Εξαπλώνεται η «τουρισμοφοβία»

17/8/2017
«Δεν είστε ευπρόσδεκτοι»: Στη Βαρκελώνη και σε άλλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, το κύμα των τουριστών αρχίζει να προκαλεί την εχθρότητα των κατοίκων, που δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ξανά τις πόλεις τους.
Από τα ρομαντικά κανάλια της Βενετίας μέχρι τις επάλξεις του Ντουμπρόβνικ, περνώντας από το σκωτσέζικο νησί του Σκάι, οι τουρίστες έχουν γίνει εφιάλτης για ορισμένους κατοίκους, παρά το οικονομικό μάννα που φέρνουν.
Στην παραλιακή συνοικία Μπαρτσελονέτα, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για τις οχλήσεις από τους τουρίστες: μεθούν, κάνουν σεξ στη μέση του δρόμου... Και πλέον, η κάθετη άνοδος των ενοικίων υποχρεώνει μάλιστα ορισμένους να φύγουν.
«Ποτέ πια ένα καλοκαίρι σαν αυτό», «Όχι τουρίστες στις πολυκατοικίες μας», «Δεν είστε ευπρόσδεκτοι», διάβαζε κανείς το Σάββατο στα πανό στη διάρκεια διαδήλωσης κατοίκων στην παραλία που συνήθως σφύζει από τουρίστες.
Τέτοιες ενέργειες, τις οποίες ο Τύπος χαρακτηρίζει «τουρισμοφοβία», πραγματοποιούνται την ίδια στιγμή και στην Ισπανία, τον τρίτο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, ο οποίος δέχεται φέτος ακόμη μεγαλύτερα πλήθη παραθεριστών που θέλουν να αποφύγουν την αστάθεια στην Τυνησία, την Αίγυπτο ή την Τουρκία.
Μια οργάνωση της άκρας αριστεράς σταμάτησε μάλιστα ένα λεωφορείο με τουρίστες στις αρχές του μήνα στη Βαρκελώνη ρίχνοντας μπογιά στο παρμπρίζ του ενώ στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες, πραγματοποίησε διαδήλωση στο λιμάνι με καπνογόνα, ξεδιπλώνοντας ένα πανό με την επιγραφή: «Ο τουρισμός σκοτώνει τη Μαγιόρκα».
Αυτό το αρχιπέλαγος, που αποτελεί έναν πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό, περιόρισε σε 623.000 τον αριθμό των τουριστικών καταλυμάτων και σκοπεύει να μειώσει σταδιακά περαιτέρω τον αριθμό τους στις 500.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.
«Η βάση της οικονομίας, η βάση της εργασίας και όλων, είναι ο τουρισμός», παραδέχεται ο Αρτούρο Μονφερέρ, ένας 67χρονος κάτοικος της Πάλμα. «Όμως πρέπει να έχουμε έναν τουρισμό με τάξη».

Πηγή: ΑΠΕ