Δυναμική άνοδος των εξαγωγών λαδιού στην Ιαπωνία

18/2/2016


Μόνο την χρονιά που πέρασε η αύξηση που παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου στην Ιαπωνία παρουσίασαν αύξηση 63,6% ως προς την αξία έναντι του 2014 διατηρώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο η συνολική αξία των εισαγωγών ελαιολάδου στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου συνέχισαν να αυξάνεται. Το σύνολο των ιαπωνικών εξαγωγών ελαιολάδου ανήλθε σε 216 εκ. ευρώ το 2015 έναντι 175,6 εκ. ευρώ το 2014 παρουσιάζοντας αύξηση 23%. Η ποσότητα ανήλθε σε 42,19 εκατομμύρια κιλά έναντι 40,8 εκατομμύρια κιλά τις αντίστοιχες περιόδους. Το γεγονός ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών παρουσίασε τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις συνολικές εισαγωγές στη χωρά δείχνει τη δυναμική που έχει το ελληνικό προϊόν αν και ακόμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές που είναι το ισπανικό και το ιταλικό ελαιόλαδο.

Ειδικότερα το ύψος των ελληνικών εξαγωγών παρθένου ελαιολάδου, κατά το 2015, ανήλθε σε 5,8 εκ. ευρώ έναντι 3,54εκ. ευρώ το 2014 ενώ το μερίδιο αγοράς του ελληνικού ελαιολάδου στην ιαπωνική αγορά αυξήθηκε σε 2,7% το 2015 από 2% το προηγούμενο έτος.

Έχοντας ως δεδομένα την δυναμική της ιαπωνικής αγοράς που συνεχίζει να ευνοεί την καθιέρωση του ελαιολάδου στην ιαπωνική διατροφή αλλά και την εκστρατεία προώθησης του ελαιολάδου που εγκαινίασε στην Ιαπωνία το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς (IOC) τον περασμένο Ιούλιο και θα διαρκέσει έως το τέλος 2016, εκτιμάτε ότι θα συνεχισθεί η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν και τα 18 εστιατόρια ελληνικής κουζίνας που δραστηριοποιούνται στην Ιαπωνία και φέρνουν σε επαφή του Ιάπωνες με την μεσογειακή διατροφή και την χρήση του ελαιολάδου στη διατροφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο 2016 προγραμματίζεται από κοινού με το Enterprise Greece κοινή δράση πρόσκλησης ιαπωνικών εισαγωγικών εταιρειών τροφίμων, περιλαμβανομένου του ελαιολάδου, για προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να βοηθήσει περαιτέρω την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου. Επιπλέον, στις 8-11 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Τόκυο η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων Foodex 2016 στην οποία συμμετέχουν 10 ελληνικές εταιρείες με εθνικό περίπτερο υπό το Enterprise Greece, ενώ υπάρχουν άλλες 3 ανεξάρτητες συμμετοχές. Ο αριθμός των ελληνικών συμμετοχών αποτελεί ρεκόρ για την συγκεκριμένη έκθεση.