόνισε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, θέμα που θα εξαρτηθεί με βάση τον δημοσιονομικό χώρο.

Δεσμεύθηκε, πάντως, πως ο ΕΝΦΙΑ το 2022 θα πληρωθεί σε περισσότερες από έξι δόσεις.

Για τις αυξήσεις τόνισε πως κυρίως εντοπίζονται σε ζώνες τουριστικών περιοχών, αλλά και περιοχές με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον, όπως τα νότια προάστια. Στη Μύκονο υπάρχει ζώνη που η αντικειμενική αξία αυξάνει πάνω από 200%, σημείωσε.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές μειώσεις – κυρίως, στην περιφέρεια και στην ηπειρωτική χώρα, όπου παρατηρούνταν το αντίθετο φαινόμενο: "Από τη στιγμή που η περιοχή βρισκόταν εκτός των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού, λαμβανόταν υπόψη η αξία κοντινών περιοχών η οποία ήταν υψηλή και επιβάρυνε περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε τους ιδιοκτήτες ακινήτων αυτής της περιοχής", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία:

-Στο 55% των περιοχών οι τιμές ζώνης αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 19%

-Στο 21% των περιοχών οι τιμές ζώνης μειώνονται κατά 14,7%

- Στο 24% των περιοχών οι τιμές παραμένουν σταθερές

Στις περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα για το 40% διαπιστώνονται αυξήσεις 26%.

Ψηφιακή πλατφόρμα

Οι νέες τιμές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022. Τις επόμενες ημέρες, θα βρίσκονται στη διάθεση των φορολογουμένων σε ψηφιακή μορφή, ενώ οι δόσεις εξόφλησης του φόρου ακινήτων του επόμενου έτους θα είναι αυξημένες, με το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών να ξεκινά τον Μάρτιο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο υπουργός σημείωσε: "Ήδη, σε λίγες ημέρες, η συντελούμενη ψηφιακή αναδιάρθρωση θα δώσει – για πρώτη φορά – στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν, μέσω ψηφιακού χάρτη, σχετικά με τη ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, και να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία του.

Η σχετική πλατφόρμα θα παρουσιαστεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συμπερασματικά, με την ορθή αποτύπωση των αντικειμενικών αξιών, μπαίνει τέλος σε ανισότητες και αδυναμίες δεκαετιών, διευκολύνεται η δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας και δίνεται ώθηση στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στη χώρα μας.

Παράλληλα, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, η επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών των ακινήτων και η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ αποδεικνύουν έμπρακτα, για ακόμα μία φορά, ότι η Κυβέρνηση συνδυάζει επιτυχώς την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη".Πηγή: Reporter.gr