Αλ. Βασιλικός: Γνώση και εμπιστοσύνη μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων η απάντηση στις προκλήσεις

1/10/2020
Το χειρότερο σενάριο για τον Ελληνικό τουρισμό επιβεβαιώθηκε φέτος σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός με αφορμή τη διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που έγινε χτες.

«Η υγεία είναι το μείζον ζητούμενο και όλοι θέλουμε να ελπίζουμε πως σύντομα η επιστήμη θα έχει την οριστική απάντηση που θα μας βγάλει από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Μέχρι τότε η πανδημία είναι εδώ. Η συγκυρία για τον κλάδο είναι πρωτοφανής και χωρίς ιστορικό προηγούμενο, με τα ξενοδοχεία να δίνουν αγώνα επιβίωσης. Η εικόνα που έχουμε φτάνοντας πλέον στον Οκτώβρη είναι πως δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο. Ό,τι φαινόταν ως ανησυχητικό ενδεχόμενο τον Απρίλιο, με τα πρώτα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας, είναι πλέον η πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες συνάδελφοι. Σε λίγες μέρες θα έχουμε και τα στοιχεία των ερευνών που κάνει συνεχώς το ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ και πάνω σε αυτά τα στοιχεία θα κάνουμε και τις προτάσεις μας. Πάντα με την θεσμική αξιοπιστία που χαρακτηρίζει το δημόσιο λόγο μας.»

Σύμφωνα με τον κ Βασιλικό οι προκλήσεις είναι πολλές για τον ελληνικό τουρισμό. «Η επιβίωση είναι το πρώτο σκέλος της πρόκλησης. Το δεύτερο είναι η ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη. Το μεγάλο στοίχημα μετά την άμεση επιβίωση είναι η μεγάλη φυγή προς τα εμπρός.»

«Η δυσκολότερη συγκυρία της σύγχρονης ιστορίας του, ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται μπροστά στη μεγάλη διπλή πρόκληση της επιβίωσης και της φυγής προς τα εμπρός. Βασική και αδιαπραγμάτευτη θεσμική αποστολή του ΞΕΕ είναι με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις του προς την Πολιτεία και με την έμπρακτη υποστήριξη των μελών του, να φέρουμε όσο πιο κοντά γίνεται την ανάκαμψη. Η γνώση είναι η ασπίδα μας απέναντι σε απειλές και κινδύνους σήμερα αλλά και η πυξίδα μας για τις επιτυχίες του αύριο. Αυτόν ακριβώς το ρόλο επιτελεί το 4ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας. Μαζί με τη γνώση χρειάζεται και η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στον εαυτό μας αλλά και μεταξύ όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας για να απαντήσουμε με αυτοπεποίθηση στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Γι αυτό θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στη σχέση εμπιστοσύνης που χτίστηκε με την έκθεση ΧΕΝΙΑ και τη διοργανώτρια εταιρία FORUM Α.Ε. Μπορεί το 4ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας να μην πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ΧΕΝΙΑ όπως οι προηγούμενες διοργανώσεις, αφού η Έκθεση δεν θα πραγματοποιηθεί. Η FORUM όμως και ο Πρόεδρός της Νίκος Χουδαλάκης συνεχίζουν να είναι δίπλα μας και να στηρίζουν με τη χρυσή χορηγία τους το 4ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας.»